מחדר צנוע לג'קוזי ובריכה פרטית: תולדות הצימר
בראשית היו רק חדר נקי, מיטה נוחה ושקט. בהמשך, המילה "פינוק" כבשה את מקומה - ומאז השמיים הם הגבול. כך השתכללו יחידות האירוח ב-20 השנים שחלפו
תרבות הצימרים החלה לשגשג בישראל בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת, כאשר הישראלי מצא אלטרנטיבה לא פחות מהנה מאשר חו"ל או המלונות המוכרים בארץ – צימרים מקומיים.
>> הכל אני יכול: אטרקציות, טיולים ובילויים בחופש הגדול
בתחילת דרכם של הצימרים, הם סיפקו חוויית אירוח צנועה שכללה בעיקר חדר נקי, מיטה נוחה, מגבות נקיות ואמבטיה או מקלחת פשוטה. חוויית האירוח בצימרים באותן שנים היתה בעיקר אווירה של שקט, ניקיון ופרטיות. המתארח הישראלי נהנה עד מאוד מעצם יציאתו לחופש באווירה כפרית, כאילו היתה זו גירסה משודרגת לבית ההבראה, אך פרטית ואינטימית יותר.
הפינוק נכנס לצימר
באמצע שנות ה-90, כאשר משרד התיירות החל לעודד בנייה של צימרים בישובי הגליל, חל שינוי בענף: מספר הצימרים גדל, ובעליהם החלו לשפרם ולנסות לבדל אותם זה מזה. המילה "פינוק" נכנסה לעולם המושגים של הצימרים המקומיים:
החל מעיצוב יותר מוקפד, תמונות על הקירות, ומהפכה של ממש בתחום הרחצה - לא עוד אמבטיות פשוטות, אלא ג'קוזי, ולצידו מגבות גדולות ורכות יותר. על המיטה שבחדר חיכו למתארחים פירות ושוקולדים.
בתחילת שנות ה-2000 הזמנים השתנו וגברה ההבנה בקרב ישובים כפריים רבים כי מהחקלאות לבדה לא תצמח הישועה, והיא כבר אינה מקור פרנסה בטוח כבעבר. עכשיו כבר הורגשה תנופה אמיתית, וצימרים הפכו להיות מקור פרנסה מרכזי ואף עיקרי בחלק מהיישובים. במקרים רבים, אדמות חקלאיות הפכו למתחמי צימרים לאירוח.
התנופה החלה בשנות ה-2000 (צילום ארכיון: לירז אקסלרד)
בעלי הצימרים השתכללו והחלו להשקיע יותר זמן ומשאבים בתכנון, ובעיצוב סטנדרטים אחרים של צימרים. הצימר שוב שינה את פניו והגלגול המבוקש שלו עכשיו הוא מבנה עץ אשר בו ג'קוזי, טלוויזיה גדולה, מערכת סאונד איכותית, והאורחים שבו נהנים מארוחות בוקר כפריות מושקעות.
במהלך שנות ה-2000 החברה הישראלית - במקביל לשינויים עולמיים - הפכה לנהנתנית יותר, עם שעות פנאי רבות יותר ותחושת אינדיבידואליזם שהעניקה לגיטימציה לחופשות יוקרה. המתארח הישראלי החל לברור בין הצימרים שבהם הוא נופש. רבים בוחרים בחופשת צימרים כחופשה רומנטית זוגית לציון אירוע מיוחד.
הפינוק הוא הסטנדרט
צימרים מפנקים במיוחד הופכים להיות סטנדרט וצצים ופורחים להם צימרים יוקרתיים, שמחירם ללילה גבוה והם הרבה יותר מעוד מקום לישון בו בשקט ובפרטיות. בעלי הצימרים מציעים כאן סוויטות גדולות מאוד,
ריהוט מעוצב, הג'קוזי גדל מאוד וניצב לו בחלל הסוויטה לצד המיטה, או לצד חלון גדול המשקיף לנוף. המגבות - אתם ודאי יכולים לנחש - גדלו אף יותר, ולצידן מוצאים במקרים רבים חלוק ונעלי בית. גם מוצרי האמבט משובחים, והטלוויזיה הגדולה שודרגה מזמן למסכי LCD.
ואם זה לא מספיק מפנק - האורחים בצימרים היוקרתיים מוקפים בחפצי נוי שנאספים בקפידה על ידי הבעלים, גם קערת הפירות והשוקולדים עברה תהליך התרחבות מואץ - תוך הקפדה יתרה על איכות המוצרים. עוד בחדר - אגרטל פרחים, עוגה או עוגיות מתוצרת ביתית ועוד.
איך תרצו את הבריכה שלכם? (צילום: אמנון אוזן)
בשנת 2011 המתארח הישראלי בצימרים יודע בדיוק מה הוא רוצה והוא מתייחס לכל פרט ופרט בצימר ובסביבתו. מקומות רבים מציעים בריכת שחייה למתחם הצימרים, ואפילו לכל יחידה באופן פרטי.
לצד צימרים רבים ניתן למצוא היום ג'קוזי-ספא גדול בנוסף לזה שבצימר עצמו, סאונה, מקלחון זרמים, ספוטים יוקרתיים המקרינים על המיטה, ארוחות בוקר מפנקות, ומטפלים בשלל תחומים שיגיעו אל הצימר. רק תבקשו ותשלמו.
בעלי הצימרים עושים שיעורי בית
השוני שחל בצימרים במהלך השנים איננו רק בעיצוב ובתפישת האירוח. רבים מבעלי המקומות הללו למדו את רזי האירוח ולקחו קורסים בתחומי קולינריה, ספא ועיצוב, על מנת לתת למתארח בצימר את הטוב ביותר שיש.
עיצוב, עיצוב, עיצוב. המהפכה נמשכת (צילום: סשה אלכוב)
יישובים רבים בארץ הפכו למקום שבו האירוח ואחזקת הצימרים הינה העיסוק
העיקרי של מרבית התושבים. יש קיבוצים לא מעטים שהפכו את ענף "תיירות הפנים" לענף פרנסה עיקרי. יישובים וקיבוצים אלו ממנפים את האטרקציות האחרות שביישוב (פארק מים, סדנאות אומנים, מוזיאון ועוד) כחלק מחבילת האירוח בצימר.
אז איפה נהיה בעוד 20 שנה? קשה לנבא, אבל כבר היום ברור שהמתארח הישראלי רק הרוויח משינויים אלו והיציאה לצימר הפכה עבורו לחווייה מוחלטת של פינוק, יוקרה והעשרה.