צרפתי שיכור: חוגגים את יום הבסטיליה
היפנים שותים לחיים עם סאקי, היוונים מרימים כוסית אוזו, הישראלים שותים מהחבית והצרפתים משקיעים בליקר, ברנדי וקוניאק. ליבי שפרלינג שותה לחיי המדינה הצרפתית והמשקאות הנפלאים שלה
יום הבסטיליה הוא יום העצמאות הרשמי של צרפת הנחגג מדי שנה ביום בו נפלה הבסטיליה, מצודה אשר שמשה בית כלאו הנודע של השלטון המלוכני בתקופת המלך לואי ה-16. כיבושה בידי המהפכנים סימל את תחילתה של המהפכה ונחגג מאז בכל יום 14 ביולי.
אפשר לסמוך על הצרפתים שיחגגו כמו שצריך וכך הפך יום הבסטיליה ליום חג עולז ותוסס, עמוס במצעדים, מסיבות ואינספור חגיגות. את כל אלה, איך לא, מלווה הרבה אלכוהול שעושה שמח. החלטנו להצטרף גם אנחנו לחגיגה, לסקור שלל מותגי אלכוהול שצרפת הביאה לעולם (הפעם בלי אף מילה על שמפניה), חלקם חדשים, נועזים ומקוריים, חלקם מחזירים עטרה ליושנה, וכרגיל, פה ושם, נשזרו סיפורים עסיסיים מאחורי הקלעים של המותגים הגדולים.
מארי בריזאר - בסדרת הליקרים של מארי בריזאר מגוון ליקרים איכותיים כבר משנת 1755. הליקרים מיוצרים מחומרים טבעיים, הטובים ביותר מרחבי העולם, תוך השריית פירות ותבלינים באלכוהול איכותי. סדרת LATINO שיכללה את אמנות הליקרים ויצרה קולקציה שמחה של "ליקרי מקפיא" בעלי אחוז אלכוהול גבוה יותר והוספת "אנטי פריז" למניעת קיפאון. שימו לב לכך שהמחיר אחיד והמגוון רחב, כך שהשמחה רבה ואין ספק שהם יקפיצו כל מסיבת קיץ קרבה.
מלון, לימון ומנגו - מארי בריזאר (צילום: טל שקד)
בין הטעמים בסדרה מנגו, קוקוס, אפרסק-לבן, אבטיח-מלון ועוד. שווה במיוחד לשים לב ל-MANZANITA – ליקר תפוח ירוק עז טעם שמאזן בין טעמי תפוח חמוצים-מתוקים ומפנק עם סיומת ארוכה, ול"תפוח סאוור", ליקר המבוסס על תפוחי גרנד-סמיט המשולב בתוספת לימון, מה שהופך אותו לעוקצני ורענן במיוחד. שיחוק אמיתי. מחיר: 79 ₪.
מארי בריזאר - טעמי תפוח חמוצים-מתוקים ואבטיח (צילום: טל שקד)
פסטיס - ליקר ואפריטיף צרפתי נפוץ, שעל אף צריכתו הגבוהה מאד ברחבי צרפת, מקושר דווקא לדרום צרפת, למרסיי, לריביירה ולסביבותיהן. הפסטיס מופק, על פי רוב, מתזקיקי דגנים או סלק סוכר, אשר נפוץ במשקאות אירופאיים. נהוג לתבל את הפסטיס בכוכבי אניס מהמזרח הרחוק, שורש ליקריש ותערובות צמחים.
פסטיס ריקארד - לדברי רני כהן, מנהל מחלקה מקצועית בחטיבת האלכוהול של טמפו: "ריקארד הוא הפסטיס המסחרי הראשון מסוגו, הוא נולד במרסיי שטופת השמש בשנת 1932 ע"י פול ריקארד, בתקופה שלאחר איסור האבסנט, והתחבב על הצרפתים עד מהרה, בזכות טעמיו העשירים ומרקמו". כהן אף מאפיין את טעמיו הבולטים וממליץ למצות המירב שבהם: "על מנת לגלות את טעמיו העדינים של האניס, רעננותו של שורש הליקריש ותערובת עשבי התיבול מפרובאנס, מומלץ להוסיף חמש מנות מים על מנה אחת של ריקארד וכמה קוביות קרח, לערבב, לשתות וליהנות". משקה קיצי מובהק ומהנה שילטף יופי קוביות קרח, קוביות לימון, נענע ואפילו ביטר לימון. 155 ₪.
פסטיס ריקארד
פסטיס ברג'ה - חברת ברג'ה אשר הוקמה בשנת 1830 הינה אחת המייסדות של ייצור הפסטיס בדרום צרפת ומוצריה מסמלים את אורח החיים הנהדר בפרובאנס. פסטיס ברג'ה הינו פסטיס מרסיי קלאסי המיוצר מעל 75 שנים. הצמחים המשמשים לבלנד נבחרים בהקפדה על האיכות כך שהוא מציג איזון בטעמיו וניחוחותיו בין אניס וליקוריץ. מחיר לליטר: 60 ₪.
ברג'ה אניס (BERGER BLANC) - ברג'ה אניס הוא אפריטיף המיוצר מכוכבי אניס אסייתי שעוברים מיון קפדני במיוחד על מנת לשמר את האיכות, הניחוחות והטעמים שלהם. מחיר לליטר: 60 ₪.
ברנדי, קוניאק ומה שביניהם
ברנדי הוא משקה אלכוהולי שמופק מיין/שיכר אחר, שעבר זיקוק. טענה מקובלת גורסת כי לזיקוק אחראים סוחרים הולנדים אשר שלטו על נתיבי הסחר בין אירופה המערבית וסקנדינביה, וכי מקור שמו במילה ההולנדית BRANDEWIJN שמשמעה יין שרוף (או יין שרף). מקורה של המצאת הברנדי במציאת פתרון יצירתי לתחלואי המסעות הארוכים. היין שהובל בחביות על ספינות מסע משך חודשים היה מתחמצן ומתקלקל עד שהגיע ליעדו. לכן הוחלט לזקק אותו כדי שישרוד את המסע.
איך מייצרים ? בוצרים את הענבים אשר עוברים תסיסה אלכוהולית, את היין (בדרך-כלל שילוב של כמה בצירים שונים) מעבירים לזיקוק והתוצאה היא ברנדי. לאחר הזיקוק מועבר הברנדי, שהינו שקוף בשלב זה, להתיישנות בחביות עץ אלון. ההתיישנות הממושכת בחבית היא שמעניקה לו את צבעו הענברי היפה.
סיווג הברנדי, אחת ולתמיד - כלל אצבע ידוע הוא שככל שהברנדי שהה בחבית זמן ארוך יותר, כך הוא נחשב איכותי יותר.
מה אומרות האותיות על הבקבוק?
- VS – VERY SPECIAL - יישון בחביות בין שנתיים וחצי לארבע שנים .
- VSOP - VERY SPECIAL OLD PALE - יישון בחביות בין ארבע וחצי לשש שנים.
- XO - EXTRA OLD - יישון בחביות מעל שש שנים.
סוגי ברנדי:
קוניאק - הקוניאק הוא הברנדי המובחר של צרפת. מיוצר מענבים הגדלים רק באזור קוניאק, צפונית מזרחית לבורדו. הזיקוק מתבצע בדוד נחושת (אלמביק) וחובה לבצע שני זיקוקים, בסיומם מאמירים אחוזי האלכוהול שבברנדי עד ל-70%.
הסלאר מאסטר טועם את הקוניאק משלל החביות ואז מבצע את הערבוב (בלנד) המזוהה עם בית הקוניאק. אז מיישנים את הבלנד הנבחר, ששוהה תקופה של חצי שנה לפחות בחביות לצורך "חיתון טעמים". בסיומו של התהליך מוסיפים מים ממי נהר השראנט, הזורם בבורדו, להפחתת אחוזי האלכוהול ולעידון הטעם הסופי. סיווג הקוניאק זהה לסיווג הברנדי, כפי שתואר למעלה.
ארמניאק - ברנדי המיוצר מענבים הגדלים רק באזור ארמניאק, דרומית מזרחית לבורדו. נוצר לראשונה לפני כ-1,000 שנים ונחשב לברנדי הראשון שנוצר בצרפת (200 שנה לפני הקוניאק). החוק הצרפתי מתיר זיקוק יחיד של הענבים שחייב להתבצע כמה שיותר קרוב לסיום תסיסתם במהלך החורף ולא יאוחר מחצות ה-31.3, הכל על מנת לשמר כמה שיותר טעמים וארומות המעניקים לו את ייחודו. הארמניאק מזוקק בזיקוק דודי אחד וארוך. סיווג היישון בחבית מקביל לזה של הקוניאק ונהוג ליישן אותו לתקופת זמן שבין 5 ועד למעלה מ-50 שנים.
ארמניאק בן 20
קלבדוס - ברנדי המיוצר מתפוחים הגדלים באזור נורמנדי וברטאן, צפונית מערבית לפריז. הסיידר מזוקק בדודי נחושת הדומים לאלה של הקוניאק והארמניאק. תור הזהב של הקלבדוס היה באמצע המאה ה-19 כשמגפת הפילוקסרה (כנימה זעירה והרסנית הפוגעת בגפנים) תקפה את כרמי היין באירופה. גידול התפוחים לא נפגע והם הפכו חומר גלם זמין ונפוץ לייצור ברנדי, אז גם התוודעו אל הקלבדוס חובבי ברנדי רבים.
קוניאק מיוקוב - במאה ה-19 נשלחו לצרפת, ע"י הצאר אלכסנדר השני, שני אחים על מנת לשמור את בית המלוכה הרוסי מעודכן וכדי שלא תיפגע אספקת הקוניאק הסדירה אליה היה מורגל. עקב הצלחתו של קוניאק מיוקוב הוחלט לשווקו גם מחוץ לבית המלוכה. הקוניאק מיוצר מענבי סנט אמיליון, הנחשבים כאיכותיים ביותר לייצור קוניאק. לאחר שהענבים הופכים ליין הם עוברים זיקוק דודי כפול ואז עוברים לחביות עץ אלון ליישון ארוך. ערבוב הקוניאק נעשה רק מאותן חביות שהגיעו לשיאן ותחת שרביטו של המאסטר בלנדר, שלו ניסיון עתיר שנים.
מיוקוב VOSP ו-XO (צילום: יגאל עמר)
מיוקוב VSOP - טעם חלק במיוחד הנובע מבחירה קפדנית של ענבים ויישון ארוך בחביות. צבע ענברי וטעם פירותי, שמדגיש במיוחד רמזים של צימוקים, תפוז ואפרסק. 470 ₪.
מיוקוב VS - התיישן בחביות עץ לפחות שנתיים וחצי. מאוזן בטעמו, בעל ארומה של פרי יבש עם סיומת ארוכה חלקה. 320 ₪.
קלבדוס פר פרנסואה - נחשב לאיכותי, מיוחד ונגיש. זהו קלבדוס בעל הסיווג VS והמיתוג "אפלסיון קלבדוס", כלומר שתפוחיו יכולים להגיע מאזורים שונים בנורמנדי. מיושן כשנתיים, צבעו זהוב קש והוא מציג ניחוחות תפוח מרוכזים ואלגנטיים, טעמים רעננים וסיומת עשירה. מחיר: 140 ₪.
קלבדוס Père Magloire - אחד ממותגי הקלבדוס הראשונים בעולם שיוצר לראשונה בשנת 1821. התפוחים המשמשים להכנתו מגיעים מנורמנדי, ובמיוחד מהאזור פאי ד'אוז' הנחשב לטוב ביותר בחבל ארץ זה. לגאוות היצרן נדרשים למעלה מ-48 זני תפוחים לייצורו, מהחמצמצים ביותר ועד למתוקים ביותר. התזקיק מתבגר בחביות עץ אלון שנתיים לפחות, לאחריהן הוא עובר לערבוב ו"חיתון" טעמים.
קלבדוס Père Magloire
FINE CALVADOS - קלבדוס צעיר העובר זיקוק רציף וזוכה לטעמים בולטים. ניחוח של תפוחים טריים, בננה ולדר. טעמי אגס, תפוח ודבש מעניקים לו עומק נעים וסיומת בינונית. 331 ₪.
VSOP - קלבדוס העובר זיקוק כפול בדודי נחושת לצורך שמירה על הארומות. התבגר בחביות עץ אלון לפחות משך 4 שנים ומהווה יופי של דז'סטיף. ארומות עמוקות של תפוח, שמנוני, חמאתי, רעננות הפרי מאזנת ומעניקה לו סיומת טופי חלקה. 348 ₪.
קלבדוס בולארד - מותג ותיק ואיכותי, נוסד כבר בשנת 1825 וכיום מנוהל על-ידי הדור ה-5 של המשפחה, שמחזיקה ב-80 דונם של מטעי תפוחים, שהם רק שליש מהכמות הדרושה לה לייצור קלבדוס. לייצור הקלבדוס של בולארד משתמשים במעל ל-120 סוגים של תפוחים, משלל סוגים ומינים, דרגות מתיקות ורמות חמיצות. לאחר תסיסה, זוכה הקלבדוס לשני זיקוקים ואז הוא מיושן משך שנים בחביות עץ אלון, חלקן ישנות.
קלבדוס בולארד VSOP - נוצר ממיזוג של כמה שנות בציר שעברו יישון של 4-10 שנים. מציג ניחוח מלא פרי, עם רמזים עדינים מאד של עץ, אגוז קלוי ובריוש אפוי. טעמי וניל ותפוחים צלויים מתקבלים מהיישון שלו בחביות עץ אלון צרפתיות קטנות. 460 ₪.
קלבדוס בולארד XO - מיזוג של כמה שנות בציר שעברו יישון בין 6-15 שנים. באף ניחוחות שקדים ותפוחים עסיסיים טריים, עם רמזים של וניל ואלון. המרקם חמאתי, עגול והסיום מתובלן וארוך. 745 ₪.
ארמניאק פרינס דה קונדה - ארמניאק VS איכותי המיוצר באזור הבאס ארמניאק היוקרתי, צבעו זהוב והוא מציג ניחוחות מתובלנים עם נגיעות של עץ אלון, וניל ופירות טריים. לארמניאק סיומת ארוכה וחמאתית. 140 ₪.
ארמניאק אקסטרא וארמניאק בן 30
ארמניאק CHABOT - מזקקת CHABOT החלה את דרכה בתחום האלכוהול כבר בשנת 1828 וייצרה את הארמניאק הראשון בשנת 1963. כיום הוא מופץ ליותר מ -96 מדינות ונחשב ליצואן הארמניאק מס' 1 בעולם.
CHABOT VS - בלנד המכיל ארמניאק שמתיישן לפחות 5 שנים. בעל ניחוחות של שזיפים, רמזים לעץ ומתיקות עדינה. מחיר: 325 ₪.
CHABOT VSOP - בלנד של ארמניאק המתיישן 7 שנים. צבע זהוב, ניחוחות פירותיים וארומות עץ רכות. מחיר: 365 ₪.
CHABOT XO - הארמניאק הנמכר ביותר מבית שאבו. בלנד המכיל תערובות של ארמניאק עד 35 שנה. בעל טעמים חזקים ומתובלנים, ארומה ארוכה ומודגשת מאד. מחיר: 721 ₪.
רמי מרטן VSOP - לגאוות יצרניו זהו הקוניאק בדרגת VSOP הפופולארי בעולם, מיושן בין 4 ל-12 שנים בחביות עץ אלון מלימוזין תחת ביקורת קפדנית. חומרי הגלם האיכותיים מגיעים מכרמים הנמצאים בשתי החלקות הנחשבות בחבל קוניאק (גרנד שמפיין ופטיט שמפיין). צבעו זהוב ענברי משגע, באף שלל ניחוחות פירות כתומים בשלים, דבש ו-ווניל. מרקם חמאתי של טופי מוביל לסיומת ארוכה ומאוזנת. מחיר: 296 ₪.
רמי מרטן VS - מיוצר מאז שנת 1724, זהו קוניאק בעל סטנדרט גבוה של זמן יישון מינימאלי של שנתיים בחביות עץ אלון מלימוזין. צבעו מהגוני, באף ארומות של וניל, תפוח, אגס ואפרסק עם רמזים דקים של ליקריץ, מנטה ודבש. עדין ורענן. מחיר: 352 ₪.
רמי מרטן (צילום: שיר אדיבי)
קוניאק הנסי - בשנת 1720 נשלח ריצ'רד הנסי לגדות נהר השרנה בקוניאק כחלק ממשלחת צבאית להגן על המלך לואי ה-15. הנסי, שהיה חובב ויסקי, ניסה למצוא באזור מזקקה אך במקום ויסקי הוא מצא רק עוד ועוד מהמשקה האזורי- קוניאק. הנסי הצעיר טעם, נדלק והחליט להשתקע בקוניאק. בשנת 1765 הקים מזקקת קוניאק משלו והחל מייצר בה את אחד ממותגי העל הצרפתיים. בעיני עצמו וגם בעיני אחרים, הנסי נחשב מאז ועד היום לקוניאק משובח במיוחד ולנמכר ביותר בעולם (כך לפי אתר היצרן) עם מכירות של יותר מ-40 מיליון בקבוקים בשנה.
קוניאק הנסי
הנסי VS - מעורבב מכ-40 סוגים של קוניאק שיושנו בחביות בין 2-8 שנים. קוניאק אלגנטי ועשיר שמציף ניחוחות מחוספסים ותבלינים חמים עם רמזים לעץ, פירות כתומים ו-ווניל.
הנסי VSOP - מורכב מכ-60 סוגים של קוניאק שיושנו בחביות בין 4-15 שנים. בלנד מורכב אך מאוזן שבולטים בו טעמי דבש, ציפורן, קינמון ופלפל שחור. גוף עשיר וסיומת בינונית.
הנסי XO - מעורבב מיותר מ-100 סוגים שונים של קוניאק שיושנו בין חביות בין 8-40 שנים. עשיר מאד, מתובלן, מלא ניחוחות של עץ, עור וקשת מתוקה של פרחים ופירות בשלים, כמעט אפויים. מאוזן, חמאתי, בעל גוף מלא וסיומת ארוכה ועשירה.
קוניאק קורבזייה - סיפורו של הקורבזייה מתחיל במאה ה-16 כשעמנואל קורבזייה ולואי גלואה פותחים חנות אלכוהול ועוסקים בערבוב סוגי קוניאק. בשנת 1811 סוף סוף מגלים אותם, עת נפוליאון בונפרטה מגיע לחנות וקונה כמה חביות. חולפות עוד כמה שנים עד שבשנת 1843 פליקס קורבזייה וג'ולס גלואה פותחים את מזקקת COURVOISIER הרשמית בג'רנק. ב-1869 נפוליאון ה-3 מעניק למזקקה את התואר הנחשק "ספק הקוניאק הרשמי של בית האצולה" והשאר היסטוריה.
קורבזייה VS - בלנד של תזקיקים מאזור פין בואה ופטיט שמפיין המיושנים 4-7 שנים. היישון הסבלני מעניק לו עומק ואופי, אבל גם משמר טעם עדין ופירותי. 291 ₪.
קוניאק קורבזייה (צילום: קובי רן)
קורבזייה VSOP - בלנד של תזקיקים מאזור גרנד שמפיין ופטיט שמפיין. מיושן 6-10 שנים. חושף בוקה עדין ואיזון בין ניחוח עץ אלון וטעמים אקזוטיים. טעם מאוזן וסיומת מודגשת של וניל ושקדים. מחיר: 409 ₪.
קורבזייה XO - בלנד של תזקיקים מהאזורים גרנד שמפיין, פטיט שמפיין ובורדרי, המיושנים 20-35 שנים. הטעם הארומטי, בשילוב טעמם של ענבי הבורדרי, מעניקים לו עומק ומורכבות לצד מרקם חמאתי ורך. סיומת פרחונית ארוכה. מחיר: 1,227 ₪.
ליקר קואנטרו - בשנת 1849 בעיר אנג'ר שבצרפת הקימו אדולפה ואדוארד ג'אן קואנטרו, קונדיטורים מפורסמים דאז, מזקקה בה יוכלו לייצר אלכוהול מפירות מקומיים והשאר היסטוריה. גם אין פלא שליקר התפוזים הזה מהווה מרכיב חשוב בשלל קינוחים שוקולדיים ואחרים. התפוזים שמרכיבים אותו נאספים מהמזרח התיכון, אירופה, הים התיכון, אפריקה והקאריביים. הקליפות מופרדות ומיובשות בשמש, לאחר מכן עוברות ריכוך ע"י השריה ומוכנסות לדודי זיקוק על מנת למצות את שמני התפוז הארומטיים. לתמצית המופקת מהזיקוק מוסיפים מים וסוכר טבעיים וכן אלכוהול נייטרלי על-פי מתכון, סודי כמובן. זהו ליקר מאוזן מאד, מתוק-מריר ובעיקר מרענן. בקיץ הזה מומלץ להגישו על קרח ולרקוח ממנו שלל קוקטיילים מצננים, כיד הדמיון הטובה עליכם. מחיר: 245 ₪.
קורבוזייה וגרנד מרינייה (צילום: קובי רן)
גרנד מרנייה - ליקר טריפל-סק העשוי מתערובת קוניאק אמיתי, מזוקק בתמצית קליפות תפוזים, תבלינים ו-ווניל. גרנד מרנייה יוצר לראשונה ב-1880 ע"י אלכסנדר מרנייה לפוסטול תחת השם "קירסאו-מרנייה", אך אחרי שחברו הטוב של מרנייה, המלונאי הנודע סיזר ריץ, טעם את המשקה והתלהב ממנו, הוא שהציע לתת לו את השם "גרנד מרנייה". ריץ גם לקח על עצמו להכיר את המשקה החדש לחבריו העשירים והמפורסמים. כך למשל, הקיסר האוסטרי פרנץ יוזף הזמין 12 תיבות של המשקה לאחר שטעם אותו במלון של ריץ במונטה קרלו והתאהב. חיבתם של שועי עולם נהנתנים למשקה קיבלה חיזוק נוסף כאשר בין חורבותיה של הטיטאניק אותר מלאי גדול של בקבוקים.
לייצור הליקר נבחר כל שנה קוניאק משובח שעובר יישון לפחות 5 שנים ומותאם לתפוזי הבר המרירים מהאיים הקאריביים, שמעניקים למשקה את הארומה האופיינית לו. התפוזים נקטפים ידנית ונחתכים לרבעים, הקליפות מתייבשות בשמש משך כמה שבועות ואז מושרות באלכוהול נייטרלי. הקוניאק והאלכוהול מעורבבים בהתאם למתכון סודי ואז הנוזל מיושן שוב בחביות עץ אלון. גרנד מרנייה מכיל 40% אלכוהול, צבעו זהוב ענברי והוא בעל ארומות של עץ, וניל, פרחי תפוז וסוכריות חמאה. מתאים מאד כדז'סטיף בסוף ארוחה, במיוחד לצד קינוחי שוקולד עשירים, עוגות גבינה ומאפים עשירים בחמאה. מחיר: 298 ₪.
גרנד ריץ' (צילום: טל שקד)
לה בל סנדרין - ליקר כתום משגע המכיל 16% אלכוהול וממזג את טעמי הפסיפלורה עם ארמניאק עוצמתי. פירותי, מרענן מאד ואפוף נוכחות. נהדר כאפריטיף קיצי לפתיחת התיאבון, נקי או על קוביות קרח גדולות, שיעצימו את טעמיו. מומלץ מאד לשלב בקוקטיילים יצירתיים ובמיוחד נסו לחבר אותו לאשכוליות אדומות, קמפרי וקרח. מרענן ומעורר. מחיר: 150 ₪.
דומיין דה קנטון - ליקר ג'ינג'ר צרפתי (כן כן) המבוסס על ג'ינגר טרי שמוצה בתערובת של ברנדי צעיר וקוניאקים מתיישנים מדשרגות VSOP ו-XO , יחד עם פולי וניל מטהיטי, ג'ינסנג טוניסאי ודבש פריחת תפוז מפרובאנס. באתר החברה מתגאים כי הליקר הייחודי הוא פרי מתכון של הודו-סין הקולוניאלית, מהזמנים בהם היה מקובל לערבב חליטות עם קוניאקים או תזקיקים. הליקר מתוק מאד, מתובלן מאד ובעיקר אקזוטי ומעניין. הוא מכיל 28% אלכוהול ויהווה יופי של בסיס לקוקטייל פתיחה לארוחה אסייתית שמחה. מומלץ לשתות על הרבה קרח או לשלב בקוקטיילים יצירתיים.