שתף קטע נבחר
 

נשלל היתר הרעלים של חיפה כימיקלים

המפעל יידרש בשבועיים הקרובים לפנות אמוניה, חומצה חנקתית, חומצה זרחתית וממיסים אורגניים - בכמות כוללת של 1,000 טון ולא יוכל להמשיך את פעילותו השוטפת. חיפה כימיקלים: "מדובר בהחלטה שגויה"

למעלה מ-70 יום של שביתה בחיפה כימיקלים גבו מחיר יקר במונחי בטיחות וסביבה. היום (ד') הודיע המשרד להגנת הסביבה כי החליט לשלול את היתר הרעלים של מפעלי חיפה כימיקלים, בעקבות ליקויים חמורים בתחזוקת המתקנים ובאחסון החומרים המסוכנים.

 

המשמעות היא כי המפעל יידרש בשבועיים הקרובים לפנות אמוניה, חומצה חנקתית, חומצה זרחתית וממיסים אורגניים - בכמות כוללת של 1,000 טון ולא יוכל להמשיך את פעילותו השוטפת. כמו כן, המפעל יידרש כעת לבצע ניתוח סיכונים והערכת כשלים אפשריים על ידי חברה חיצונית.  

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הודיע על ההחלטה היום (ד) במהלך תשובה לשאילתה במליאת הכנסת.. ארדן ציין כי המשרד להגנת הסביבה לא יאפשר למפעל לשוב לפעילות עד לקבלת חוות דעת מחברה חיצונית שתקבע כי כל הליקויים הבטיחותיים במפעל תוקנו ואין סכנה בחזרה לפעילות של המפעל.  

 

"יש לנו אחריות לוודא כי לא נפגעת רמת התחזוקה במפעל ולא נוצרים ליקויי בטיחות שיפגעו בסביבה, בעובדי המפעל ובתושבי האזור", אמר ארדן. במשרד הבהירו כי לצד שלילת ההיתר הוצא צו פינוי רעלים על פי חוק החומרים המסוכנים.  

 

חשש לקיום סיכון לסביבה ולציבור

במשרד הסבירו כי בעקבות השבתת המפעל הנמשכת למעלה מ-70 יום, הופסקו פעולות הייצור במפעל וכן עבודות התחזוקה של רוב המתקנים.  

 

בעקבות המצב, ערכו לאחרונה נציגי מחוז חיפה סיורי פיקוח בשטח המפעל לבדיקת חשש לליקויי תחזוקה. בסיורים נמצא כי התחזוקה במפעל לקויה באופן המעלה חשש לקיום סיכון לסביבה ולציבור. 

 

לאחרונה, בעקבות הממצאים, קיים מנהל מחוז חיפה במשרד, שלמה כץ, שימוע למנהלי המפעל. במשרד ציינו כי במהלך השימוע נוכח כץ כי "המשך העיסוק בחומרים מסוכנים במפעל חיפה כימיקלים במצב הקיים, עלול ליצור סיכון לציבור ולסביבה".  

 

לפיכך, הוחלט על שלילת היתר הרעלים והמפעל נדרש גם בצו לפינויים ולפינוי פסולת החומרים המסוכנים מהמפעל תוך שבועיים. במשרד הבהירו כי לאחר קבלת תוצאות הסקרים, יוגדרו הפעולות שעל המפעל לבצע, לקראת חזרתו לפעילות וחידוש אפשרי של היתר הרעלים.  

 

יש לציין, כי אי קיום הצו מהווה עבירה לחוק החומרים המסוכנים, שהעונש המרבי בגינה הוא מאסר שלוש שנים או קנס של 678 אלף שקל ובמקרה של תאגיד, קנס של 1,356,000 שקל.

 

מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה כי "מדובר בהחלטה שגויה. למרות שהחברה הציגה חו"ד של מומחים שסתרו את הנחות המשרד להגנת הסביבה, ולמרות שהייתה תמימות דעים עם נציגי המשרד באשר לפעולות שיש לבצע , החליט המשרד לבטל את היתר הרעלים. בכוונת חיפה כימיקלים לנקוט בכל הצעדים העומדים לרשותם על מנת לשנות את ההחלטה שנתקבלה".

 

מוועד עובדי חיפה כימיקלים נמסר: "ועד עובדי חיפה כימיקלים פנה להנהלה עשרות פעמים החל מיומה הראשון של השביתה בבקשה לאייש את צוותי הבטיחות והתחזוקה של המפעל כרגיל כדי למנוע מפגעים סביבתיים או בטיחותיים. לצערנו פניותינו לא נענו בחיוב עד למצב הנוכחי בו נלקח היתר הרעלים של המפעל רק כי הנהלת החברה העדיפה לצמצם את צוותי הבטיחות והתחזוקה כדי לשבור את שביתת העובדים".

 

"העובדים פנו הבוקר שוב להנהלת החברה והצהירו כי הם מוכנים בכל רגע נתון לאייש את צוותי התחזוקה והבטיחות ולתקן כל ליקוי ומקווים כי יענו בחיוב".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה חיפה כימיקלים
צילום: שימי נכטיילר
צילום: המשרד להגנת הסביבה
חיפה כימיקלים זיהום
צילום: המשרד להגנת הסביבה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
חיפה כימיקלים זיהום
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים