עוד מצטרפים למאהל: "זאת הפצצה האמיתית"
מספר האוהלים בתל-אביב צמח. ח"כ נינו אבסדזה באה רק עם מזרן והבטיחה להישאר ללילה כדי "להסתכל לשטייניץ בעיניים". במקביל קם מאהל מחאה בבאר-שבע, שם סיפרו הסטודנטים ל-ynet ש"אין פיקוח על המחירים, ויש בעיה של חזירות"
"יש הבדל עצום ביחס שקיבלנו היום מאנשים ביחס לימים הקודמים. ההרגשה במאהל נפלאה" - כך סיפר הערב (יום א') ל-ynet רועי נוימן, ממובילי מחאת הדיור בשדרות רוטשילד בתל-אביב. לאורך היום התווספו עוד כ-15 אוהלים ומספרם כעת נאמד בכ-40. במקביל הוקמו מאהלי מחאה בבאר-שבע ובמכללת רופין.
אחרי שעות צהריים מנומנמות יחסית, החלה לקראת שעות הערב נהירה של תומכים רבים במאבק הדיור אל המאהל הממוקדם בסמוך לתיאטרון הבימה. עשרות מהם ניהלו שיחות והאזינו לנאומים שנישאו במקום. למקום הגיעו גם חברי הכנסת אילן גילאון ונינו אבסדה, שהגיעה עם מזרן וכלי מיטה מהבית. אבסדה סיפרה כי בכוונתה לצאת מהמאהל מחר בבוקר ישירות לכנסת וציינה כי "אפילו לא נחוץ לה אוהל". מאוחר יותר יופיעו במאהל הזמר חמי רודנר ואמנים נוספים.
"הסכנה מיידית ואפילו לטווח הארוך", אמרה ח"כ אבסדזה, "היא לא הפצצה האיראנית, שקיים ספק אם תגיע או לא. הפצצה היא הצעירים האלה שנמצאים כאן ולא יודעים מה יהיה. הגעתי לכאן להזדהות עם הצעירים. אין לי צורך באוהל. ויתרתי כבר על דברים יותר גרועים בחיי. אני רוצה לבוא מפה ולהסתכל לשטייניץ בעיניים. אחרי הכל מדובר בעניין אנושי. מצב הדיור בארץ קטסטרופלי".
נוימן ציין כי המפגש עם חברי הכנסת "היה מפגש תרבותי שהתנהל בצורה נעימה, מה שמוכיח שכשרוצים - אפשר". לדבריו, "היום הזה הביא לכאן הכי הרבה אנשים שהיו לנו מאז שהתחלנו את המחאה. יחד עם זאת, אנחנו עדיין קוראים לכל עם ישראל לצאת למאהל שקרוב למקום מגוריהם ולהביע הזדהות״.
בתוך כך, קיימו הערב פעילים חברתיים אירוע מחאה מול מגדלי אקירוב בתל-אביב במסגרת "שבוע הזעם" שעליו הכריזו. הפעילים, שהשליכו אמש גביעי קוטג' לעבר מצודת זאב, הציבו פריטי ריהוט בגינת המגדל שבו מתגורר שר הביטחון אחרי שעשרות מהם צעדו למקום מכיכר רבין. אחד הפעילים, נעם הופששטר, אמר כי "לא מדובר רק במחירי הנדל"ן או בעליות המחירים, אלא במצוקה כלכלית וחברתית שפוגעת בכל אחד ואחד מאיתנו".
"יש פה בעיה של חזירות"
אל מחאת האוהלים בתל-אביב הצטרפו היום גם סטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב וסטודנטים בערים נוספים ברחבי הארץ. בבאר-שבע הוקם המאהל סמוך למרכז המורים, לא הרחק מהאוניברסיטה. קומץ סטודנטים הגיע בשעות הערב המוקדמות להקים את האוהלים ואליהם הצטרפו תושבים מקומיים, לאו דווקא צעירים, שחשים עצמם נפגעים ממחירי הדיור.
האווירה משתפרת. מאהל הדיור בשדרות רוטשילד (צילום: ירון ברנר)
טל, סטודנטית בת 25 לתואר ראשון בעבודה סוציאלית, אמרה: "דיור הוא זכות בסיסית של כל אחד. כיום אין שום פיקוח על מחירי הדירות. הדיור מופקר והמדיניות פרוצה. אנשים לא מסוגלים לקנות היום דירות, מפונים ולא יכולים לקחת משכנתא. זה צריך לעניין כל אחד ואחת מאיתנו". סטודנט אחר הפנה אצבע מאשימה לכיוון אחר: "יש לנו בעיה עם בעלי דירות מסוימים. יש פה בעיה של חזירות".
ח"כ מירי רגב, שזכתה ביום שישי לקבלת פנים צוננת במאהל בתל-אביב, הצטרפה למפגינים בבאר-שבע בתום פגישה עם נציגי התאחדות הקבלנים בעיר. רגב עדכנה את הסטודנטים על מאמציה להוריד את מחירי הדירות, כולל רעיון להקים "מגדלי אקירוב לצעירים" במחירי שכירות נמוכים. יו"ר התאחדות הקבלנים בנגב, אלי אביסרור, הוסיף: "בעיית הדיור היא בעיה קשה שאנחנו כקבלנים זועקים אותה. יש כ-50 אחוז מסים והיטלים שמושתים עלינו. הגיע הזמן שהצעירים יקימו צעקה כי כשאנו מדברים אומרים שאנחנו בעלי אינטרס".
"לא מאבק פוליטי, שכולם יבואו" (צילום: ירון ברנר)
בקרב הסטודנטים התקיימו דיונים ערים על המצב ולעתים גלשה השיחה לצעקות. חן כהן, סטודנט להנדסת חשמל בן 25, אמר: "בשנים האחרונות ראינו עליית מחירים לא פרופרציונלית. בעלי הדירות מנצלים מצב בו אפשר להוציא יותר כסף מהסטודנטים, ולהם אין לפעמים מה לעשות.
אנחנו מדברים על עלייה של כמעט 50 אחוז במחירי הדירות. אנחנו מתכננים היום ומחר להתמקם פה ולהגיע לסטודנטים, שיבינו שהם לא צריכים לשלם כל מחיר".
"אני צעירה ישראלית שאין לה יכולת להתגורר כאן. אני צריכה לעזוב את הדירה כי מעלים לי ב-500 שקל את שכר הדירה", אמרה הדס שטרן, סטודנטית לפוליטיקה וממשל באוניברסיטה. "אני גרה בשכונה ד' עם שלושה שותפים, בלי סלון. אני מתה על הדירה, אבל זה משהו שאני לא יכולה לעמוד בו. אני לא רוצה להתבסס על ההורים שלי. אני מאמינה שזכותי להתפרנס בכבוד, להתגורר בכבוד ולסיים תואר בכבוד".