נפרדתם וחזרתם זה לזה? אתם עלולים להסתבך
כמעט כל זוג חווה לאורך החיים פרידה משמעותית אחת לפחות. גם זוגות נשואים וידועים בציבור שנפרדו מחליטים לעיתים לשוב לחיות יחד. הדבר עלול ליצור תסבוכת קשה
בואו לדבר על פרידה גם בפייסבוק של ynet יחסים
כך, למשל, מצא את עצמו גבר, אשר עזב את אשתו וילדיו, וחזר כעבור שנתיים לביתו, מול חוב הוצאה לפועל בסך של יותר מ-100 אלף שקל - זאת לאחר שיחסיהם של בני הזוג נקלעו למשבר נוסף לאחר עשר שנים מאיחודם המחודש.
למרות שהאשה והילדים התגוררו איתו, והוא זה שפירנס אותם לאורך השנים, התקשה הבעל להוכיח זאת בלשכת ההוצאה לפועל ומצא את עצמו מחוץ לביתו, כשחשבונות הבנק שלו ומשכורתו מעוקלים, בעוד הוא נרדף על ידי כוחות החוק, לאחר שהוצאו נגדו צווי מאסר.
הבעיה מחריפה בקרב זוגות ידועים בציבור, שלא נזקקים לחותמת גירושין על מנת לסיים את יחסיהם, וכתוצאה מכך, המחלוקות הרכושיות והכספיות ביניהם מסתבכות מאוד.
אז מה מומלץ לעשות כשנפרדים וחוזרים, ולא רוצים להסתבך משפטית?
זוגות לא מעטים חווים משברים בחיי הזוגיות, וכמעט כל זוג חווה לאורך החיים פרידה משמעותית אחת לפחות. גם זוגות נשואים, שהתגרשו כדת וכדין, מחליטים לעיתים לשוב לחיות יחדיו. הדבר עלול ליצור תסבוכת משפטית לא פשוטה, ובמקרים שכאלה מומלץ מאוד להסדיר את חידוש הזוגיות מבחינה משפטית.
כאשר בני זוג מתגרשים, נקבעת ביניהם חלוקת הרכוש, וכן גובה המזונות שישלם האב לילדיו - אם בפסק דין של בית המשפט, ואם בהסכם גירושין מוסכם.
מאחר שהאב חויב רשמית במזונות, ובמקרה שבני הזוג חזרו זה לזרועות זו, מאוד מומלץ לגבר שידאג לקבל גושפנקא משפטית לעצירת החיוב במזונות. מידי שנה מגיעים לפתחו של בית המשפט אינספור מקרים, בהם הצדדים חזרו לחיות יחדיו לאחר שהתגרשו, לא דאגו לציון רשמי של האיחוד המחודש, ולאחר שלבסוף, לעיתים לאחר שנים ארוכות - נפרדו בשנית, עתרה האשה לחיוב הבעל במזונות בלשכת ההוצאה לפועל, עבור כל התקופה מאז גירושיהם הרשמיים, תקופה הכוללת גם את פרקי הזמן בהם חיו בני הזוג יחדיו בשיתוף.
פתיחת תיק ההוצאה לפועל התקבלה בטבעיות על ידי לשכת ההוצאה לפועל, שהרי מבחינה משפטית לא התקבלה כל גושפנקא רשמית המבטלת את חובו של האב בתשלום מזונות.
גם אם הפרידה לא תועדה רשמית, במקרה של איחוד זוגי מחודש, מומלץ לערוך הסכם לחיים משותפים ולהגישו לבית המשפט על מנת שיאשרו, וכך יקבל האיחוד תוקף של פסק דין.
במקרים טראגיים רבים, בהם לא טרחו בני הזוג להשיג גושפנקא רשמית לחידוש יחסיהם, נטל ההוכחה לתחיית הזוגיות עבר אל כתפיו של הבעל, שנדרש להוכיח כי הוא וזוגתו אכן חיו יחדיו לאורך תקופה, וכי אכן תרם הוא לקופה המשפחתית, רכש וכלכל את הבית - הוכחה שאינה קלה כלל ועיקר.
איך יש לנהוג במקרי פרידה?
לא אל כל פרידה זמנית יש להתייחס באופן משפטי. רובנו יודעים ומרגישים בתוך תוכנו, מתי מדובר בפרידה משמעותית, ומתי הקרע הוא זמני. קיימים סימנים לא מעטים העשויים להעיד על כוונות הצד השני לפרידה משמעותית, המתבטאים על פי רוב בפעולות שנוקטים בן או בת הזוג.
על כן, כאשר יחסי בני הזוג מתדרדרים, מומלץ להישאר עם יד על הדופק ולתור אחר סימנים המעידים על פעולות חשאיות וחתרניות של בן או בת הזוג, במיוחד במקרים בהם קיימת חשיבות לשאלה היכן תוגש התביעה קודם – לבית הדין הרבני או לביהמ"ש לענייני משפחה.
כך, למשל, אם לפתע מפסיק הבעל להפקיד את משכורתו לחשבון המשותף, אם נעלמים מסמכים מהבית, אם מתנהלות שיחות טלפון חשאיות על ידי בן או בת הזוג, ואם ההיעדרויות מהבית נעשות תכופות יותר – אלה עשויים להיות סימנים מקדימים לפרידה הולכת ומתקרבת.
המיתוס לפיו לבעל תמיד יהיה עדיף להגיע אל בית הדין הרבני והאשה תמיד תרוויח אם ענייני הגירושין יידונו בביהמ"ש לענייני משפחה איננו מדויק בלשון המעטה, ויש להיזהר בטרם הגשת תביעה לכאן או לכאן.
האם קיים שוני במעמד נשים וגברים לאחר הפרידה?
השוני במציאות שלאחר הפרידה בין גבר לאשה בישראל מתמקד בעיקר סביב נושא המזונות. אם יש לזוג ילדים, האשה צריכה להגיש תביעת מזונות כמה שיותר מהר לבית המשפט, אם אכן מתקיימים התנאים להגשת התביעה, שכן דמי מזונות נפסקים רטרואקטיבית רק מיום הגשת התביעה, ולא מהיום שנפרדו בני הזוג. כלומר, כל יום שעובר שהאשה אינה מגישה תביעת מזונות היא כביכול מפסידה כסף, שהיה יכול להגיע לרשותה.
פרידה בין ידועים בציבור
ההבדל בין פרידה של זוג נשוי לבין פרידת ידועים בציבור מתמצה בצורך של בני הזוג הנשואים להתגרש. ברגע שבני זוג נשואים התגרשו, נוצרת גושפנקא רשמית לפרידה שלהם, מה שלא מתקיים בקרב בני זוג ידועים בציבור, שם הפרידה רשמית הרבה פחות.
יחד עם זאת, גם בני זוג ידועים בציבור צריכים להסדיר משפטית את עניין הפרידה שלהם מבחינה רכושית וכלכלית – אחרת אחד הצדדים עלול למצוא את עצמו מקופח בזכויותיו בשל חוסר הוודאות למועד הרשמי של הפרידה.
האם רק זוגות עם ילדים צריכים להיזהר?
גם אם לבני הזוג אין ילדים, קיימת חשיבות לפרידה רשמית ומעוגנת. אם לצדדים קיים רכוש משותף, או במקרה שהבעל או האשה הם בעלי עסקים משגשגים ורווחיים, לתאריך הפרידה תהיה משמעות מכרעת בדיון על חלוקת הרכוש ביניהם. במקרים שכאלו קיים חשש להברחת רכוש או נכסים ומילוטם מפני חלוקת הרכוש, ולכן מומלץ להגיש תביעה מתאימה לבית המשפט לצורך שמירת זכויות בן הזוג נטול השליטה ברכוש המשותף.
- עו"ד סיון כהן מתמחה בדיני משפחה וגירושין