בגרסת המיני: קינוח "היער השחור"
עוגת היער השחור הביאה לעולם את השילוב המושלם של שוקולד, דובדבנים וקצפת - אבל דורשת המון עבודה. רותי קינן מעגלת פינות ויוצרת קינוח קל להכנה מאותם המרכיבים בדיוק
שפע הדובדבנים היפהפיים, המתגודדים בסלסילות פלסטיק מצועצעות, הוא שהצית אצלי את הגעגועים לעוגה בעלת ותק, שכיכבה פעם בכל ספר עוגות ובכל מגזין אופנתי. עוגה ששמה ומרכיביה מעוגנים במחוזות אירופיים מיוערים ומושלגים, כאלה שאפשר רק לחלום עליהם ב-35 מעלות בצל. כדי להסיר ממנה את אבק הזמן ולהעניק לה מגע אופנתי מעודכן – החלטתי להמיר את מבנה הטורט הרב-שכבתי המפואר של המקור במנה מעודנת ואישית, נתונה בכוס הדורה.
עוגת היער השחור המקורית נקראת על שם אזור הררי מיוער בגרמניה, וזאת בזכות צבעי טורט השוקולד ותלתלי השוקולד המפוזרים למעלה – שמזכירים את העצים הכהים והאפלה השוררת בצלם – והקצפת הלבנה, רמז צחור לשלג המונח עליהם בחורף. הדובדבנים על הקצפת מוסיפים רק שמחה וטעם וגם גוון ארגמני.
לקינוח שלי הוספתי עוד כמה התאמות, שאפשרה הווריאציה החופשית על המקור: השתמשתי בדובדבנים טריים, ולא מבושלים או משומרים, הספגתי את שכבות העוגה (במקרה שלי - שאריות של עוגת שוקולד ביתית) בליקר מעורב בסירופ, במקום בסירופ דובדבנים (במקור, נוזלי הבישול או השימור). התוצאה היתה לא רק מרהיבה - שכבות העוגה והקצפת, מנוקדות בדובדבנים ומשתקפות בעד לזכוכית השקופה – אלא גם טעימה ביותר. גיליתי שבכוס היפהפייה טמונים עוד כמה יתרונות: קל מאוד להכין, הרבה יותר קל להגיש וגם נוח יותר לאכול.
כמה ימים אחרי שרקחתי את היצירה הדובדבנית הזו, שחשבתי שהיא כולה שלי, גיליתי שחברת הסעדה מאוד מפורסמת כוללת משהו דומה בין קינוחיה. זה מה שאישר שוב את תחושותיי לגבי "המצאת" מתכונים. תמיד למי ששואלים אותי אם אני זו ש"המצאתי" את המתכון, אני נוהגת להשיב שבבישול או באפייה אני לא מאמינה ב"המצאות". גם אם חשבת על המתכון המסוים הזה לגמרי לבד, אף אחד לא יכול לערוב לך שמישהו, מבין המיליארדים בעולם שמבשלים כל הזמן בו זמנית – לא חשב על זה גם הוא. אז לא, אני לא "המצאתי" שום דבר, אבל זו הגרסה הקיצית והמקורית שלי לקינוח בנוסח היער השחור.
(צילום: ירון ברנר)
קינוח היער השחור
המרכיבים (ל-6 מנות):
כ-300 גרם (כחצי תבנית אינגלישקייק) עוגת שוקולד (אפשר להשתמש בעוגת שוקולד פשוטה קנויה או בפירורים של ביסקוויטים בטעם שוקולד)
כ-300 גרם דובדבנים
2 כפות קירש (ליקר דובדבנים)
2 כפות סירופ בטעם דובדבנים או פירות יער
2 מכלים שמנת לקצפת
5 כפות אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- חותכים את העוגה ל-12 פרוסות בעובי 1 ס"מ בערך. מפרישים כמה דובדבנים לקישוט ואת היתר מגלענים וחותכים לחתיכות.
- מערבבים את הקירש עם הסירופ ומדללים בכ-1/4 כוס מים. מקציפים את השמנת עם אבקת הסוכר לקצפת יציבה.
- מניחים שכבת עוגה בקרקעית כל כוס, מטפטפים עליה מתערובת הסירופ ומסדרים עליה דובדבנים. מורחים מהקצפת ומניחים שכבת עוגה שנייה. מרטיבים גם אותה בתערובת הסירופ, מסדרים עליה את הדובדבנים שנותרו ומורחים ביתרת הקצפת.
- מקשטים בפירורי העוגה ובדובדבנים טריים.