5 שנים ללבנון, בצפון "הכסף לא ישכיח טראומה"
המקלטים משודרגים, התיירים מתעניינים, אך תושבי הגליל העליון - והעצים במטע - זוכרים היטב את מלחמת לבנון השנייה. "אמיצים ונחושים ממשיכים בעקשנות את דרך אבותיהם באזור"
חמש שנים למלחמת לבנון השנייה : חיי התושבים בגליל העליון, שהושפעו מהקרבות באופן דרמטי, חזרו בהדרגה למסלולם, על אף שמאורעות המלחמה נותרו צרובים באזור. המחזה בו פוקדים תיירים בחופשה את האנדרטה לזכרם של 12 לוחמי הצנחנים במילואים שנהרגו מפגיעת טיל סמוך לבית העלמין בכפר גלעדי, אינו שכיח, ומלמד משהו על החיים המורכבים בצפון הארץ.
חמש שנים למלחמה ב-ynet:
- צה"ל נערך למלחמה הבאה: "נוכל להם"
- פינוי לחי-בר? תוכנית להקמת ערי אוהלים בערבה
- בצה"ל גאים - הימ"חים מלאים
כ-17 אלף בני אדם מתגוררים ב-28 היישובים שבתחומי המועצה האזורית. מאז המלחמה, נבנו בהם הרחבות רבות ומשפחות העתיקו את מקום מגוריהן ליישובים הסמוכים לגדר הגבול עם לבנון. החקלאים חווים גם היום את נזקי הטילים, ענף התיירות מנסה להביט קדימה באופטימיות וביישובים עצמם, תקציבי השיקום נוצלו במלואם להיערכות לעימות הבא.
"זכינו לסיוע נרחב מצד הממשלה מאז המלחמה", אמרה ל-ynet איילה כפיר, ראש מטה המועצה האזורית גליל עליון, ששימשה ב-2006 כמנהלת אגף חינוך. "כ-500 מקלטים ציבוריים ביישובים עברו שדרוג, כדי שהתושבים יהיו מוגנים בעת הצורך. מה שמחזיק אותם זה יכולת ההתארגנות שלהם כיישוב מלוכד בעיתות חירום, ולכן נעשות סדנאות והשתלמויות שונות". כפיר הוסיפה כי "התושבים הוכיחו חוסן ועברו ממצב של הישרדות למצב של קיום חיים משגשגים. החינוך, התעשייה והתיירות פורחים ומבקרים רבים מגיעים לבלות בגליל".
עמיחי יעקובסון. "העצים זוכרים" (צילום: אביהו שפירא)
את עמיחי יעקובסון, חקלאי ממטולה, תפסה המלחמה בעיצומה של עונת קטיף התפוחים, האגסים והשזיפים. מספר עצים במטעיו אף ספגו פגיעה ישירה של רקטות. הבוקר, בסיור במטעים הנושקים לגדר הגבול, אמר ל-ynet כי "שום כסף שבעולם לא יחזיר לעצים את מה שלא קיבלו בזמן המלחמה".
עובדיו פונו אז למקום בטוח, אך היעדר הטיפול היומיומי הדרוש במטעים נותן אותותיו עד היום. "אחרי המלחמה קיבלנו תמורה לנזק הנקודתי של אותה עונה, אך הנזק המתמשך עדיין קיים בשטח. לצערי נזק נפשי לא ניתן לקנות בכסף, הכסף הוא הדבר הכי זול עלי אדמות, יש דברים שכסף לעולם לא יחזיר". יעקובסון הוסיף כי משקים קטנים לא שרדו וכעת מנסים מספר משקים להתאחד כדי להחזיק מעמד. "אמיצים ונחושים ממשיכים בעקשנות את דרך אבותיהם ואת שליחותם באזור הזה מתוך רצון לשמור על הענף".
ענף התיירות בגליל זכה אף הוא לעדנה גדולה בשנים האחרונות. אנמה אוחיון, מנהלת השיווק של תיירות מנרה, הצביעה על גידול של כ-30% במספר המבקרים בבתי האירוח ובשלל האטרקציות שמציע הגליל. לדבריה, מחירים שפויים וניצול תקציבים הביאו לשיקום מוצלח. "זו תיירות של משפחות ובודדים כאחד. החופשה מגוונת ומשלבת בין אטרקציות לבתי אירוח. המבקרים שואלים על אירועי המלחמה ורואים איך שיקמנו את הענף והאזור כולו". לדברי אוחיון, "תושבי הצפון זוכרים את הכאב מהמלחמה, אבל מאותו כאב מנסים להביט קדימה באופטימיות".