נפרדים מהארי פוטר: המעריצים לאן?
הם גדלו על סדרת הסרטים והספרים, ולמרות סיומה הם ממש לא מוכנים להיפרד. מעריצי הארי פוטר בארץ ובעולם מבטיחים להמשיך לטפח את האתרים והפורומים ומסבירים: "יש אנשים שמנתחים את התנ"ך, אנחנו מנתחים את הארי פוטר"
בזמן שחיכו ימים שלמים בשמש הניו יורקית הקופחת, כדי לזכות בהזדמנות אחרונה לראות את כוכבי סרטי הארי פוטר צועדים על השטיח האדום, הגיע אל המעריצים משלוח מפתיע.
בעודם מתמרמרים על כך שהצמידים המאפשרים כניסה לאזור הקרוב לשטיח חולקו באופן רנדומלי, בלי להתחשב אם הגעת לפני שעתיים או לפני שבוע, התייצב טום פלטון (דראקו מאלפוי בשבילכם) והפגין אקט נדיב הרבה יותר מזה של הדמות המרושעת שהוא מגלם: חלוקת מגשי פיצה למעריצים הרעבים. כך זכו אלו שלא נכנסו לאזור המתוחם, לקבל קצת אבק כוכבים על המשולש שלהם.
זה כבר הפך לעניין שבשגרה: לפני הקרנות הבכורה של הסרטים, אלפי מעריצים מגיעים מכל העולם, חלקם מחופשים לדמויות מהסרטים והספרים, וישנים יחד תחת כיפת השמיים בהמתנה לסרט הבא. השוני היחיד בהקרנות הבכורה של "הארי פוטר ואוצרות המוות - חלק 2", הוא שאחריו, ככל הידוע עד כה, לא יהיה עוד סרט.
פלטון מסתחבק עם המעריצים (צילום: MCT)
"יש סיכוי שאפרוץ בבכי ברגע שהכתוביות יתחילו לרוץ", אמרה מעריצה נרגשת לרשת CBS לפני הקרנת הבכורה של הסרט בניו יורק. ומעריץ אחר, מפלורידה, הוסיף: "רצינו להבהיר כמה זה חשוב לנו, ולהראות לכולם שאנחנו משוגעים על זה".
תופעת מטה הקסם
גם בהקרנת טרום הבכורה לסרט שהתרחשה שלשום (ב') בתל אביב, נרשמה התרגשות אדירים כשילדים ובני נוער צבאו על דלתות הזכוכית של הקולנוע בציפייה. לצד מעריצים שאחזו במטות קסם (מפלסטיק אמנם, אבל עם נקודת אור זוהרת בקצה) ונערות בבגדי הוגוורטס, נדחפו גם מעריצים פחות שרופים, אבל נלהבים באותה מידה. היה ברור שהתופעה, שהחלה כשחלק מהקוראים והצופים שגדשו את האולם עוד לא ידעו לקרוא, חצתה מחסומים חברתיים.האחרון בהחלט בסדרת הסרטים. מה שנשאר הוא רק אבק כוכבים
הקהל הריע ומחא כפיים בתחילת ההקרנה, בסצנות מרגשות, חשובות או מצחיקות וכמובן גם בסוף, שדבר קיומו מתנוסס בענק על שלטי החוצות המקדמים את הסרט. מהאולם הם יצאו בשקט, יחסית להתרגשות שקדמה להקרנה. כך בא לסופו
מעבר להזדהות הברורה עם גיבור בן גילם, ילד עם משקפיים שמתגלה כבעל כוחות יוצאי דופן, מה שאולי מייחד את החוויה לה זכה הדור שגדל על הארי פוטר של ג'יי קיי רולינג, הוא הגודש והקצב המהיר של יציאת הספרים והסרטים, (שבעה ספרים ושמונה סרטים, שכן הספר האחרון פוצל לשניים בקולנוע). בין יציאת העיבודים הקולנועיים ל"שר הטבעות" לספרים למשל, מפרידים כמה עשורים טובים. ובין שלושת סרטי "מלחמת הכוכבים" הראשונים (או האחרונים, תלוי איך מסתכלים על זה) לשלושה הבאים, הפרידו 16 שנה.
לעומתם, הספר הראשון בסדרה, שמכרה עד כה 450 מיליון עותקים, יצא ב-1997, והאחרון ב-2007, והסרט הראשון יצא לאקרנים ב-2001, והאחרון יוצא היום (ד'). הקוראים והצופים שליוו את הסדרה מראשיתה הרגישו שהם גדלים יחד עם הגיבורים האהובים עליהם, שהקולנוע הוסיף להם מימד מוחשי וקל להזדהות, וכעת, סביר להניח שהחיפוש אחר מילוי החלל עתיד להיות קשה ומפרך.
הדמויות נשמרות במשחקי תפקידים (מתוך "הארי פוטר ואוצרות המוות 2")
בינתיים, המעריצים נחושים להשאיר את הארי פוטר חי ובועט, בדיונים באתרי האינטרנט והפורומים הרבים שקמו לסדרה. תרבות ההערצה כיום מאפשרת שיתוף מיידי וקל של המוני מעריצים, בתוכן נלווה שהם יוצרים בעצמם בהשראת הספרים והסרטים האהובים עליהם. הדמויות והתמות מקבלות חיים מקבילים ונוספים בתוך קהילת המעריצים, בדומה לדמויות במשחקי תפקידים.
לא מוצאים תחליף. עילם (מימין) וחברים בהקרנה. (צילום: נועה ישראלי)
"סבא שלי הביא לי את שני הספרים הראשונים כשהייתי בכיתה ג', וכבר אחרי שבוע התקשרתי אליו כי סיימתי את שניהם", מספר עילם שפירא, היום בן 15 וחצי, שמנהל את "חדר הנחיצות": אתר למעריצי הארי פוטר שהקים לפני שלוש שנים. "היה לי משעמם בחופש בין כיתה ו' לז' כשהחלטתי לפתוח אתר משלי. צחקו עליי ואמרו לי שזה לא יחזיק יותר משבועיים, אבל זה הצליח קצת יותר".
הסיפור שאינו נגמר. מעריצי פוטר באנגליה (צילום: GettyImges)
עילם נמנה על המעריצים שמעדיפים את הספרים על פני הסרטים, ולוקחים אותם ברצינות גמורה: "יש אנשים שמנתחים את התנ"כ, ואנחנו מנתחים את הארי פוטר. אולי הוא יהיה כמו הספרים של ז'ול וורן, עוד מאה שנה יגלו שאפשר באמת להרוג אנשים כשאומרים 'אבדה קדברה'. האתר לא ישרוד לנצח, אבל את הספר יזכרו, כמו שזוכרים את שר הטבעות".
ומה עם ספרים חדשים שיחליפו את פוטר?
"חיפשתי, ואין תחליף הולם, לא בשנים הקרובות. הארי פוטר הוא כמו הפייסבוק של התרבות, לא פותחים עוד פייסבוק כל יומיים. עוד 300 שנה יהיה הארי פוטר חדש, כמו שעוד כמה שנים יהיה פייסבוק חדש".
לדבריו, באתרו יש כ-5000 מעריצים שמנהלים דיונים על הספרים והסרטים, סיפורים שנכתבים בהשראת הדמויות ובקרוב גם משחק מחשב, "קרב הקוסמים" שעילם מפתח עם מעריץ נוסף, רועי ארד. גם ג'יי קיי רולינג עצמה השיקה אתר משלה בשם PotterMore, שההרשמה אליו תיפתח באוקטובר.
לא נפרדים לעולם. המעריצים
רולינג טרם גילתה פרטים מדויקים על האתר, אך אמרה בסרטון קידום שהוא יכיל מה שהיא מכנה "חוויית קריאה אינטרנטית ייחודית", בה תשלב מידע חדש על עולמו של הארי פוטר ותשתף פעולה עם הקוראים, אולי אף ביצירת סיפורים חדשים. בנוסף, האתר ישמש כנקודת שיווק נוספת לסדרה המצליחה - כאשר יימכרו בו ספרי שמע וגרסאות e-books של הספרים.
חוויית קריאה חדשה? רולינג מבטיחה שכן
מעריצה נוספת, ומנהלת ב"חדר הנחיצות", שיר בת ה-16 וחצי, גילתה את הארי פוטר בגיל 11. "'הארי פוטר ואבן החכמים' יצא כשהייתי בכיתה ב'. אני לא אוהבת להיגרר אחרי תופעות מטורפות, אז נכנסתי לזה באיחור של שלוש שנים. כשסיימתי, הרגשתי צורך לדבר על זה עם אנשים. החברים שלי לא ממש היו בעסק, אז עברתי לאתרים ותוך כמה זמן התחלתי לפתוח אתרים משלי".
שיר מתארת את תופעת הפאנפיק (Fanfiction) בה מעריצים כותבים סיפורי המשך או עלילות אלטרנטיביות לסיפורים הקיימים, עם הדמויות האהובות עליהם. באתר FanFiction.net פורסמו עד היום שני מיליון סיפורים, כ-500 אלף מהם מבוססים על ספרי הארי פוטר. "עולם הפאנ-פיקשיין עשיר ברעיונות ודמויות שלא יביישו שום סופר במעמד זה או אחר. אבל היות וזה מבוסס על משהו קיים, זה לעולם לא יוכל לצאת לאור באופן רשמי".
גם מבחינתה, שום דבר לא בא באמת אל קיצו: "אחרי שנים של התעסקות, נגמרה הסדרה. זהו. אין יותר ספרים, אין יותר סרטים, אבל כל אחד מאיתנו התחייב להעביר את ספרי הארי פוטר לדור הבא, ולוודא שהעולם הקסום לא יישכח וימשיך לחיות לנצח. מבחינתנו זה עוד לא נגמר וגם לא ייגמר. תמיד יבואו אנשים ויציעו עוד תיאוריות מופרכות, יכתבו עוד סיפורים מדהימים, יציירו את הדמויות או יחוו אותן על בשרם בשרשורים ומשחקי תפקידים".