קופה"ח רצו פיצוי מחברות הסיגריות - העליון דחה
בית המשפט העליון דחה תביעה על סך 7.5 מיליארד שקל מצד קופות החולים, שביקשו מיצרניות הסיגריות החזר על טיפול במבוטחים שחלו בשל העישון. החברות גרמו להתמכרות המונית, טענו הקופות, והסתירו מהציבור מידע חשוב על נזקי הסיגריות
בפסק דין תקדימי שנתן אתמול (ג') בית המשפט העליון, נמחקה תביעה של קופת חולים כללית בסך שבעה וחצי מיליארד שקל נגד חברות הסיגריות. תביעה דומה של קופת חולים מכבי נדחתה בעבר על הסף, וכעת דן בית המשפט בשני המקרים יחד.
קופות החולים תבעו מחברות הסיגריות, בהן דובק, אסקוט, החברה הישראלית לסיגריות ומספר חברות זרות, להשיב להן הוצאות בגין טיפולים רפואיים שניתנו למבוטחים שחלו במחלות שונות כתוצאה מעישון סיגריות.
חברות הסיגריות, לטענת קופות החולים, גורמות באמצעות פעולות מתואמות לכאורה להתמכרות המונית לעישון סיגריות, תוך הטעיה של הציבור והסתרת מידע הנוגע לסיכוני העישון - דבר שנעשה לדבריהן כנגד החוק.
חברות הסיגריות, טענו הקופות, אחראיות לתוצאות הנובעות מהתמכרות הציבור לעישון, כולל מחלות קשות וממושכות, ועל כן מגיע להן החזר של העלויות הכרוכות בטיפול במחלות אלו ובמניעתן.
בנוסף, עתרו הקופות להוצאת צווים שיאסרו לכלול חומרים מסוכנים בסיגריות, שיורו להפסיק את שיווקן של סיגריות כאלה ולמנוע פרסומים המעודדים עישון.
חברות הסיגריות טענו בתגובה כי קופות החולים הן ניזוקות משניות בלבד, לכל היותר, וכי ללא הוכחת נזק ספציפי התביעה חסרת ביסוס. את חברת דובק ייצגו עו"ד גד נשיץ ועו"ד עזריאל רוטמן ממשרד נשיץ ברנדס. את חברת פיליפ מוריס ייצגו עו"ד חגית אברהמי ועו"ד דרור קדם ממשרד קנטור אלחנני טל.
בית המשפט נדרש להחליט אם לקופות החולים זכות לתבוע ישירות את חברות הסיגריות ללא הוכחה של הנזק שנגרם ושל אחריות החברות על מה שאירע לחולים הספציפיים.
בהכרעת הדין קבעו השופטות אילה פרוקצ'יה, מרים נאור ואסתר חיות כי "ויתור על דרישת ההוכחה של האחריות המשפטית החלה על המזיק כלפי הניזוק יפגע באיזון הפנימי שדיני הנזיקין יוצרים. ויתור כזה עלול להוביל לחיובו של המזיק מעבר לתחומי אחריותו, וסופו לפגוע בדרישות הצדק וההגינות".
כל עוד לא הוכיחו התובעים "התנהגות עוולתית" וקשר סיבתי בין החברה לנזק שנגרם, נאמר בפסק הדין, למעשה אין בסיס לתביעה.
תביעות דומות רבות שהוגשו בארצות הברית, ציין בית המשפט בהחלטתו, נדחו גם הן על הסף, ומתוך מאות תביעות רק מעטות נשאו פרי. הדרך הנכונה להסדיר עניינים אלו של "נזק המוני", טענו השופטות, היא באמצעות חקיקה שתדאג להגן על האינטרס הציבורי ולאזן בין הצדדים השונים.