שתף קטע נבחר
 

רפלקסולוגיה נגד שלשול: רפואה משלימה לילדים

המדע עדיין מטיל ספק בהצלחות הרפואה המשלימה, אבל אלפי ילדים שטופלו בדיקור, הומיאופתיה ונטורופתיה החלימו מדלקות אוזניים חוזרות, כאבי בטן ואפילו הפרעות קשב וריכוז. אז מה הכי מתאים לילדים שלנו? מדריך

היא איתנו כבר מאות שנים, אולם עדיין לא זוכה בעולם המדע להערכה מספקת: הרפואה המשלימה אמנם לא הוכחה במחקרים קליניים (בהיעדר תקציבים, בשל היותה אינדיבידואלית ומשום שמספר העוסקים בה אינו גדול), ועדיין - במקומות שבהם נכשלה הרפואה במתן מזור, ההוכחות בשטח מראות כי יש גם לה מקום.

 

 

יש להדגיש כי הרפואה המשלימה אינה באה במקום זו הקונבנציונלית, אלא במקביל, הן במניעת מחלות והן בטיפול בבעיות קיימות, אקוטיות או כרוניות. הטיפול ברפואה המשלימה בדרך כלל נעים, אינו פולשני, חסר תופעות לוואי ומכאן יתרונו: גם אם לא הצליח להביא למזור, הטיפול אינו גורם נזק כל עוד ניתן על ידי גורמים מוסמכים לדבר.

 

מי שנהנים בצורה הטובה ביותר מהרפואה המשלימה, שאף פועלת עליהם מהר יותר, הם הילדים. "אנחנו הכי נהנים לטפל בילדים ברפואה משלימה", אומר ד"ר מוטי לוי, רופא קונבנציונלי ומומחה לרפואה משלימה המנהל את "כללית רפואה משלימה". "הם מגיבים פנטסטי לטיפול, ומאלפי הילדים שטיפלתי בהם התוצאות מראות הצלחה גדולה מאוד במגוון רחב של מקרים. מצב הילדים משתפר, ואיכות החיים חוזרת למשפחה. אנחנו לא באים במקום הרפואה, שתמיד עומדת במקום הראשון, אלא בשיתוף איתה, וההצלחות מדברות בעד עצמן".

 

הנה הבעיות המרכזיות שלהן מצליחה הרפואה המשלימה לתת מענה יפה אצל תינוקות וילדים. חשוב לציין כי ראשית יש להגיע תמיד לאבחון מסודר אצל רופא הילדים, ורק לאחריו לפנות במידת הצורך לסיוע הרפואה המשלימה.

 

כאן המקום לציין כי המידע המובא כאן אינו בגדר המלצה כלשהי ואינו משקף את חוות דעתנו בעניין. כך או כך, לא מזיק להכיר גישות טיפוליות אחרות עבור הילדים, גם אם לא הוכחו מדעית. בהיבט זה - אשרי המאמין.

 

כאבי גרון ושקדים מוגדלים

  • נטורופתיה

הילדים של היום חיים על ג'אנק פוד, אולם על פי הנטורופתיה, דלקות חוזרות מושפעות לא מעט מצריכה מוגזמת של סוכר. אחד המחקרים שבוצעו בתחום מצא שארבע שעות לאחר צריכת סוכר ישנה ירידה בפעילות תאי הדם הלבנים (לויקוציטים). הסוכר המזוקק עבר תהליך שבו מסולקים מרבית מרכיביו ונותרה מולקולת הסוכרוז.

 

לדברי ד"ר לוי, עם כניסת סוכר כזה לגוף מתחוללת תגובת דחק הגורמת לא רק להפרשת אינסולין אלא גם לצריכה מוגברת של סידן ואשלגן שהגוף מעביר ממקומות אחרים, ולפעילות מוגברת של הכבד. בנטורופתיה מאמינים כי תהליכים אלה מביאים לירידה ביכולת של מערכת החיסון, ולכן כשמדובר במחלות זיהומיות חוזרות ממליצים להימנע מצריכת סוכר. ניתן להמשיך ליהנות מהטעם המתוק של פירות ודבש, אך המטופל מתבקש להימנע מצריכת מוצרים ובהם סוכר מזוקק.

 

גורם נוסף התורם לדלקות חוזרות, על פי הנטורופתיה, הוא חלב ניגר (חלב נוזלי ומעדני חלב). אצל חלק מהילדים ישנו קושי בתהליך העיכול לא רק של לקטוז אלא גם של חלבוני החלב הנוספים. פעמים רבות מגלים בבדיקה שאמנם אין אי סבילות ללקטוז, ובכל זאת עם הפסקת צריכת החלב הניגר חל שיפור משמעותי בתופעות. עם זאת, ניתן להמשיך לצרוך גבינות, כיוון שתהליך ייצור הגבינה מערב עיכול חלבונים שונים של החלב, הקלים יותר לפירוק אצל הילד.

 

מעל גיל שמונה חודשים ניתן להציע גם סוגי חלב אחרים כמו חלב שיבולת שועל וחלב שקדים, המכילים חומצות אמינו הכרחיות ומתעכלים בקלות רבה אצל הילד.

 

  • דיקור סיני

בראיית הרפואה הסינית קיים עימדון (סטגנציה) בנוזלי הגוף. הדיקור הסיני במקרה הנוכחי מניע את נוזלי הגוף ובכך מופחת הגודש בבלוטות הלימפה, שהשקדים הם חלק מהן. כך מערכת החיסון מתחזקת ומתמודדת טוב יותר עם וירוסים וחיידקים.

 

  • רפלקסולוגיה

הרפלקסולוגיה עובדת אף היא על הנעת דרכי הלימפה. ניתן לעסות איבר מטרה מכף הרגל המשמש מעין "לוח בקרה", ובאמצעות הלחיצות משפיעים על מקומות מרוחקים יותר בגוף.

 

  • הומיאופתיה

הומיאופתיה מאפשרת לטפל בשקדים באמצעות תמציות צמחי מרפא מדוללים, שניתן לתת בכל גיל, גם לתינוקות בני יומם.

 

שלשולים

  • נטורופתיה

שלשול ממושך עשוי להיות מטופל בתוספת פרוביוטיקה, שלה השפעה טובה על נרמול פלורת המעיים והיא בעלת אפקט אנטי-דלקתי משוער, כך שהיא מצמצמת את יכולת ההידבקות של חיידקים פתוגניים לרירית המעי.

 

  • רפלקסולוגיה

העיסוי מתבצע באזור קשת כף הרגל, ובכך ניתן להחזיר את תנועת המעיים (פריסטלטיקה) למצב נורמלי.

 

  • הומיאופתיה

מגוון גדול של רמדיות הומיאופתיות מסייעות לשלשולים. אחת היעילות שבהן היא פודופילום המביאה להפסקת השלשול תוך כארבע שעות.


לפי הנטורופתיה, דלקת מושפעת מצריכת סוכר יתרה (צילום: shutterstock)

 

כאבי בטן חוזרים

  • הומיאופתיה

הרמדי קונכיאה היא סוג של סידן מדולל, המאזן את אלמנט ההצפה החושית שמביא לשחרור רב של אדרנלין וייתכן שבשל כך גורם לכאבי בטן אצל ילדים.

 

  • רפלקסולוגיה

רפלקסולוגיה אצל ילדים מביאה לפעילות מיטיבה על כאבי בטן חוזרים או כרוניים.

 

  • רפואה סינית

בראייה הסינית כאב הוא מצב של סטגנציה. לדברי ד"ר לוי, על פי האמונה, ישנם 12 מרידיאנים עיקריים בגוף המזינים אותו, וחסימה באחד מהם מביאה לכאב. לדיקור, טווינה ושיאצו השפעה מיטיבה על הסטגנציה, על פי התורה הסינית, ומכאן מאפשרת הקלה בכאבי בטן אצל ילדים.

 

שיעול

  • הומיאופתיה

המטפל מזהה את סוג השיעול (יבש, לח, קשור בחשיפה לקור וכו') ולפי האבחון מתאים את הרמדי המתאים. הטיפולים השכיחים הם:  

רומקס: לשיעול המופיע בחשיפה לאוויר קר.

איפקה: שימש בעבר לגרימת הקאה, אולם בתצורתו המדוללת בהומיאופתיה מתאים לבחילות ולשיעול המלווה בבחילה.

דרוסרה: לשיעול נבחני (סטרידור).

 

נזלת

  • נטורופתיה

פעמים רבות נמצאת צריכה מוגזמת של סוכר וחלב ניגר אצל הילד. "בראייה הסינית, צריכה כזאת מובילה לייצור ליחה, להחלשת הטחול ולהופעת תסמיני הצטננות" מסביר ד"ר לוי, ומוסיף כי אם מדובר בתינוק יונק, בודקים את תזונת האם ולעתים משנים את תפריטה בהתאם לנדרש.

 

  • הומיאופתיה

מגוון תכשירים מסייעים ומיטיבים עם מצבי נזלת וליחה, ובהם:

אאופורביום EUPHORBIUM: צמח המפחית גודש ומועיל לנזלת ולסינוסיטיס. ניתן כתרסיס לאף.

קאלי ביכרומיקום: מינרל מסוג אשלגן בי כרומי, הניתן בתמצית מדוללת מאוד.

אליום-ספה: שמו הבוטני של המרכיב העיקרי בבצל. כשחותכים בצל, פעמים רבות דומעים ומטפטפים מהאף נזלת מימית. בשל תהליך הדילול, התפיסה הטיפולית היא שתכונת החומר מתהפכת ולכן הוא מתאים לטיפול בנזלת כזו.

 

אטופיק דרמטיטיס

  • נטורופתיה

בראייה המשלימה, אטופיק דרמטיטיס אינה בעיית עור במקור, אלא בעיה במערכת העיכול. בטיפול הקונבנציונלי ניתנות משחות שונות בעלות אפקט מגביר לחות ומרגיע, אולם הנטורופתיה ממקדת את מאמציה במערכת העיכול, וגורסת שמדובר בתסמונת המעי הדולף, שלפיה אצל ילדים מסוימים קיים מעבר קל יותר של חלבונים שלא עברו עיכול מלא.

 

תהליך זה משפיע גם על מערכת החיסון. לפיכך, ממליצים כבר בחודש התשיעי להריון אצל נשים וגם חצי שנה לאחר הלידה ליטול פרוביוטיקה, הגורמת למודולציה של מערכת החיסון, ככל הנראה באמצעות חיידקים פרוביוטיים ואיזון של רירית מערכת העיכול.

 

  • הומיאופתיה

רמדיות הומיאופתיות מבטיחות לשפר את יעילות מערכת החיסון. רמדי אחת כזו היא עולש, צמח הניתן בטיפות ומעודד ככל הנראה תהליכים אנזימטיים ברירית המעי ומשפר כך את היכולת לעכל מזון.

 

ניתן להשתמש במשחה על בסיס סרפד, בעלת אפקט מרגיע ואנטי דלקתי, או ג'ל אפיס המבוסס על ארס מדולל של דבורת הדבש.

 

  • רפואה סינית

על פי הרפואה הסינית, הכבד אינו מקרר מספיק את הדם ולכן נוצר גרד. טיפול בדיקור או בלחץ על נקודות הדיקור (ללא שימוש במחטים) מסייע לתיקון הכבד.


בראייה הסינית חלב מייצר ליחה ותסמיני הצטננות (צילום: Index Open)

 

דלקות אוזניים חוזרות

לשני טיפולים לכאורה אין קשר לדלקת אוזניים אצל ילדים - אוסטאופתיה וכירופרקטיקה. לדברי ד"ר לוי, שני אלה עובדים ברמה פיזית על חוליות הצוואר ומפרק הלסת, ומשנים את הלחץ על תעלת אוסטכיוס המחברת בין האוזן לחלל הפה. תוך שניים עד חמישה טיפולים, מבטיחים המומחים, הדלקות החוזרות נעלמות.

 

  • נטורופתיה

גם כאן יש להקפיד על תזונה נכונה, ללא סוכר וחלב ניגר, בשילוב טיפול הומיאופתי ברמדי כגון גופרית מדוללת (סולפור) או קלקריאה קרבוניקה.

 

הפרעות קשב וריכוז

הטיפול בהפרעות קשב וריכוז ארוך, וללא התגייסות המשפחה הסיכוי לסייע אינו גבוה. הטיפול מסתייע בכל זרועות הרפואה המשלימה.

 

  • ביופידבק

שמים חיישן על אצבע הילד, שמודד פרמטרים שונים כמו קצב לב וזיעה. מרמת הלחות של האצבע ניתן לקבל לא מעט אינפורמציה: הולכת העור משתנה והחיישן

יכול לומר באיזו רמה של מוסחות נמצא הילד, מה רמת המתח שלו ועוד.

 

בהמשך מחברים את הילד לתוכנה המבצעת סוג של אמולציה: היא לוקחת את הנתונים והופכת אותם לתמונה בהתאם לגיל הילד, על מסך המחשב. כך מתבצעת בקרה של מידת המוסחות של הילד הלומד תרגילי מיקוד, שביצוע נכון שלהם מקנה לו נקודות או הצלחה במשחק.

 

  • נטורופתיה

צבעי מאכל: ישנם שורה של צבעי מאכל המעוררים היפראקטיביות. מעבר לתזונה נטולת צבעי המאכל, או עם צבעי מאכל טבעיים, מביאה לשיפור.

 

פוספטים: אחד המרכיבים הרעילים למערכת העצבים הוא זרחן. ברמות גבוהות הוא מסוכן, ובכל זאת משמש בתזונה, בעיקר בתחום עיבוד הבשר לסוגיו, כולל נקניקיות, נקניקים ופסטרמות. לכן מבקשים מההורה לבדוק את המוצרים הנרכשים בסופר, והבעייתיים מוצאים מהתפריט.

 

סוכרים: ילדים רבים חיים על דגנים ממותקים כחלק מארוחת הבוקר. דגני הבוקר מכילים סוכר רב, כך שהלבלב משחרר כמות גדולה של אינסולין, ולאחר כחצי שעה עד שעה הוא יורד במהירות. כתוצאה מכך הילד יושב בכיתה מנומנם ואינו מרוכז. בבוקר עדיף לאכול פרוסת לחם מדגנים מלאים, המתפרקים באופן הדרגתי ומשחררים את הסוכר במנות קצובות במשך כמה שעות, ולהוסיף חלבון כמו גבינה, ביצה או טחינה.

 

  • חשיפת מסך

מחקרים רבים קשרו היפראקטיביות והפרעות קשב לזמן החשיפה למסכים, וממליצים להפחית את זמן החשיפה לטלוויזיה, למחשב ולמשחקי וידאו.

 

  • פרחי באך

על פי התיאוריה, מגוון פרחי הבאך עשויים לסייע להלך הנפש של הילד ולטפל בפחדים, בטראומות או בקשיי הסתגלות מתמשכים המובילים להפרעות קשב.

 

  • הומיאופתיה

ההומיאופתיה מציעה שפע תכשירים בעלי אלמנט ממקד ומרגיע.

 

  • רפלקסולוגיה

הרפלקסולוגיה עובדת אף היא על אזורים המשרים שלווה ורוגע, ומטפלת במצבים הקשורים להפרעות קשב וריכוז.


 

ייעוץ מקצועי: ד"ר מוטי לוי, מנהל כללית רפואה משלימה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפלקסולוגיה עובדת אזורים המשרים רוגע ומטפלת בהפרעות קשב וריכוז
צילום: shutterstock
מומלצים