שתף קטע נבחר

בקרוב: כרטיס אדי - בגרסה מיוחדת לדתיים

כרטיס תרומת האיברים "בלבבי" ינסה לפנות לקהל הדתי שנרתע עד כה מהמהלך מסיבות הלכתיות, מדווח "ידיעות אחרונות". האמצעי: רופאים-רבנים שיאשרו כל תרומה של בעל הכרטיס

ישראל היא המדינה המערבית בעלת שיעור ההסכמה הנמוך ביותר לתרומת איברים, בין היתר בשל התנגדותם של שומרי מסורת רבים להליך קביעת המוות הנהוג. אלא שכעת מגיעה יוזמה חדשה שמטרתה לחולל מהפכה בתחום ההשתלות ולהרחיב את מעגל התורמים.

 

 

כיום חתומים מעל לחצי מיליון איש על כרטיס אדי, מאגר חותמים שאינו גדול דיו לאור העובדה שכ-1,120 חולים ממתינים להשתלה בבתי-החולים בישראל. אומנם לפי הערכותיהם של המחתימים על הכרטיס מהווים בני הציבור הדתי כ‭20-‬ אחוז מן החותמים, אך לצד זאת ידוע כי דתיים ומסורתיים רבים אחרים נמנעים מלחתום על הכרטיס מסיבות הלכתיות הנוגעות לרגע קביעת המוות.

 

  • חותמים עכשיו:

לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן

 

  • פרוייקט תורמים חיים: 

מתלבטים? היכנסו לפורום אדי ב-ynet

 

רגע המוות עוגן בחוק

בעוד שהרופאים מכריזים על פטירתו של המטופל כאשר מוחו מפסיק לפעול גם אם שאר גופו נותר מתפקד עדיין לפרק זמן מסוים - ומבחינה רפואית ניתן לפיכך החל מאותו רגע לקצור את איבריו לתרומה - לפי ההלכה מקובל היה לקבוע מוות רק כאשר גם הלב חדל לפעום. ביוזמתו של ח"כ עתניאל שנלר מקדימה, ובאישורם של רבנים בכירים, עוגן לבסוף בחוק רגע המוות כנקודה שבה המוח מפסיק לפעול.

 

הדבר סלל אומנם את הדרך לצירופם של דתיים ומסורתיים רבים למאגר התורמים, אולם רבים אחרים נותרו בסירובם להותיר את ההחלטה על תרומת איבריהם בידי אנשי מקצוע חילונים. את הבעיה הזו תנסה לפתור יוזמה חדשה: כרטיס תרומת האיברים "בלבבי‭,"‬ בהסכמה ובהשגחה רבנית מלאה.

 

"אנשים רוצים למות כדתיים‭,"‬ הסביר חיים פלק, מנכ"ל "בלבבי‭."‬ "רבים סבורים שהיהדות מתנגדת לתרומת איברים ולכן אינם חותמים. הגיע הזמן לתקן את הטעות הזו‭."‬ פלק ואנשיו פנו אל רבנים בכירים בציונות הדתית - ביניהם חיים דרוקמן, דב ליאור ושמואל אליהו - ויחד איתם הגיעו להבנות שיענו הן על הדרישות הרפואיות והן על הדרישות ההלכתיות.

 

כך הוחלט שבכל בית-חולים יורכב צוות של רופאים רבנים או רופאים שזכו לאמונם של רבנים, שתפקידם יהיה לאשר את תרומת האיברים של מחזיק הכרטיס לאחר שנקבע מותו. המטרה היא להרגיע את החותמים ולהבטיח להם כי סמכות הלכתית תהיה מעורבת בתהליך התרומה.


"אנשים רוצים למות כדתיים". פלק והכרטיס החדש (צילום: חיים צח)

 

הרבנים יסבירו את חשיבות הנושא

מארגני היוזמה מאמינים כי רבים יחתמו על הכרטיס החדש, בעיקר בשל התמיכה הרבה שלו זכה בקרב הרבנים המובילים בציונות הדתית. נוסף על כך, הוחלט כי חניכי תנועת הנוער בני עקיבא יסייעו בהחתמה. לאחר כל זאת תתקיים בעוד כחודש "שבת בלבבי" בקהילות הדתיות-לאומיות ברחבי הארץ, שבה יסבירו רבני הקהילות על חשיבות הנושא ויבקשו מהציבור לחתום.

 

"מי שיחתום על 'בלבבי' יוכל להיות סמוך ובטוח שמותו ייקבע כהלכה‭,"‬ קבע אתמול אחד ממובילי היוזמה, הרב פרופ' יגאל שפרן, "ושאיבריו ייתרמו רק באישור רב‭."‬ גם ח"כ שנלר בירך על המהלך. "זה מהלך חינוכי חשוב מאין כמותו‭,"‬ אמר, "ובעזרת השם כרטיסי 'בלבבי' ואדי יכפילו את מספר תורמי האיברים בארץ".

 

כרטיס אדי נולד ב‭1978-‬ בעקבות מותו של אהוד בן דרור שהמתין לשווא לתרומת כליה. "בלבבי" נקרא על שם בלהה הירשברג, אם לתשעה ממעלה-מכמש, שמתה לפני כחצי שנה על שולחן הניתוחים בהמתנה להשתלת ריאה.

 

"כולנו בני תמותה, ונגזר עלינו למות יום אחד‭,"‬ סיכם שלום וסרטייל, יזם ועו"ד דתי שנמנע עד כה מלחתום על כרטיס אדי מטעמים דתיים אך מתכוון לחתום על "בלבבי‭."‬ "כמה יפה ונאה שבדרך לעולם שכולו טוב אנו מוסיפים עוד מעשים טובים, ובעצם מותנו מצילים חיים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היוזמה החדשה תרכך את התנגדות הדתיים? כרטיס אדי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים