המחירים עולים: "מוותרים על הרבה דברים"
מחירי מוצרי החלב, ההלבשה והדיור עלו בחודש שעבר ויותר ויותר ישראלים מתקשים לגמור את החודש. תושבת המרכז: "אני מתלבטת בסופר מול המוצרים ומוותרת על דברים שבעבר קניתי". העמותות: "אנשים מוותרים על אוכל כדי לקנות תרופות"
המחירים ממשיכים לעלות - ואנחנו מתקשים לשלם את המחיר. מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שפורסם בצהריים (יום ו'), עלה ב-0.4%. מוצרי החלב התייקו ב-3.2%, ההלבשה וההנעלה ב-8.6% והדיור ב-0.5%. בארגונים החברתיים אמרו, בעקבות האינפלציה הגבוהה מהגבול שהציבה הממשלה, שההתייקרויות פוגעות בצורה אנושה בשכבות החלשות ומשפיעות גם על מעמד הביניים.
רונית, אם חד הורית ממרכז הארץ, משתכרת כ-5,000 שקלים בחודש. היא סיפרה ל-ynet שלאחרונה גם היא נקלעה לקשיים. "אני מוותרת על המון דברים.
חופשות זה מחוץ לתקציב", היא אמרה בכאב. "בסופר אני מוצאת את עצמי מתלבטת מול מוצרים שונים ומוותרת על דברים שבעבר קניתי. אני חוסכת בחשמל, במים, בביגוד, בטלפונים וגם בבילויים. צמצמנו בכל דבר"
לדבריה, היא מצפה שהממשלה תפעל בנושא ותעזור לשכבות החלשות ולשכבות הביניים. אני משלמת מסים וממלאת את כל החובות האזרחיות שלי. אני מצפה מהמדינה שתדע להחזיר לי. כמו שהממשלה מעלה את מחיר הדלק ואת מחיר החשמל בשניות, אני מצפה שיעדכנו גם את השכר של האנשים הקטנים ולא במאה או מאתיים שקלים, שהם לעג לרש. אני בת 46. אין לי בית ואני אפילו לא חולמת לרכוש".
היא גם הזכירה את הפערים החברתיים. "זה משפיע על כולנו. יוקר המחייה הפך לבלתי נסבל. אני מצפה שהממשלה תתערב ולא ישאירו את נושא הסיוע רק בידי העמותות החברתיות. יש לי תחושה שהשרים מנותקים מהשטח. הייתי רוצה להתחלף איתם לחצי שנה, לקבל את המשכורת שלהם ואת הפטורים שלהם, נראה איך הם יסתדרו עם המשכורת שלי"
"קונים פחות בשר וחלב"
בעמותות תקפו את ראש הממשלה ושר האוצר, בשל המדיניות הכלכלית שלהם. רן מלמד סמנכ"ל עמותת ידיד אמר: "הנתונים שלנו מראים שמאז חודש אפריל אנשי השכבות החלשות קונים פחות ופחות. סל המוצרים עלה ביותר מ-120 שקלים לחודש, כך שאנשים נאלצים לקנות פחות בשר וחלב ומוצרים בסיסיים אחרים. בקרב השכבות החלשות ומקבלי קצבאות זקנה ונכות, זה הגיע למצב שאנשים מוותרים על אוכל כדי לקנות תרופות".
מלמד הזכיר גם את ההתייקרות הצפויה במחיר החשמל: "אם מחברים לזה את ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל, אפשר לראות כבר עכשיו קושי מאוד גדול של השכבות החלשות ובקרוב אנחנו חוששים מקריסה" .
כמו דו"ח העוני, שתיאר לפני כשנה את ה"עני החדש", מצביע מלמד על אנשים המצטרפים או מתקרבים לקו העוני: "מעבר לשכבות החלשות, המעמד הבינוני - בעיקר משפחות עם מפרנס יחיד וזוגות צעירים שלא עומדים בתשלומי המשכנתא והארנונה - נפגעים קשה. אנחנו רואים שמעמד הביניים מתמוטט ומתרסק לגמרי בחודשים האחרונים. לדעתי זה ישפיע על המשק כולו, כשיותר ויותר אנשים יתעסקו בהישרדות".
בארגונים החברתיים אומרים עוד שעם תחילת הקיץ נרשמים יותר ויותר אזרחים שמפונים מהבית ואין להם לאן ללכת. לדבריהם, למערכת
הרשמית אין פתרונות אמיתיים עבורם. "אלו אנשים שלא מצליחים לעמוד בתשלומים כשהכול מתייקר" אמר אחד הפעילים בארגונים.
ערן ויינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, אמר: "עליית המדד לא מפתיעה כי אנחנו מרגישים את זה בשטח. המגמה של עליית המחירים משפיעה יותר מכל על השכבות החלשות. על-פי הנתונים שלנו, מוצרי המזון מהווים 45% מסל ההוצאה של המשפחות החלשות. אנחנו נמצאים בסיטואציה, שמעבר לזה שאין מדיניות לטיפול בעוני, נתניהו ושטייניץ מורידים את המסים לעשירים ומעלים את המסים לעניים".