ראש צלול: 10 שיטות לשיפור הריכוז והזיכרון
יכולת הריכוז שלנו תלויה במנוחה מספקת ובתזונה נכונה, אבל קצב החיים המודרני מוביל אותנו פעם אחר פעם לתשישות ולריקון מצברים. לתורת האיורוודה יש כמה רעיונות לשיפור תפקודי המוח שלנו - וזה מתחיל במקלחת קרה, תה ג'ינג'ר ועיסוי קרקפת
כדי להגיע לתפקוד יעיל של המוח ולשפר את יכולות הריכוז והזיכרון שלנו, אנו נדרשים לפי האיורוודה לשמור על אורח חיים מאוזן והרמוני. זה מתחיל בשני דברים פשוטים מאוד כביכול - תזונה נכונה ומנוחה מספקת. אבל מה שאמור להיות מובן מאליו עבורנו הופך ללב לבו של הפרדוקס הקיים בחברה המערבית, אשר דורשת מאיתנו לשמור תמיד על קצב מהיר, לאמץ את כישורי החשיבה ולהתמודד עם עומס בלתי פוסק על החושים.
מאמץ מוחי תדיר כזה דורש אספקה קבועה של אנרגיה, ובלעדיה "נשרוף" את עצמנו במהרה ונגיע לתשישות ולריקון מצברים. מה עלינו לאכול כדי לשפר את יכולת הריכוז והזיכרון שלנו, ובאילו אמצעים נוספים נוכל להשתמש כדי להירגע ולשפר את מצבנו המנטלי ואת צלילות המחשבה?
תורת האיורוודה התפתחה בהודו במהלך אלפי שנים ופירוש שמה - ידע החיים. האיורוודה רואה את בריאות האדם כמבוססת על תיאוריית חמשת האלמנטים (מרחב, אוויר, אש, מים ואדמה) וזרימת אנרגיית חיים בערוצי הגוף. האיורוודה שמה דגש על הבנת הקשר בין הגוף והנפש והשפעת הקשר הזה על המצב הבריאותי, על האינדיווידואליות של כל אדם ויכולות הריפוי הייחודיות שלו - ועל הקשר שבין האדם והטבע וההשפעות ההדדיות ביניהם.
בהתייחס לצמחי מרפא, למינרלים ובעיקר לתזונה נכונה, לאיורוודה יש מה להציע כדי לשפר את מצבנו המנטלי:
1. שמנים אתריים
הדרך היעילה ביותר להשתמש בשמנים אתריים לשיפור הזיכרון היא בהדפתם במבער ביתי. הניחו את המבער בחדר העבודה והניחו לניחוחות ולחומרים הפעילים שבאדים למלא את החלל.
דרך טובה נוספת היא לטפטף מעט מהשמנים על מטפחת או בד, להצמיד לאף ולשאוף עמוק את הניחוחות המרפאים.
קבוצות השמנים המומלצות הן:
- אורן, אקליפטוס - מחדד, משפר ריכוז, מעורר וממריץ.
- רוזמרין, מנטה, בזיל - מעורר וממריץ, מעלה לחץ דם, מחמם, מפיג תשישות, עייפות וחולשה.
- אשכולית, גרניום, לימון, עשב לימון, מליסה, לוונדר, סנדלווד - משפר ריכוז, מרומם נפשית, מפיג דיכאון ומצב רוח רע, מרגיע, מחזק, מסייע במצבי לחץ, מרענן, מעורר (אך אינו ממריץ), מפיג כאב ראש ועומס מחשבתי.
2. טמפרטורת הגוף
האיורוודה גורסת כי יש לשמור את הגוף חם ואת הראש קר. ראש קר הוא ראש צלול, וערובה לתפקוד טוב של המחשבה והזיכרון. כשהראש חם, "נשרפות" גם יכולות החשיבה.
איך אפשר לשמור על ראש קר? הימנעו מלהתקלח במים רותחים ולשטוף בהם את הראש, או לחלופין סיימו בשטף של מים קרים אחרי המקלחת החמה. הימנעו גם ממייבשי שיער, אווררו את הראש אם אתם נוהגים לחבוש כובע, ונסו גם להיפטר מרגשות חמים כמו כעס, קנאה ושנאה, שאמנם ממריצים אותנו בדרכם אך גם עולים לראש ומחממים.
כדי להגיע לטמפרטורת גוף נכונה, בחורף או בזמן שהייה בחדרים ממוזגים מדי הקפידו לשתות מים חמימים ותה צמחים ולאכול מזון מבושל, אפוי או מאודה כדי לשמור על סירקולציה טובה ועל הגעת מספיק דם למוח.
3. עיסוי קרקפת ופנים
הקפידו לבצע עיסוי עצמי לקרקפת, לרקות ולפנים בעזרת האצבעות. הדבר מגביר את זרימת הדם לראש ופותח את ערוצי האנרגיה שנמצאים שם. זוהי תרפיה מהנה ומשחררת.
אפשר להיעזר בעיסוי בקבוצות השמנים האתריים שהוזכרו קודם. יש לטפטף חמש טיפות של השמן הרצוי או של תערובת שמנים לתוך שתי כפות של שמן בסיס, כדוגמת שמן שקדים או שמן זית, ולעסות את הרקות והקרקפת בתנועה סיבובית.
בבחירת השמן לעיסוי שימו לב למטרה שלכם, ובדקו אם אתם רוצים להמריץ ולעורר או להשקיט את המחשבה ולהרגיע.
4. צמחי מרפא
צמחי מרפא מסוימים משמשים להגברת קצב זרימת הדם למוח, לשיפור יכולת הזיכרון והריכוז. בין צמחים אלו ניתן למצוא את הגינקו בילובה, מנדוקה פארני, ברהמי וואצ'ה.
ניתן לצרוך אותם בתה, בכדורים או בתמצית, אך בכל מקרה השימוש בצמחי מרפא דורש ייעוץ אצל מטפל מוסמך בלבד.
כשהראש חם, "נשרפות" גם יכולות החשיבה (צילום: shutterstock)
5. איזון רמת הסוכר
איזון רמת הסוכר בדם הוא גורם מכריע בהשפעה על יכולות החשיבה והזיכרון שלנו. המטרה היא לאכול סוכרים שקצב העיכול והפירוק שלהם לדם איטי והדרגתי. משמע - אכילת שוקולד וממתקים עתירי סוכר לבן מסייעת רק באופן רגעי, והמחשבה שאלו גורמים לנו להתעורר שגויה ואפילו הרסנית. הממתקים מעלים את רמת הסוכר במהירות ומורידים אותה במהירות, כמעין רכבת הרים, ויחד עם הסוכר יורדים גם מצב הרוח ויכולת הריכוז.
לכן, מומלץ לאכול פחמימות מלאות כמו חיטה מלאה, אורז חום ושיבולת שועל, ופירות יבשים כמקור לסוכר מ"הסוג הטוב".
התרחקו מגנבי אנרגיה וממזונות המרעילים את גופנו ומחלישים את כוח המחשבה - כאמור סוכרים פשוטים, מוצרי קמח לבן, מוצרים עם חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח וכימיקלים אחרים.
6. סרוטונין
הסרוטונין, שאחראי על ויסות מצב הרוח שלנו, משפיע גם על יכולות החשיבה והזיכרון. כדי להעלות את רמת הסרוטונין יש לצרוך את החומר טריפטופאן, שמצוי בשיבולת שועל, חלב סויה, ביצים, תפוחי אדמה, גבינת קוטג', בשר, עוף ודגים, עדשים, טופו ופחמימות מלאות.
7. דגים, סויה וביצים
מחסור במעבירים עצביים נוספים כמו אצטיל כולין וסארין, אשר אחראים על הזיכרון, יכול להתמלא באמצעות אכילה של דגים (במיוחד סרדינים), סויה, אגוזים, זרעים וביצים. גם פירות וירקות מספקים לגופנו שפע של ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקודי המוח - אכלו מהם כמה שיותר.
8. תבלינים ממריצים
כדי להמריץ את מחזור הדם בגוף, השתמשו ברגעי העייפות בתבלינים ובצמחי תבלין נפוצים - בכוס התה שלכם. ג'ינג'ר וקינמון למשל מחממים וממריצים, רוזמרין ונענע ממריצים ופותחים את כלי הדם.
הימנעו ממזונות מחלישים כמו בשרים כבדים (למשל אווז וכבש), אוכל מטוגן, אוכל שנשמר כמה ימים במקרר, מזון קפוא, אלכוהול, מזון שחומם במיקרוגל וכו'.
9. תוספי תזונה
מחקרים רבים הוכיחו כי ויטמין C, קבוצת ויטמיני B וחומצות שומן אומגה 3 הם תוספים יעילים ומשמעותיים בשיפור יכולות החשיבה והזיכרון. בכל מקרה לפני נטילת תוספי מזון יש להיוועץ במומחה.
10. פעילות גופנית
פעילות גופנית מעלה את רמת החומרים האחראים על יכולות החשיבה שלנו, ממריצה את מחזור הדם, משחררת לחץ ומרעננת את הנפש - כל אלו הכרחיים בתקופות שבהן אנו מאמצים את מוחנו יתר על המידה, ורצוי לפנות לכך זמן מדי פעם בפעם.
הכותב הוא מרכז מגמת האיורוודה במכללת רידמן לרפואה משלימה אינטגרטיבית.