שתף קטע נבחר

 

בעקבות ביקורת: פוטין לא יקבל פרס בגרמניה

לפני כשבוע הודיעה ועדת הפרס היוקרתי "קוואדריגה", המוענק לדמויות מפתח במאבק על חרויות הפרט לשינוי דמוקרטי, על הענקתו לראש ממשלת רוסיה. אלא שביקורת קשה בגרמניה ואיומיו של נשיא צ'כיה לשעבר להחזיר את הפרס עשו את שלהם

הפרס, הסערה הציבורית והביטול: ועדת פרס היוקרתי "קוואדריגה", המוענק בגרמניה לדמויות מפתח במאבק לשמירה על חרויות הפרט ולשינוי דמוקרטי, הודיע אמש (שבת) כי היא חוזרת בה מכוונתה להעניק את הפרס השנה לראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין.

 

הבחירה בפוטין עוררה ביקורת נוקבת באמצעי התקשורת ובמערכת הפוליטית הגרמנית בשבוע החולף. אחדים כינו את ההחלטה "לעג לפרס" ואחרים תהו על עצם מחוייבותו של פוטין לדמוקרטיה.

 נציב זכויות האדם הגרמני, מרקוס לאונינג, כינה את ההחלטה "צינית לחלוטין" וציין כי ההחלטה להעמיד את ראש ממשלת פוטין לצד הדמויות הנערצות שזכו בו בעבר - מדרדרת את ערכו של המוסד".  

 

פרס קוואדריגה מוענק מדי שנה ב-3 באוקטובר - יום איחודה של גרמניה - מאז שנת 2003. הפרס מוקיר אישי ציבור "שהם דמויות לחיקוי עבור גרמניה ומתוכה לקידום נאורות ורווחה אזרחית". הוא מוקדש "לכל האמיצים שהפילו את החומה והיו מחויבים להקמת גשרים". הפרס קרוי על שמו של הפסל הניצב על שער ברנדנבורג שבמרכז ברלין.

 

בין הדמויות שזכו בו עד-כה: נשיא בריה"מ האחרון מיכאיל גורבצ'וב, נשיא צ'כיה לשעבר ואצלב האוול, שר האוצר הגרמני וולפגאנג שואבלה, ראש ממשלת יוון ג'ורג' פפנדראו, ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן והמאייר הדני אולאפור אליאסון. ב-2006 זכה בפרס היוקרתי נשיא המדינה, שמעון פרס.

 

בעקבות ההודעה על הבחירה בפוטין הודיע אליאסון על החזרת הפרס, והאוול איים לעשות זאת גם כן. "הפרס צריך להינתן לאנשים שהקדישו את חייהם להגנה על זכויות אדם, חרויות אזרחיות ולקידום דמוקרטיה", אמרה דוברת מטעם האוול והזכירה את חתן פרס נובל לשלום ליו שיאבו, פעיל זכויות האדם הרוסי סרגיי קובאלוב, והעיתונאית הרוסיה אנה פוליטקובסקיה שנרצחה ב-2006, ייתכן שבהוראתו של פוטין.

 

בעקבות הביקורת, הודיע חבר הנאמנים הממונה על ועדת הפרס כי הוא "מודאג מהביקורת המאסיבית" וכי "בצער רב" הם חוזרים בהם מהכוונה. "הלחץ הגובר הפך לכזה שלא ניתן להתמודד איתו והוא אף איים להחמיר", נכתב בהודעת חבר הנאמנים. ההודעה באה כמה ימים לפני פגישתם של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, אולם היא לא צפויה להעיב עליה.

  

פוטין, סוכן ק.ג.ב לשעבר שאף היה מוצב במזרח גרמניה, נחשב במערב כמדכא זכויות אדם וכי שנקט שטיפל יד קשה בכל הנוגע לחרויות אזרחיות בתקופה שכיהן כנשיא. בשבוע שעבר קרא הפרלמנט האירופי לראש ממשלת רוסיה לדאוג כי מערכת הבחירות הקרובה בארצו תהיה הוגנת ושקופה. ארה"ב והאו"ם מותחים ביקורת נוקבת זו תקופה ארוכה על מצב זכויות האדם ברוסיה, ביקורת שהקמלין דוחה בתוקף.  

 

למרות כל זאת, קיבלו בסביבתו של פוטין את ההחלטה על ביטול הפרס בג'נטלמניות. דוברו של ראש ממשלת רוסיה אמר כי לפרשה "לא תהיה השפעה על יחסי שתי המדינות" וכי "מוסקבה תקבל בכבוד כל החלטה של ועדת הפרס". משרד החוץ הגרמני אמר כי מדובר בהחלטה פרטית של ארגון פרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין. קיבל הביטול בג'נטלמניות
צילום: AFP
מרקל. תיפגש השבוע עם מדבדב
צילום: EPA
צילום: איי פי
האוול. איים להחזיר הפרס
צילום: איי פי
מומלצים