מחאת הנדל"ן יוצאת לרחוב: "זו רק ההתחלה"
מאות מפגינים התאספו בסמוך לרחבת הבימה בת"א ובכיכר ציון בירושלים, מצויידים באוהלים במחאה נגד מחירי הדיור. יוזמת האירוע בפייסבוק: "דברו איתי כשבכל שד' רוטשילד יהיו אוהלים"
המאבק נגד מחירי הדירות עובר מפייסבוק לרחובות: מחאת הנדל"ן בבימה בתל אביב ובכיכר ציון בירושלים החלה הערב (ה'), ועשרות אנשים התאספו במקום. בשעות אחר הצהריים היה נדמה שהמחאה לא צוברת תאוצה, אולם בשעות הערב הגיעו לשדרות רוטשילד בסמוך לכיכר הבימה כמה מאות אנשים, ובכיכר ציון התאספו כמה עשרות אנשים.
במהלך האירוע בתל אביב דווח, כי קבוצה שלישית נפתחה בעיר חולון. עדי אבירם מהקבוצה ירושלמית סיפרה ש-10 אוהלים הוצבו עד כה בשטח, ועשרות אנשים הגיעו לשטח. ארגונים שונים התייצבו לתמוך במפגינים, ביניהם אנשי הפנתרים השחורים.
"אשאר פה כמה שצריך כדי שמשהו יקרה"
המחאה, החלה בקבוצות הפסייבוק שנפתחו לנושא, בהשראת "חרם הקוטג'". בימים האחרונים אישרו את הגעתם לשני האירועים כ-4,500 איש. יוזמת המחאה דפני ליף, ופעילים ראשונים, הגיעו לכיכר הבימה כבר בצהריים, ואחד הפעילים פתח מיצג מחאה אמנותי במקום, במסגרתו הוא הוציא את הריהוט מדירתו ופתח "סלון" בשדרות רוטשילד.
מחאת הנדל"ן בתל אביב (צילומים: ירון ברנר)
"זו רק ההתחלה, דברו איתי כשבכל שדרות רוטשילד יהיו אוהלים", אמרה ליף בשידור החי שהועבר ב-ynet. ליף הבטיחה שתשאר לישון במקום: "אשאר פה כמה שצריך כדי שמשהו יקרה. אם צריך גם לבד". ליף הוסיפה: "הסוג הזה של הידברות במדינה נעלם. זה הצעד הכי גדול של היום הזה, שאנשים נאספים פה ומקשיבים אחד לשני. משהו כה בסיסי כמו קורת גג - זכותך לקבל אותו".
יהודית אילני מיפו, הפעילה בוועדה העממית להגנה על זכות הדיור, סיפרה בשידור החי: "עברתי בעשר השנים האחרונות עשר דירות, כי בכל פעם מעלים לי את שכר הדירה. בחידוש החוזה האחרון העלו לי ב-1000 שקל ונאלצתי לעבור לדירה קטנה יותר".
לדברי אילני, "ביפו מתמודדות משפחות רבות עם תביעות פינוי של עמידר, שלא ממלאת את תפקידה לדאוג לאוכלוסיות המוחלשות, ומוכרת את הנכסים של כולנו לעשירים בלבד, כי ברגע שבית יוצא למכרז העשירים קונים אותו".
דב חנין: "הממשלה לא עושה כלום"
ח"כ דב חנין (חד"ש) שהגיע לאירוע, אמר ל-ynet: "קורה פה דבר מרגש, אנשים קמים ואומרים שבעצם מצוקת הדיור מגיעה לממדים בלתי נסבלים, הם נדחקים מחוץ לעיר אבל גם שם אין איפה לגור, זו בעיה קריטית שצריכה פתרון במהירות.
"המגדלים לא מיועדים לאנשים האלה, גם השדרות פה שגרו בהן פעם סטודנטים, הפכו לעשירים בלבד. אין גם לאן לצאת, גם בגבעתיים ורמת גן המחירים גבוהים מאוד. צריך להבין שזו לא גזרת גורל, זו תולדה של מדיניות חברתית, של סדר עדיפויות מעוות".
מי הם האשמים?
"הממשלה הנוכחית והממשלות הקודמות. הממשלה הנוכחית רואה את המצוקה מתגברת ולא עושה כלום, והיא הכתובת לכעס, והכעס מוצדק".
חנין סיפר על הדיון שהיה היום בכנסת בעניין חוק הווד"לים, ואמר: "היום התווכחנו בכנסת על רעיון פשוט - דיור בר השגה, מדיניות ממשלתית שאומרת שהממשלה מתגייסת לבנות דירות זולות ויחסית קטנות, להשכרה, בעיקר לצעירים, אבל גם לקבוצות אחרות. זה יכול לקרות גם בתל אביב, כמו שקורה בערים אחרות בעולם.
חולדאי: המחאה מוצדקת
מוקדם יותר עלו חששות כי המחאה בתל אביב תבוטל, לאחר שבשעות הבוקר הודיעה המשטרה למארגנים כי העירייה משכה את האישור שנתנה להם ולכן לא יוכלו לקיים את ההפגנה. אולם בשעות אחר הצהריים הודיעה העירייה שהיא כן מאשרת את קיום המחאה כפי שתוכנן.
ראש העיר רון חולדאי אף הכריז בדף הפייסבוק שלו , כי "מחאת האוהלים - מוצדקת וראויה. ממשלת ישראל באופן מודע וכאידאולוגיה מפקירה את הנושאים החברתיים ל"כוחות השוק"; אין תכנון, אין ראייה לטווח ארוך וההחלטות הן כולם אלתור".
היוזמת: מפונה טרייה מדירתה השכורה
מחאת האוהלים נולדה מיוזמה של דפני ליף, בת 25, שמפנה ממש היום את הדירה אותה שכרה ב-3 השנים האחרונות במרכז תל אביב. לפני כחודשיים היא התבשרה שעליה להתפנות מכיוון שהבניין מיועד להריסה ושיפוץ מחדש. כשהחלה במסע חיפושים אחר דירה חדשה היא נדהמה לגלות כי מחירי השכירות בתל אביב רבתי, גבוהים בהרבה ממה שהיא יכולה להרשות לעצמה.
דפני החליטה לנקוט בצעד מחאתי ולעבור להתגורר באוהל בכיכר הבימה. לפני שבוע היא פתחה עמוד בפייסבוק בו הזמינה אנשים להצטרף עם אוהלים לביתה החדש - ברחוב. היוזמה זכתה להיענות מהירה והגיעה גם לירושלים, שם החליטו לפתוח באירוע דומה באותה השעה בכיכר ציון. כעת הם מקווים שהיוזמה תרתום אליה את כלל הציבור.
"אנחנו צוות שמתהווה כל הזמן", סיפר אתמול ל-ynet רועי נוימן איש מכירות בן 27 מ"קבוצת תל אביב". "אני רגיל לשבת ולבכות על כמה ששכר הדירה לא הגיוני, והגעתי למסקנה שצריך לעשות עם זה משהו". לדבריו, הגרעין שהתהווה יישאר להתגורר באוהלים בכיכר בכל מקרה.