"בכיר חמאס מהכלא: הסכמנו לגירוש 82 אסירים"
עסקת שליט נמצאת במבוי סתום, כך נראה, וסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" מביאה את דבריו של "גורם בכיר" בחמאס שנמצא במאסר בישראל, וחושף את כל הדרישות להן סירבה ישראל. "משוחררי עסקאות קודמות לא פגעו בכם", הוא התעקש
מה בדיוק מונע את השלמת עסקת שליט? רוב הדיווחים עד כה עסקו בגירוש מחבלים מארגוני הטרור אל מחוץ לגדה המערבית, אבל הערב (שבת) פורסמו טענות מתוך חמאס על המספרים המדויקים במגעים להחזרת גלעד שליט הביתה. לפי סוכנות הידיעות הפלסטינית העצמאית "מען", גורם בכיר בחמאס הנמצא בכלא בישראל, טוען כי ארגונו גילה "גמישות רבה" לקראת השלמת העסקה, ובכלל זה הסכמה לגירוש עשרות אסירים לרצועת עזה.
בתקופת כהונתו של ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט, החליפו הצדדים רשימות והסכימו על 325 מתוך 450 האסירים שישוחררו וייקבעו על ידי חמאס. לפי אותו גורם, המו"מ על יתר האסירים נמשך וישראל הביעה את חששה כי אותם 325 ישובו לגדה המערבית.
לדבריו, חמאס "התגמשה עוד יותר" והסכימה לגירושם של 82 אסירים מתוכם לרצועת עזה ולמדינות אחרות, ובנקודה זו פסק המו"מ בתקופת אולמרט. הוא לא מזכיר את הדיווחים על כך שראש הזרוע הצבאית של חמאס, אחמד ג'עברי, הוא שפוצץ את את המגעים.
באגרת שהעביר איש חמאס מתוך הכלא, הוא הטיל את האחריות הבלעדית להכשלת העסקה על ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לדבריו, לאחר שנתניהו התמנה לראש ממשלה,
הוא מינה את חגי הדס וביקש שינהל מו"מ בתנאים אחרים, אולם חמאס סירבה "לשוב לאחור".
לאחר עשרה חודשים של "סחבת", הגיע המתווך הגרמני, שהתקבל על-ידי חמאס, וציין בפני הארגון כי אם יציג הצעה "סופית והגיונית", הוא בטוח שישראל תגיב באופן חיובי. ואכן, חמאס הפגין "גמישות חסרת תקדים", כהגדרתו, והציג בפני נתניהו מתווה סופי לעסקה. לצד החזרה לתנאים שנידונו בתקופת אולמרט, לרבות גירוש 82 אסירים לעזה ולמדינות אחרות, הציע חמאס כי האסירים מקרב ערביי ישראל אותם ביקש לשחרר, יגישו בקשה לויתור על אזרחותם הישראלית ויגורשו.
חמאס נגד פרשנים ישראלים
אולם, לדברי אותו גורם בכיר, נתניהו סירב באופן סופי לשחרר את 125 האסירים שעליהם לא הושגה הסכמה בתקופת אולמרט, והרכיב רשימה חלופית של אסירים שרובם נידונו לתקופות מאסר קצרות. יתרה מכך, נתניהו סירב לשחרור אסירים ערבים-ישראלים, וביקש לגרש עוד 76 אסירים. כאן פוצצה העסקה. "פירוש הדבר שנתניהו אינו רוצה להכריע בסוגיה", טען הגורם.
הוא הוסיף עוד כי "התקשורת הישראלית והפרשנים הבכירים מוליכים שולל (את הציבור בישראל - ר.נ.), משום שחמאס אינו יכול להתגמש עוד. גם אם ילחצו על אסיריו, איש לא יוכל לוותר אפילו על שם
אחד מהרשימה". בכיר החמאס האשים גם את הפרשנים בארץ בניסיון מכוון "לעורר בהלה ברחוב הישראלי, תוך הסתמכות על עסקאות חילופים קודמות שגרמו לנזקים בטחוניים גדולים לישראל".
"הם אומרים כי ישראל מעריכה שהם ישובו להרג ולטרור", הוא ציין, "אבל המידע שברשותנו מצביע על כך שאסירים ששוחררו בעסקאות לפני עסקת 85' (עסקת ג'יבריל) לא שבו לשום פעילות שפגעה בביטחון ישראל. נתניהו משתמש בסוגיית שליט לאינטרסים פוליטיים. הדבר לא ישתנה, אלא אם יתברר למי שסביבו כי הוא מוליך שולל את משפחת שליט ומוליך שולל את דעת הקהל בישראל".
בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לדיווח. פרשננו רון בן ישי מזכיר שהעובדות נכונות ברובן, אולם סלקטיביות - "הגורם הבכיר" לא מזכיר את פיצוץ המגעים על-ידי אחמד ג'עברי, ופרטים נוספים מתוך המשא ומתן, שמעידים דווקא על חוסר גמישות מצד חמאס. פרסום המידע נועד לתעמולה כדי ללחוץ על דעת הקהל בישראל.