האסון בקפריסין: מכולות נשק איראניות התפוצצו
לפני כשלוש שנים נתפסה ספינת הנשק איראנית בדרכה לסוריה. המטען נפרק בקפריסין ואוחסן בבסיס ימי סמוך. הבוקר התפוצצו 98 המכולות. ממשלת קפריסין: "זו לא חבלה, הפיצוץ נגרם משריפה". שר ההגנה התפטר. נזק כבד לתחנת הכוח הגדולה
פיצוץ עם היסטוריה מפוקפקת: העיתון הבריטי "דיילי טלגרף" דיווח אחר הצהריים (יום ב') כי הפיצוץ בבסיס חיל הים הקפריסאי "אבנגלוס פלורקיס" אירע ב-98 מכולות תחמושת שהוחרמו בינואר 2009 מהספינה "מונצ'גורסק" - ספינת נשק איראנית שהובילה אמצעי לחימה לסוריה.
"מונצ'גורסק", הנמצאת בבעלות רוסית והושכרה על-ידי איראן, יצאה מנמל בנדר עבאס בתחילת 2009 כשהיא נושאת את דגל קפריסאי. היא נעצרה פעמיים על-ידי הצי האמריקני בים האדום, אך זה לא היה מוסמך להחרים את מטענה. הגורם היחיד שהיתה לו סמכות לעצור את הספינה היא קפריסין, שהאונייה רשומה בה. קפריסין דרשה מהספינה לעצור כשהיתה בים התיכון ומשם הובלה לנמל לימסול.
בנמל נפרקו מהספינה 98 מכולות ובהן כ-3,300 פרטי תחמושת ובהם מאות פגזים בקוטר 125 מילימטר המיועדים לטנקי T72 שבידי צבא סוריה. כמו כן, נמצאה תחמושת קלה, מרעומים וחומרים דליקים לייצור חומרי נפץ. כל הארגזים נשאו חותמת ברורה של התעשייה הצבאית האיראנית ונכתב עליהם כי הם מיועדים לנמל טרטוס שבסוריה. משם הועבר המכולות לבסיס הימי והספינה הורשתה לעזוב את קפריסין.
נזקים עצומים בתחנת הכוח "וסיליקו", הגדולה בקפריסין (צילום: EPA)
במארס 2009 קבעה ועדת המעקב של מועצת הביטחון כי מונצ'גורסק היתה בדרכה לסוריה וכי הדבר מהווה הפרה של החלטה 1737, האוסרת על איראן לייצא נשק ועל המדינות החברות באו"ם לקנות ממנה נשק. הפרשה, אגב, תועדה גם במסמכי ויקיליקס, שם נחשפו מסמכים המתארים את הלחץ שהפעילה ארה"ב על הרשויות בקפריסין לעצור את הספינה. בישראל ובסוריה טענו בזמנו כי המטען אמור היה להתגלגל לידי ארגוני טרור, ובהם חמאס. איראן דחתה את הטענה הזו.
שר ההגנה התפטר, שיבושי חשמל קשים
12 בני אדם נהרגו ו-62 נפצעו בפיצוץ האדיר שאירע סמוך לשעה 06:00 בבסיס הימי לחוף ימה הדרומי של קפריסין. בין ההרוגים מפקד חיל הים ומפקד הבסיס. הפיצוץ נגרם אחרי שדליקה התפשטה אל מחסן תחמושת גדול, בו הוחזקו המכולות האיראניות. נזקים עצומים נגרמו למכוניות, בתים ומבנים הנמצאים בסמוך לבסיס, ובהם גם תחנת כוח המרכזית של קפריסין "וסיליקו". בעקבות כך, אירעו שיבושים קשים באספקת החשמל לכמה אזורים באי. הפיצוץ נשמע למרחק של 50 קילומטרים.
בעקבות הפיצוץ והביקורת שבאה בעקבותיו על אופן הטיפול במחסני התחמושת בבסיס, הודיעו שר ההגנה, קוסטאס פאפקוסטאס, ומפקד המשמר הלאומי, הגנרל פטרוס צליקידס, על התפטרותם. דובר הממשלה מסר כי החקירה הראשונית לא מצאה חשד לחבלה מכוונת במחסני התחמושת, אך לא מסר פרטים נוספים. לדבריו, קפריסין ביקשה עזרה של מומחים זרים בחקירת נסיבות הפיצוץ. יוון נענתה לבקשה ושיגרה למדינה משלחת.
דובר הממשלה התייחס גם לחששות שהביע מפקד הבסיס רק לפני שבוע סביב המצב הבטיחותי במחסנים, ואמר שר ההגנה זימן בעקבות כך גורמים בכירים לשיחות. לדבריו, בפגישות התקבלו כמה החלטות אולם אלה לא יושמו. קפריסין הכריזה על שלושה ימי אבל עקב האסון וכל הדגלים מעל למוסדות המדינה הורדו לחצי התורן.
עקב הפסקות החשמל הרבות, פנו הרשויות לתושבים וביקשו מהם לחסוך בחשמל, וזאת למרות גל החום הכבד שפוקד את אזורנו. נמלי התעופה בפאפוס ולרנקה הודיעו כי הפחיתו את צריכת החשמל שלהם למינימום ההכרחי ומסתמכים על עבודת גנרטורים. שר החקלאות הקפריסאי ביקש מהציבר לחסוך גם בצריכת מים וזאת עקב שיבושים בעבודת מכוני ההתפלה.
יצויין כי מחר אמורה קפריסין לציין את יום השנה התשיעי לאסון אחר הקשור לבסיס הימי "אבנגלוס פלורקיס". ב-2002 נהרגו חמישה מקציני המשמר הלאומי המוצבים בבסיס, ובהם מפקד הבסיס, בתאונת מסוק. שמו של המפקד שנהרג היה אבנגלוס פלורקיס ועל שמו נקרא הבסיס.