אחרי שפסל: ברק הורה להכיר בהר ברכה
כשנה וחצי לאחר שהוצאה מההסדר, החליט ברק להכיר ב"הר ברכה" כישיבה גבוהה. במקביל, חודשו המאמצים להחזיר את הישיבה - שהעומד בראשה סירב לגנות את תופעת הסרבנות - למסלול ההסדר. שר המדע: "ענישה קולקטיבית אינה הפיתרון"
בדרך לפיוס? שר הביטחון אהוד ברק, הודיע כי ישיבת הר ברכה של הרב אליעזר מלמד תוכר על ידי צה"ל כישיבה גבוהה, ותלמידיה יוכלו לקבל מעמד של "תורתו אומנותו" המאפשר להם את דחיית השירות הצבאי.
ההכרה המחודשת במוסד באה כשנה וחצי לאחר העימות המתוקשר בין הרב מלמד לשלטונות הצבא, שבשיאו
היא הוצאה ממסלול ההסדר.
במכתב תשובה לשר המדע, דניאל הרשקוביץ, שביקש ממנו לשקול את החזרתה של הישיבה למסלול - כתב שר הביטחון ברק, כי באחרונה התקבלה בצה"ל החלטה להכיר בהר ברכה כישיבה גבוהה, ותלמידיה כבר מוכרים ככאלה ש"תורתם אומנותם". הוא ציין כי "מכתב פורמאלי" בעניין ייצא בהקדם.
בקרוב - חזרה להסדר?
ל-ynet נודע כי במקביל לפניית הרשקוביץ, חודשו לאחרונה המאמצים להחזיר את הישיבה למסלול ההסדר עצמו, כאשר גורמים שונים בפוליטיקה וברבנות, ובהם איגוד ישיבות ההסדר, מקיימים מגעים בעניין מול שלטונות צה"ל. הנושא גם נידון בישיבה האחרונה של הנהלת האיגוד, במטרה להביא להסדרת המעמד עד לפתיחת שנת הלימודים תשע"ב בישיבות ההסדר, וגורמים שונים, בעיקר בציונות הדתית, מפעילים לחץ כבד לפתרון העניין.
העימות בין שר הביטחון לראש ישיבת "הר ברכה", פרץ לפני כשנה וחצי, לאחר שני מקרים שבהם חיילי צה"ל הניפו שלטים המעודדים סרבנות לפקודת פינוי ישובים. אחת התקריות אירעה ברחבת הכותל המערבי, בעיצומו של טקס השבעה לחיילים מחטיבת "כפיר", ובין מניפי שלטי הסרבנות היו גם תלמידים של הרב אליעזר מלמד.
כעבור חודשיים, לאחר שהרב סירב להצהיר כי הוא מתנגד לסירוב פקודה, ומשלא התייצב ל"שימוע" בפני ברק, החליט האחרון להוציא את הר ברכה ממסלול ההסדר. כתוצאה, הפכה הישיבה לישיבה גבוהה.
השר דניאל הרשקוביץ אמר בתגובה למכתבו של ברק: "אני שמח על החלטת שר הביטחון להחזיר את ההכרה
בישיבת הר ברכה, ומקווה שבקרוב היא תוכר כישיבת הסדר, כבעבר. לא ניתן לקבל סרבנות בצה"ל, אולם ענישה קולקטיבית אינה הפיתרון".
לפני כשבוע, עם מעצרו של הרב דב ליאור, יצא הרב מלמד להגנת הספר, תורת המלך: "ברור שמה שהתשקורת מייחסת לו הוא שקר. אפשר להתפוצץ מכעס על הדיבה האנטישמית הזו", כתב הרב מלמד במאמר שפרסם בעיתון הדתי "בשבע", ואף השווה את "תורת המלך" לאמנת ז'נווה: "עמדת החוק הבינלאומי המנוסחת באמנת ז'נווה ביחס לחוקי מלחמה, אינה רחוקה מעמדת הרבנים".