קבלת שבת במאהל: "זו יריית הפתיחה, לא נזוז"
הצעירים שהקימו מאהל בת"א במחאה על מחירי הדיור עוד לא מאורגנים, אך זוכים לתמיכה מעוברים ושבים. יוזמת המאבק: "סדרי עולם לא משתנים בן לילה". מוקדם יותר התעמתו עם ח"כ מירי רגב וקראו לעברה קריאות בוז. "לא ציפיתי להתנהגות כזאת, אמשיך להוביל מאבקים חברתיים", אמרה בתגובה. צפו בסרטון
מחאת הנדל"ן בתל אביב סוגרת יממה: בפתח הערב השני למחאת האוהלים בשדרות רוטשילד, עשרות פעילים שהו במקום, ורוח המאבק נראיתה איתנה מתמיד. בירושלים לעומת זאת, המחאה התפוגגה בינתיים. המארגנים מסרו ל-ynet שהם שוקלים דרכי פעולה אחרות שיעירו את הירושלמים ובינתיים הם מתכוונים להצטרף למחאה בתל אביב.
דפני ליף, יוזמת המחאה, אמרה אמש ל-ynet: "המחאה הזו קמה לפני יומיים בקושי ואני מסתכלת כאן בשדרות רוטשילד ורואה שהיא כבר לא בידיים שלי, היא בידיים של כולנו. יש פה אמהות חד הוריות, צעירים, תינוקות, אנחנו כולנו כאן ביחד ודברים מתחילים לחזור לידיים שלנו".
- מאהל מחאת הנדל"ן: "מחירי הדיור ניתנים לשינוי"
- מפייסבוק לכיכר "נמלא את כל ת"א באוהלים"
- הסופרטאנקר בכנסת: אף מילה על דיור בר השגה
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
בשעות הצהריים הופיעו במקום האמנים עלמה זוהר, איה כורם וגבע אלון, ובשעות הערב אורי בנאי וניר פרידמן, שאף ג'ימג'מו במקום יחד עם הנוכחים. לאחר מכן בוצעה קבלת שבת, בניהולם של קבוצה מבני עקיבא שהתנדבו לעשות זאת. הפעילים מספרים כי הם זוכים לתמיכה ועידוד מתושבי השדרה, שאף סיפקו להם מצרכים ומזון.
לפעילים אין עדיין תוכנית מגובשת להמשך הפעולה, אבל הם מספרים שיש באמתחתם הרבה תוכניות ורעיונות. מחר הם מבטיחים שימשיך האקשן, בילווי אמנים שיופיעו בהתנדבות לאורך היום ומשחקים לילדים. לצד הקבוצה שנפתחה כבר בחולון, מספרים הפעילים שפנו אליהם גם תושבים מחיפה, באר שבע ורחובות, במטרה להרחיב את מחאת האוהלים ברחבי המדינה.
אתמול בצהריים ביקרה במקום ח"כ מירי רגב (ליכוד) שגורשה בצעקות לאחר שאף שפכו לעברה כוס מים. במשך דקות ארוכות ניסתה רגב להשמיע דברים ללא הצלחה. הפעילים קראו לעברה קריאות בוז, שרקו וטענו כי הגיעה רק כדי "לגזור קופון", והיא אף התעמתה עם יוזמת המחאה, דפני ליף, והתלוננה עם כך שח"כים מהאופוזיציה שהגיעו למקום, כמו דב חנין (חד"ש) וניצן הורוביץ (מרצ) התקבלו בברכה.
ח"כ רגב טענה בתגובה: "כיו"ר השדולה למען הדיור אני פועלת מזה שנתיים להוריד את מחירי הדירות ולהגדיל את המלאי, ולטפל בהקפאת שכר הדירה. הצעת חוק זאת נפלה השבוע בוועדת השרים לענייני חקיקה. הגעתי למאהל כדי לחזק את הצעירים, אך נתקלתי בקבוצה קטנה וצעקנית של שמאלנים שקראו לי פאשיסטית והפנו לעברי אצבע משולשת, ושפכו עליי מים. צעקו לי שהם לא רוצים פוליטיקאים, אך במקביל קיבלו בשירים את ניצן הורוביץ ואת דב חנין. חבל שהתנהגות אלימה זו של קבוצה קטנה וקיצונית הפכה את הנושא לעניין של שמאל וימין. דווקא אני שפועלת כל כך למען דיור למען זוגות צעירים, לא ציפיתי להתנהגות כזאת, אמשיך להוביל מאבקים חברתיים ואמשיך לטפל בזוגות הצעירים. בזה אני מאמינה".
"לתופעה שיש היום אני קורא 'ההומלסים החדשים'", אמר ח"כ הורוביץ ל-ynet, "אנשים עובדים קשה, מרוויחים יפה, אבל אין להם שום סיכוי להגיע לדירה", "המבחן של המחאה יהיה בהתמדה. כך זה גם יחלחל למקומות אחרים ויוכל לעורר גל ארצי". בהמשך הוא התייחס גם לתוכנית סופרטאנקר הנדל"ן, שנידונה בימים אלה בבהילות בועדת הכנסת המשותפת פנים-כלכלה, ושנכון לעכשיו לא כוללת דיור בר השגה. "אנחנו רוצים לשלב בחוק את הנושא הזה. ככל השמאבק יהיה יותר חזק, כך יגבר הסיכוי שנוכל לעשות זאת", אמר.
ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג (העבודה), שהגיע אף הוא למקום אמר ל-ynet, כי "כל הניסיונות לעודד בניית דיור בר השגה בישראל נופלים בגלל התנגדות האוצר, מינהל מקרקעי ישראל והשרים. עמדתו של ראש הממשלה ושל שר האוצר, היא נגד התערבות, נגד דיור בר השגה, נגד הקצאת אשראי ונגד קביעת מחירים לקרקע, אך מדובר בכשל שוק ענק. יש פה תהליך של יצירת גטאות של עניים, הדיור להשכרה נכשל, ולכן הגיע הזמן שהממשלה תבחן איך היא מתערבת בשוק".
בוגר מאבק פלמחים: מחאה יכולה לשנות מציאות
"זו רק יריית הפתיחה. יש גרעין קשה שיישאר פה במהלך השבוע הבא", הבטיח גיל ששון, מוותיקי המאבק המוצלח למניעת הבנייה בחוף פלמחים, שהצטרף אף הוא למאבק נגד מחירי הנדל"ן.
גם המאבק בפלמחים, שהסתיים בביטול כפר הנופש שתוכנן במקום, משך אליו פעילים רבים, שהופתעו לשמוע על הפיתוח הנדל"ני המתוכנן והתבצרו במחאה באוהלים על החוף. מאבקם, שהצליח לעורר הדים רבים, הביא בסופו של דבר לביטול התוכנית.
"פלמחים היה מקרה מבחן, שגם עסק בנדל"ן ושהוכיח, כי מחאה ציבורית יכולה לשנות מציאות", אמר ששון, "כמו במקרה פלמחים, גם פה יש ציבור גדול שמרגיש מקופח ושעושים לו קומבינות על הגב". עוד הוא ציין, כי "אנו קוראים לספור אותנו כאזרחים. המדיניות הכלכלית הנוכחית נכשלה, אנו קוראים לרגולציה, פיקוח ויצירת תוכנית שתאפשר גם לצעירים לרכוש דירה".
הפתרון: "לאסור שימוש בדירות מגורים לעסקים"
מוקדם יותר בבוקר התנהל המאהל באווירת "פסטיבל וודסטוק" עם גיטרות ומוסיקה. שורות של אוהלים מילאו את מרכז השדרה כאשר עליהם בתים מיניאטוריים מקרטון עם דודי שמש ותריסים אשר מעטרים את כיפותיהם. במרכז הרחבה נפרשה צילייה גדולה עליה השתרעו בנוחות נערות קוראות עיתונים, ולצידן גבר מנגן על גיטרה. איש אחד צעק: "נא לנקות רגליים לפני שנכנסים לסלון". בשולי הצילייה הוצבו כסאות שם התנהלו דיונים קדחתניים על מצב הדיור בארץ והמצב החברתי בכלל.
ישי בנימיני ותומר טל היו עסוקים בדיון שכזה. ישי גרס כי יש להשוות את המצב להולנד שם הממשלה אינה מרשה כי נכסים בתוך העיר המיועדים למגורים יושכרו כדירות נופש שמשתמשים בהן דפקטו למשך שבוע בשנה, והיא גם מאיימת להחרים את הנכסים מבעליהן אם לא יעשה בהם שימוש שוטף. כמו כן, טען, ניתן לאסור על קיום עסקים בדירות מגורים, אלא רק בבניינים המיועדים לעסקים בלבד. "זה יפתח את העיר ויוריד מעט מהלחץ", אמר בנימיני.
טל הוסיף: "בדיונים פה דיברנו על שחיקת השכר במשק, על עלות המחייה, על מיסוי היתר, ריכוזיות שיש במשק ועוד. בסך הכל אנחנו מאושרים שהקהל לא מפסיק להגיע, שלחו לנו והביאו להו אוכל כולל ממסעדות ופיצריות. כל היום אנחנו שומעים תגובות מאנשים כמה הם מסכימים איתנו". באותו רגע ממש עבר נהג מונית שהוציא את ראשו אל מחוץ לחלון והציג בידו תמונה של משפחתו וצעק: "אני ומשפחה שלי, חיים בחולון ומשלמים 3,500 על דירה שווה לתחת".
טל הגיב: "או, אתם רואים זה היה כל כך אותנטי ומשכנע ומייצג את המצב שיש פה בארץ". הצעירים הודו כי היה להם קשה לישון בחום ובלחות ללא מזרונים, מים זורמים או שירותים, וביקשו מהקהל הרחב לסייע להם בעניין. "אנו מבקשים מכל אחד פשוט להביא את מה שיש לו מים, אוכל, משחת שיניים, סבון, הכל יתקבל בברכה", אמר טל. עוד סיפר כי אתמול לאחר ביקורו של ח"כ דב חנין (חד"ש) ופוליטיקאים נוספים ממרצ, הגיע גם ראש העיר, רון חולדאי, וסגנו שלא התקבלו בצורה יפה על ידי הצעירים שלא נתנו להם לנאום.
לסיום, סיכם טל באומרו, אנחנו צריכים שכל מי שיכול שיגיע לפה גם אם זה ללילה אחד, וגם אם זה לכמה שעות וגם מי שלא יכול, שיפיץ בפייסבוק, באימייל וברשתות החברתיות ויקרא לחבריו להגיע לכאן.
ליף הסבירה: "אנשים חושבים שניתן לשנות סדרי עולם תוך לילה, אבל הם חייבים להבין שאנחנו חייבים אורך רוח. זו רק ההתחלה, אנו מנסים כרגע לצרף עוד ועוד אנשים למאבק ולמצוא ביחד את הפתרונות, אנחנו כאן כדי להישאר". אמרה. ליף ביקשה כי גם השכנים בשדרות רוטשילד "אלה שאולי הפרענו להם בלילה" יבואו להביע תמיכה ולהציע את השירותים והמקלחת שלהם.
השתתף בהכנת הידיעה: עומרי אפרים