הטרור חזר: "למה זה תמיד קורה במומבאי?"
כמעט שלוש שנים אחרי רצף פיגועי הטרור שהותיר את הבירה העסקית של הודו מדממת וסופרת את מתיה, נפתחו שוב הפצעים - ועמם פרצו פעם נוספת הכעס והתסכול. המשטרה עירנית יותר, אך איך אפשר לשלוט בעיר שבה יותר מ-20 מיליון תושבים?
הפיגוע המשולש שהרעיד אתמול (יום ד') את מומבאי החזיר את תושבי הבירה העסקית של הודו לאותו יום בנובמבר 2008, אז החלה מתקפת הטרור המשולבת. אחרי 60 שעות של פחד וחילופי אש עם עשרה המחבלים הסתיימה שרשרת אירועים שאחריה כבר לא נראתה מומבאי אותו דבר.
166 בני אדם נהרגו באותם ימים במומבאי בכמה זירות פיגועים, ולכן הפיצוצים שאירעו אתמול בהפרש של עשר דקות זה מזה סביב השעה 19:00 (שעון מקומי), העלו מיד את הזכרונות מאותן שתי יממות וחצי של אימה. הפעם היתה סדרת הפיגועים קטנה בהרבה וכך גם כמות ההרוגים - 17. אך עבור התושבים זה הספיק והזעם והתסכול התפרצו מיד אחרי שהתבררה התמונה. "למה זה תמיד צריך לקרות במומבאי?", צוטט אחד התושבים בשיחה עם BBC.
הפיגועים במומבאי התרחשו בשלושה מוקדים: שכונת דאדאר, שוק התכשיטים המפורסם "זאברי באזאר" ואזור העסקים שסמוך לבית האופרה. עדי ראייה סיפרו על גופות מוטלות בשלוליות דם ועל אזרחים שהתחבקו ובכו. אחרים נשאו את הפצועים במוניות או במשאיות אל חדרי המיון.
ההרס בזירות משתנה: בדאדאר - אחת השכונות הוותיקות במומבאי הממוקמת בלב העיר - היה הפיצוץ קטן יחסית למרבית המזל. למרות שהאזור היה עמוס בתושבים, רובם אינו יודע לתאר בוודאות מה התרחש. חלק טוענים כי מטען חבלה הוטמן במכונית וחלק טוענים שהפיצוץ אירע ברחוב עצמו. חלק מהחנויות בשכונה נסגרו, אבל רבים אחרים בחרו להמשיך בחייהם ולאפשר לתושבים לקנות. בשני המוקדים האחרים, לעומת זאת, ההרס גדול בהרבה: אופנועים ומכוניות עלו באש, חנויות הושחתו מעוצמת הפיצוצים ותחנת אוטובוס אחת שנהרסה לחלוטין.
נזק גדול לדוכנים סמוך לאחד ממוקדי הפיגוע, מומבאי (צילום: AFP)
במשטרת מומבאי משוכנעים שתזמון הפיגועים לאותה שעה מעיד על-כך שמדובר במתקפת טרור מתוכננת. עם זאת, גורמי ביטחון סירבו להטיל אחריות על גורם זה או אחר. ראש הממשלה, מנמוהן סינג, גינה את הפיגועים וקרא לתושבי מומבאי להישאר רגועים ולהפגין אחדות. גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, גינה וכינה את הפיגועים "מתקפה מזעזעת". "העם האמריקני עומד לצד העם ההודי בזמן הקשה הזה. נסייע לשלטונות ניו-דלהי להביא את האחראים למעשה למשפט. אין לי ספק שהודו תתגבר על המתקפה הזו", אמר אובמה.
לשקר אי-טייבה או המוג'הידין ההודי?
מתקפת הטרור במומבאי לפני שלוש שנים גרמה לטלטלה בהסדרי הביטחון בעיר ולהגברת העירנות בכל הנוגע להתרעות טרור ועדיין גם בהודו יודעים שקשה עד בלתי אפשרי לעקוב אחר כל האיומים בכרך ענק עם יותר מ-20 מיליון תושבים.
במארס 2010 דיווחה משטרת מומבאי כי עצרה שני הודים בחשד שהתכוונו לפגוע בכמה יעדים ברחבי העיר. תשעה חודשים אחר כך פרשה משטרת הודו כוחות ברחובות הבירה העסקית אחרי שהתקבל מידע מודיעיני לפיו ארגון טרור פקיסטני מתכוון לבצע פיגוע גדול בערב חג המולד. שוטרים ערכו פשיטות מדלת לדלת אחרי ארבעה חשודים ופרסמו קלסטרונים שלהם. ההתרעה הזו, אגב, התבררה בסופו של דבר ככוזבת.
אז מי עומד מאחורי סדרת הפיגועים הנוכחית? ניסיון העבר מציב את ארגוני הטרור הפקיסטניים בראש רשימת החשודים, ובראשם הארגון שעמד מאחורי המתקפה ב-2008 - לשקר אי-טייבה. מדובר בארגון שהוקם על-ידי צבא פקיסטן כחלק מהסכסוך עם הודו על חבל קשמיר וב-2001 הוביל את שתי המדינות לסף מלחמה. בשנים האחרונות התחזקו קשריו של הארגון עם אל-קאעידה וטליבאן, והוא מוגדר כיום כארגון טרור בינלאומי.
ואולם, גורמי ביטחון אינם פוסלים גם את האפשרות שהמוג'הידין ההודי הוא שביצע את המתקפה. אם יתברר הדבר כנכון, תהיה זו עליית מדרגה בכל הנוגע לפעילות הארגון שהתרכז עד -כה בפיגועים בסדר גודל קטן ובינוני. פעילי הארגון הם הודים מוסלמים המאומנים בפקיסטן או בבנגלדש. בשנים האחרונות האחרונות ביצע הארגון פיגועים בג'ייפור, בנגלור, אחמדבאד, ניו-דלהי ואחרון שבהם בפונה.