פקיד בוועדת המחירים: "אולי נפרק את תנובה?"
באופן רשמי, ועדת קדמי לבדיקת מחירי מוצרי החלב לא דנה באפשרות לפרק את תנובה והיא לא תהיה אחת ההמלצות שלה, אך נראה כי אחד מהפקידים העלה רעיון כזה במהלך הדיונים. ההמלצה שכן תתקבל תהיה להוריד את מחירי החלב הגולמי
האם ועדת קדמי לבדיקת מחירי מוצרי החלב תדון באפשרות לפרק את תנובה? התשובה היא, כנראה, שלא. גורמים המעורים בעבודת הוועדה מעריכים שהיא עדיין מתלבטת אם להמליץ להשיב חלק ממוצרי החלב ל פיקוח, או להוריד את מחיר החלב הגולמי שהרפתות מוכרות למחלבות, תוך סבסוד הרפתנים. בנוסף, ההערכה היא כי הוועדה תמליץ לאפשר ייבוא של אבקת חלב מחו"ל, אך תפסול על הסף את הצעת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאשר ייבוא של מוצרי חלב.
לדברי פקיד שהשתתף בדיוני הוועדה: "באופן רשמי, לפרוטוקול, אף אחד לא דיבר שם על לפרק את תנובה. היו פעם או פעמיים שמישהו מהאוצר זרק את זה לאוויר, אבל לא דיברו על זה ברצינות". הרעיון, שאותו פקיד העלה בוועדה, היה לכפות על מחלבות גדולות במיוחד - כלומר, על תנובה - למכור חלק ממקטעי הייצור שלהן, במטרה להביא להקמתן של מחלבות קטנות ובכך להגביר את התחרותיות במשק.
פקיד אחר שנכח בדיוני הוועדה אמר: "מעולם לא שמעתי אמירה כזאת. זה לא עמד על הפרק בדיוני הוועדה וזה לא יהיה בהמלצות שלה".
חוק ההגבלים העסקיים מאפשר, על הנייר, לממונה על ההגבלים לפרק מונופולים דורסניים. אלא שבפועל, חברות פרטיות שאינן בקשיים פיננסיים מעולם לא פורקו בארץ, והרעיון בוצע במקרים מעטים בלבד במדינות דמוקרטיות בעולם.
במקום פירוק, נוהג הממונה לרוב למנוע ממונופולים לגדול ולרכוש חברות נוספות, ובמקרים מסויימים לפקח על מחירי המוצרים שלהם. בכיר ברשות ההגבלים אומר: "תנובה כבר מוכרת כמונופול בחלק ממוצריה ולכן נמצאת בפיקוח. אבל לפרק חברה זה צעד קיצוני מאוד וקשה ליישום".
ועדת קדמי התכנסה בעקבות חרם הקוטג' שהופץ בפייסבוק ועורר סערה תקשורתית, במחאה על מחירי מוצרי החלב, והביאה להורדת מחיר הקוטג' מ-7 ל-6 שקלים. בראש הוועדה עומד מנכ"ל התמ"ת, שרון קדמי. שר התמ"ת, שלום שמחון, שרת החקלאות, אורית נוקד, ושר האוצר, יובל שטייניץ, היו אמורים לדון במסקנות הוועדה היום, אך הדיון נדחה ליום שלישי, בגלל שהוועדה טרם גיבשה את מסקנותיה.