אנשי מאהל הדיור: "המחאה חברתית, לא פוליטית"
מארגני מחאת הנדל"ן בת"א דוחים את הטענות כי העימות עם ח"כ רגב הופך אותם למזוהים עם השמאל: "יש כאן מגוון דעות. מירי רגב דיברה אל המצלמות, לא אלינו". רגב בתגובה: "אם רוצים לדבר על פאשיזם ונושאים פוליטייים, המחאה מבוזבזת". האם הם יישארו שם גם מחר? "נלך לעבוד, ונחזור בערב לאוהל"
"זו מחאה חברתית, ולא פוליטית" - כך אומרים בצהריים (שבת) במאהל מחאת הנדל"ן בשדרות רוטשילד בתל אביב, בתגובה לעימות אתמול עם ח"כ מירי רגב (ליכוד), שגורשה מהמקום בקריאות בוז.
- קבלת שבת במאהל: "זו יריית הפתיחה, לא נזוז"
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
- הסופרטאנקר בכנסת: אף מילה על דיור בר השגה
במשך דקות ארוכות ניסתה רגב להשמיע דברים ללא הצלחה. הפעילים קראו לעברה קריאות בוז, שרקו וטענו כי הגיעה רק כדי "לגזור קופון", ואף שפכו לעברה כוס מים. רגב אף התעמתה עם יוזמת המחאה, דפני ליף, והתלוננה עם כך שח"כים מהאופוזיציה שהגיעו למקום, כמו דב חנין (חד"ש) וניצן הורוביץ (מרצ) התקבלו בברכה.
רועי נוימן, חבר קבוצת המחאה בפייסבוק, התייחס בצהריים לתקרית עם ח"כ רגב, ולטענות שאנשי המחאה מזוהים עם השמאל, ואמר ל-ynet: "זו מחאה חברתית, ולא פוליטית. היו טענות שהופנו כלפי חברי כנסת מכל הקשת הפוליטית. הסיבה שאנשים יוצאים לרחובות היא שהממשלות לדורותיהן לא פתרו את מצוקת הדיור. המחאה היא לא פוליטית, ואין להשליך גוון כזה עליה. יש כאן אנשים שונים, עם דעות מגוונות, שדרכיהן לא תמיד מקובלות".
למה לא גירשתם מהמקום את חברי הכנסת מהשמאל?
נוימן: "הגיעו הנה פוליטיקאים שונים, גם עם אנשי השמאל היתה סערה שהמשיכה לדיון. גם עם מירי רגב ניסינו לנהל דיון שלא צלח, הועלו כאן טענות גם נגד הנהגת השמאל וגם נגד הימין, הסיטואציה היא שאזרחים לא יכולים להרשות לעצמם דירה. זו מחאת רחוב, אנחנו מתנגדים למה שקרה, אך עקב העובדה שזו מחאת רחוב ייחודית אין באפשרותנו לסנן או לקבוע מי האנשים שיהיו פה. בכל מקרה אנחנו מתנגדים לכל פעולה אלימה".
צילומים ממאהל המחאה
בהמשך אמר נוימן: "השלטון נטש את העם ואת הצעירים בכל הארץ. המחאה לא מפלגתית אבל יש לנו בעיה עם כל מי שהוא חלק מהשלטון שנטש את הציבור. גם על ראש העירייה רון חולדאי כעסו. פוליטיקאי מהשלטון, שהוא הבעיה - הוא חלק מהשלטון שנטש את העם, לא יכול לבוא ולהתמם. גם בן אדם כמו בוז'י הרצוג היה עד לא מזמן בשלטון וצריך לתת תשובות. אולי היום יש לו אלטרטיבות אבל גם הוא חלק מהבעיה".
"חולדאי הביתה!" - אנשי מחאת הדיור נגד ראש העירייה. באדיבות ערוץ 10
לדברי נוימן, "יש עובדה יסודית - הצעירים מסיימים צבא, משלמים מסים, נותנים הכל למדינה, ולא רואים תקווה, לא רואים עתיד ולא רואים דיור להתחיל ממנו. זה האחריות הבסיסית של השלטון, של ראש הממשלה בעצמו כלפי האזרחים. המציאות לא יכולה להמשיך ככה. צריך לבוא שינוי מוחלט".
"כל אדם וכל פוליטיקאי עדיין מוזמן לבוא ולדבר איתנו בגובה העיניים ובתנאים שלנו, אבל ברור שיש לנו טענות כלפי מי שהוא חלק מהשלטון: איך ייתכן שבמדינה כמו שלנו זורקים ככה את הצעירים? הם צריכים להיות מוכנים לשמוע ביקורת רצינית, לא להיתמם, לא להתנשא, ולדעת שהחובה שלהם היא כלפי אזרחים - אנחנו הריבון ואנחנו לא עובדים אצל פוליטיקאים, הם עובדים אצלנו והם צריכים לענות לנו על השאלות. אנחנו מתכוונים להוביל את המדינה ולא להיות מובלים על ידיה. אנחנו העם, האזרחים, הריבון. זו הגדרת הדמוקרטיה".
סתיו שפיר, אחת מדיירות המאהל, אמרה ל-ynet: יש פה אנשים מלאים בזעם, המחאה כמו כל מחאה נותנת במה לדיון ולזעם הזה, זה קורה באופן ספונטני, ומטבע הדברים אין שליטה בכל סיטואציה. אנחנו רוצים לעודד דיון אמיתי, ובעקבות האירועים אמש התקבלה החלטה שבהגעת חברי כנסת הם יישבו איתנו במעגל על הרצפה וכל אחד יידבר בתורו בגובה העיניים. אם הם יבחרו להסתובב פה ולעשות הצגה למצלמות לא נוכל לשלוט במה שקורה.
"מירי רגב דיברה למצלמות, לא אלינו. ניסינו לאפשר לה לדבר ולקיים דיון, אך היה ברור שזו הצגה למצלמות. הניסיון שלה לצייר אותנו כחבורה של שמאלנים הזויים נובע כנראה מתחושה של איום. יש פה אנשים מכל שכבות האוכלוסייה.
הסכמנו באופן דמוקרטי שאנו מגנים כל פעולה אלימה, ואנו קוראים לפוליטיקאים ולאנשי רוח להגיע ולנהל איתנו דיון בגובה העיניים, נקבל אותם בזרועות פתוחות. גם ראש העיר, רון חולדאי, ככל אחד, מוזמן לבוא.
רגב אמרה בתגובה: "אני שמחה שהמנהלים של המחאה הבינו שעשו טעות. לא מתנהגים בצורה אלימה, בוודאי לא כלפי נבחר ציבור. הטענות על כך שבאתי לדבר למצלמות פסולות, הרי הם בעצמם לא היו מביאים את המחאה הזו לידיעת הציבור ללא התקשורת. עובדה היא שניצן הורוביץ דיבר גם הוא למצלמות, ואיש לא הלין על כך. אם רוצים לטפל בדיור לזוגות צעירים בצורה רצינית, שיטפלו, ואם רוצים לדבר על פאשיזם ונושאים פוליטייים, המחאה מבוזבזת.
"אני אמשיך לפעול למען זוגות צעירים, ולהרים את הדגל החברתי. צר לי שהכעס שאני מבינה אותו, הופנה בצורה לא מכובדת כלפיי. אני מצפה שיתנצלו בפומבי על היחס. מי שלא יודע לשלוט בהמון, שלא יעמוד בראשן של מחאות גדולות. בשנתיים האחרונות הייתי בהמון הפגנות, ומעולם לא נתקלתי ביחס כזה".
החלטה: מתייחסים בכבוד לפוליטיקאים
הבוקר נשארו במקום כמאה פעילים, בכארבעים אוהלים. לדברי המארגנים, בערב שישי ביקרו במקום מאות אנשים, שנשארו עד השעות הקטנות של הלילה, והשתתפו בשירה בציבור. במהלך הבוקר הגיעו למקום עוברים ושבים רבים, חלקם הביעו תמיכה במאבק, וגם חלק מהנהגים שעברו בסמוך קוראים קריאות עידוד.
השאלה הגדולה היא מה יקרה ביום ראשון, אולם המארגנים מבטיחים שהמחאה תישאר גם מחר. נוימן אמר ל-ynet: "המחאה ממשיכה ואנחנו לא הולכים לשום מקום. מחר בבוקר אנשים יצאו מפה לעבודה, ויחזרו אחריה כרגיל לאוהל, כאילו הוא הבית שלהם.. הרעיון הוא לא להשבית את המשק. אם אי אפשר לגור בדירות, אז נגור פה".
ברק הררי, תושב פתח תקווה, וממארגני המחאה בתל אביב, אמר: "השאלה היא לא כמה אנשים יישארו פה מחר, אלא כמה אנשים עוד יבואו".
בשעות הצהריים התכנסו כל הנוכחים במעגל, כדי לדון בצעדים הבאים ולקבל החלטות. בעקבות ארועי אתמול החליטו הנוכחים על כללי התנהגות שגובשו, ביניהם שימוש בסימני ידיים במהלך הדיונים כדי לקבל להצביע, לקבל רשות דיבור וכדומה. עוד נקבע, כי "מתייחסים בכבוד לפוליטיקאים ואנשי ציבור אבל שומרים על דעותינו ועל המטרות לשמן אנו נאבקים. נשתמש מולם בסימני הדיבור כדי שיבינו שיצרנו שפה חדשה".
"כל פוליטיקאי, איש ציבור ואדם מהשורה יכול להגיע לקיים איתנו דיון, אך בתנאים שלנו - שימוש בסימני הידיים והקשבה לאחר", אמר נוימן.
דפני ליף, יוזמת המחאה, אמרה: "יש לנו מטרה ראשונית אחת, כולנו ביחד."אנו מנסים לשמור על המחאה במקום נטול אגו. בן אדם שזורק משהו על פוליטיקאי או נבחר ציבור מוציא אותנו כחבורת רעשנים. מי שלא מקבל את ההחלטה שמאפשרים לכל בן אדם לדבר פה בלי להתפרץ לדבריו, מוזמן לעזוב. לכל בן אדם מגיעה הזכות לדבר".