החוק שיחסוך לכם כסף: רבעון בקופ"ח - מהביקור האחרון
מאפריל 2012 נשלם פחות לקופות החולים. הסיבה: חוק חדש שעבר בכנסת, לפיו תשונה "שיטת הרבעונים" הנהוגה בקופות החולים. על פי השיטה החדשה ספירת הרבעון תחל ממועד הביקור האחרון של המטופל - ולא על פי לוח השנה הקלנדרי
כל מי שנזקק אי פעם לבדיקת רופא מומחה מכיר את הסיטואציה הבאה: אתם משלמים השתתפות עצמית על הביקור ובביקור הבא, שיכול להיערך רק מספר ימים לאחר מכן, אתם מגלים שהרבעון הסתיים וששוב אתם נדרשים לשלם את ההשתתפות העצמית. כעת עומד המצב להשתנות. הכנסת אישרה אתמול הצעת חוק של ח"כ איתן כבל לפיה קופות החולים ישנו את שיטת הרבעונים. משמעות השינוי: אם עד היום הרבעונים נקבעו באופן שרירותי לפי לוח השנה, החל באפריל 2012 הם יחושבו בהתאם לצורך הרפואי של המבוטח ולמועד בו נזקק השירות.
החוק אושר אתמול (ב') בקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת ברוב של 16 תומכים וללא מתנגדים והוא צפוי לחסוך למבוטחים כסף רב. בקופות החולים כבר מזהירים כי יישום החוק יגרום להן לגרעונות.
"חוק מהפכני"
"זהו חוק מהפכני שיכול לחסוך סכומים לא מבוטלים לחברי קופות החולים השונות", אמר יוזם החוק, ח"כ איתן כבל. "אנחנו מנסים להעביר אותו כבר קרוב לעשר שנים. כשהצעתי את הצעת החוק לא תיארתי לעצמי איזה תיבת פנדורה היא תפתח. מסתבר שבשל חישוב קלנדרי שרירותי הרוויחו קופות החולים סכומי עתק על חשבון החברים בהן. לא לחינם התעכבה הצעת חוק זו כל כך הרבה זמן. המלחמה עליה הייתה מלחמה קשה אך היום היא סוף סוף עברה תודות לשיתוף פעולה בין מספר חברי כנסת".
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני אמר כי "מתן שירותי הבריאות הבסיסיים ומימונם על ידי המדינה נועדו לרווחת האזרחים ולא להעשרת קופות החולים. יש לעתים נושאים הכי הגיוניים שצריך להיאבק עליהם בחקיקה. לא יתכן שאנשים קשי יום יצטרכו לשלם שוב ושוב לקופות החולים ללא כל הצדקה או היגיון בסיסי. הצעת החוק הזאת באה לתקן עוול מוסרי שנוצר לאזרחים על ידי קופות החולים".
יש לציין כי נושא התשלום הרבעוני, שנהוג בכל הקשור לביקורים אצל רופאים מומחים ולשירותים נוספים כמו ייעוץ על ידי דיאטנית, פיזיותרפיה או שירותים מתחום התפתחות הילד, נדון בעבר מספר פעמים גם בוועדה לפניות הציבור של הכנסת, בעקבות תלונות של חולים.
קופות החולים: דרוש מקור תקציבי חלופי
כאמור, בקופות החולים כבר מזהירים מהפגיעה הכלכלית שהן יספגו בשל כך וטוענים כי החוק יוביל אותן לגרעונות. "לאומית נערכת ליישום החוק כלשונו", נמסר מקופת חולים "לאומית. "ליישום החוק ישנה משמעות כספית של הפחתת הכנסה לקופות החולים בסדר גודל של עשרות מליוני שקלים. יש לזכור כי הקופות אינן ארגונים פרטיים אלא מלכ"רים וראוי היה להצביע על מקור תקציבי חליפי, אולם לצערנו החוק לא סימן מקור תקציבי חלופי להפחתת הכנסה
זו וזו אינה הפעם הראשונה בה זה קורה. התוצאה בהכרח - הגדלת הגירעונות בקופות החולים".
גם בקופת חולים מאוחדת אמרו דברים דומים: "מאוחדת מברכת על כל צעד שיש בו כדי להיטיב באמת עם ציבור המבוטחים ולהקטין את תשלומי ההשתתפות העצמית הגבוהה יחסית למדינות מערביות אחרות. אלא, שמנכ"ל מאוחדת ד"ר אשר אלחיאני מתריע שכל חקיקה המפחיתה את המקורות הכספיים של קופות החולים במיליונים רבים, ואינה מצביעה על מקורות תקציביים חלופיים, תגרום לכך ששכרו של הציבור יצא בהפסדו. ד"ר אלחיאני מביע תקווה כי במהלך 11 החודשים שיחלפו עד לכניסת החוק לתוקף ישכילו ראשי משרד הבריאות וחברי הכנסת להגדיר מקורות תקציביים חלופיים להפחתת ההשתתפות העצמית ולשיפוי קופות החולים, על מנת שלא תהיה פגיעה נוספת בהיקף שירותי הבריאות שיסופקו בקהילה".
במכבי שירותי בריאות אמרו בתגובה למהלך: "המדינה יצרה בעבר תכניות גבייה שהתאימו לזמנן. עתה בעידן ממוחשב יותר ניתן לשנות את שיטת הגבייה. חשוב שכל אזרח יצטרף להוראת קבע שתאפשר להפסיק אוטומטית את הגבייה ממנו ברגע שהוא מגיע לתקרת הגבייה, שבמכבי היא הנמוכה ביותר".
מהכללית נמסר כי "הכללית נערכת ליישום ההחלטה במועד בו נקבע בהצעה שהתקבלה".