סוריה נגד ארה"ב: קלינטון פרובוקטיבית
על רקע התקרית האלימה בשגרירות, מזכירת המדינה הצהירה אמש באופן התקיף ביותר שנשמע עד כה שאסד "אינו בלתי ניתן להחלפה". בדמשק גינו בחריפות: "דבריה פרובוקטיביים ונועדו להמשיך את המתיחות הפנימית"
בשאר אסד נהנה עד כמה משקט יחסי מכיוון ארצות הברית, שלפי הערכות פרשנים לא רוצה בנפילתו. אבל התקריות הקשות מהימים האחרונים סביב השגרירות בדמשק, וההתבטאות החריפה מאמש של מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, מרמזים על עוד ערעור על מעמדו הבינלאומי של הנשיא הסורי.
היום (ג') פרסמה סוריה הודעת גינוי חריפה לדבריה של קלינטון. "ההערות הללו פרובוקטיביות ונועדו להמשיך את המתיחות הפנימית", נמסר בהודעה של סוכנות הידיעות הרשמית סאנ"א.
אתמול התייחסה קלינטון לאירועים בסוריה ואמר כי הנשיא אסד "אינו בלתי ניתן להחלפה, ואם מישהו חושב שארה"ב רוצה בסתר שהוא יישאר ושאין לו תחליף, הוא טועה". זוהי ההתבטאות החריפה ביותר עד-כה של גורם כלשהו בוושינגטון נגד הנשיא הסורי, מאז החלו המהומות בארצו לפני ארבעה חודשים.
הדברים נאמרו על רקע פריצת נאמניו של הנשיא, בשאר אסד, לתוך מתחם השגרירות האמריקנית בבירה הסורית. התקרית אירעה במהלך הפגנה שבה השתתפו מאות מתומכי אסד מחוץ לבניין. נזק נגרם למקום אך ככל הנראה לא היו נפגעים. גם ביתו של השגריר, רוברט פורד, הותקף.
הפגנה דומה, בה השתתפו כ-300 בני אדם, התקיימה מול בניין השגרירות הצרפתית בבירה הסורית. עדי ראייה דיווחו כי מאבטחי השגרירות ירו באוויר אש חיה כדי להרחיק המפגינים מהבניין וכי כוחות הביטחון הסוריים סגרו את האזור. לפחות שלושה בני אדם נפצעו.
בנוסף, תקפו נאמני אסד גם את שגרירות קטאר. על פי דיווח ביומון "אל-חליג'" היוצא לאור באיחוד האמירויות, המתפרעים ניפצו חלונות המבנה, וכוחות הביטחון הסוריים הרחיקו אותם. אתמול פרסמה רשת החדשות הקטארית "אל-ג'זירה" הודעה שלפיה התקבלו איומים נגד אנשי התחנה, בשל סיקור ההתקוממויות בעולם הערבי. מקורות המקורבים לתחנה סיפרו כי "חלקם הגדול של האיומים מגיע מדמשק".
בד בבד, שלח נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, מה שיכול להתפרש כרמז לאסד. המנהיג האיראני, שהואשם בסיוע לדיכוי ההפגנות בסוריה, קרא למנהיגי האזור להיענות לדרישות עמיהם לרפורמות ולהעניק להם זכויות. בתום פגישה שערך אמש עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, ציין אחמדינג'אד כי "היום, עמי האזור צריכים ליהנות מזכויות שוות, זכות הצבעה, ביטחון וכבוד".
Read this article in English