המשט לעזה: זועבי הורחקה עד סוף מושב הכנסת
חברת הכנסת מבל"ד לא תוכל לנאום ולהשתתף בדיונים, בשל השתתפותה במשט. חברי ועדת האתיקה כתבו בהחלטתם: "עצם ההשתתפות מהווה פעולה שפוגעת בביטחון המדינה, ואינה נכללת במרחב הפעולה הלגיטימי של חבר כנסת"
חופשה מוקדמת לחברת הכנסת חנין זועבי: ועדת האתיקה של הכנסת החליטה הבוקר (יום ב') להרחיק את חברת הכנסת מבל"ד, בעקבות השתתפותה במשט לרצועת עזה לפני כשנה. זועבי תורחק מכל פעילויות המשכן עד סוף המושב הנוכחי של הכנסת בעוד כשבועיים, למעט הצבעות במליאה.
ועדת האתיקה דנה בשלוש קובלנות נגד ח"כ חנין זועבי, שהוגשה על-ידי חברי כנסת. חברת הכנסת מבל"ד כתבה בתשובתה לוועדה: "אני דוחה את הקובלנות נגדי. מדובר בתביעות קנטרניות נגד פעילות פוליטית לגיטימית, שהיא זכות של כל
אזרח ובוודאי של חבר כנסת. מימשתי את זכותי לפעילות פוליטית וחופש ביטוי ולא הפרתי את החוק, לכן אני קוראת לוועדת האתיקה לדחות קובלנות אלה".
בהחלטה תקפו חברי הוועדה את זועבי וכתבו: "ועדת האתיקה רואה בחומרה רבה את העובדה שחברת כנסת נטלה חלק באירוע זה". הם הוסיפו: "עצם ההשתתפות במשט, שנועד להפר את הסגר הימי שהטילה ישראל על רצועת עזה, שהוטל כחלק מהעימות המזוין בין ישראל לבין החמאס, עוד לפני שנודעו תוצאותיו הקשות של האירוע ואף במנותק מהן, מהווה פעולה אשר במהותה פוגעת בביטחון המדינה ואינה עולה בקנה אחד עם מרחב הפעולה הלגיטימי של חבר הכנסת".
חברי ועדת האתיקה קבעו כי לא מדובר בפעולת מחאה לגיטימית: "הוועדה סבורה כי חבירה של חבר כנסת לביצוע פעולה המאורגנת על ידי ארגון ששר הביטחון הכריז עליו כ"התאחדות בלתי מותרת", וזאת לצורך פריצת הסגר הימי שהטילה המדינה מטעמים ביטחוניים, חורגת מפעולת מחאה לגיטימית של חבר כנסת כנגד מדיניות הממשלה". הם הוסיפו כי זועבי הפרה את הכלל הקובע כי "חבר הכנסת ישמור על כבוד הכנסת וכבוד חבריה, ינהג בדרך ההולמת את מעמדו ואת חובותיו כחבר הכנסת, ויימנע משימוש בלתי ראוי בחסינויותיו ובזכויותיו כחבר הכנסת".
הכנסת שללה את זכויות היתר של זועבי ביולי שעבר, בעקבות השתתפותה במשט לעזה. זועבי היתה על סיפון האונייה "מאווי מרמרה", שפעיליה תקפו את חיילי צה"ל שניסו להשתלט עליה. זועבי הפכה לאחת הדוברות הבולטות נגד ישראל בעקבות הפעולה, שבה נהרגו תשעה טורקים. בהחלטת הכנסת בוטלה זכות היתר של זועבי ליציאה מהמדינה ללא עיכוב מצד הרשות המבצעת, ונשללו ממנה דרכונה הדיפלומטי והזכות להגיש בקשה להשתתפות בהוצאות משפטיות בגין תביעות שעניינן עבירות על ביטחון המדינה.
"ענישה פוליטית"
בעקבות ההחלטה פרסמה זועבי תגובה, בה תקפה את חברי ועדת האתיקה של הכנסת: "מדובר בהחלטה על ענישה פוליטית, ואין לה שום קשר לכללי האתיקה, שלגביהן הוועדה הזו מוסמכת. זו הפעם ראשונה שהכנסת מענישה ח"כ על פעילות פוליטית ומחליטה להשעות אותו מהדיונים".
היא הזכירה את השינויים בראשות הוועדה. "הסיבה היחידה להחלטה זו היא שיו"ר הועדה השתנה. זו אינה החלטה של ועדת אתיקה, זו החלטה של רוב ימני גזעני אוטומטי שנמצא בוועדה הזאת, לכן ההחלטה היא החלטה פוליטית מהמדרגה הראשונה. הטענה המרכזית המתייחסת לאירועי שבירת הסגר על עזה היא שהשתתפות שלי במשט, היא השתתפות שחורגת מתחום פעולת המחאה הלגיטימית, אך מי מחליט מה נכלל בתחום הלגיטימיות הפוליטית? רוב ימני המרכיב את הממשלה? רוב פוליטי? אז באיזה מובן יש לי חסינות מהותית, שהתפקיד שלה הוא דווקא להגן עלי מפני עריצות הרוב?
זועבי גם הסבירה מדוע השתתפה במשט: "אני מילאתי את חובתי האנושית, המוסרית והפוליטית להשתתף במאבק לשבירת סגר לא לגיטימי ולא אנושי על עזה. השאלה של התחום המותר בפעילות הפוליטית היא שאלה חוקית ולא שאלה של לגיטימיות פוליטית. גם כאשר מדובר באזרחים מהשורה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנציג ציבור, שיש לו מתוקף תפקידו חסינות מהותית שבאה דווקא על מנת להגן עליו. ועדת האתיקה אמורה הייתה לרסן את הגזענות ואת עריצות הרוב, ואמורה הייתה להגן עלי, ולא להעניש אותי".
"אני מכבדת את הסדרניות"
במקביל, שלחה זועבי מכתב למנכ"ל הכנסת, דן לנדאו, בעקבות התקרית עם הסדרניות בשבוע שעבר במליאה. במכתב היא כתבה: "אני מבינה את הצורך שלך לגבות ולתמוך בעובדי הכנסת ואני מכבדת צורך זה. אני גם מביעה תמיכה בכבוד העובדים, תמיכה זו היא מובנת מאליה והיא מחייבת כל אחד מאתנו לאור עבודתם המסורה של כלל העובדים. במעמד זה אני חוזרת ומציינת בזאת כי אין לי, ולא היתה לי שום כוונה לפגוע בסדרניות ובוודאי שלא לתקוף אותן. אני מכבדת את עבודתן ואותן באופן אישי כיתרת עובדי הכנסת. על היחס שלי לעובדי ועובדות הכנסת ועל הכבוד שאני רוחשת להם יעידו הסדרניות עצמן".
עם זאת, היא כתבה כי מכתב שהופץ בנושא פגע בשמה הטוב. "הוא היה מלא
תיעוד עובדתי לא נכון, והוא כלל תיאורים ומסקנות פוגעניות בניגוד לחוק איסור לשון הרע". היא הכחישה שתקפה את הסדרניות. "השתלשלות העניינים כפי שהם גם מתועדים בווידיאו באופן ברור, שאינו משתמע לשתי פנים, מראה כי אין כל יסוד או שבריר של בסיס לטענות המופרכות בדבר 'תקיפה' או 'בעיטה' או 'דחיפה', 'התפרעות' או הפעלת אלימות כלשהי מצדי כלפי הסדרנית. לא במקרה על כן שבסוף הדיון ניגשה אלי אחת הסדרנית המעורבת וביקשה להתנצל בפני ועניתי לה כי אין על מה להתנצל שכן היא ניסתה למלא את תפקידה".
עם זאת, הבהירה: "כל אשר ניסיתי לעשות היה להשתחרר מהידיים של הסדרנית, שאחזה בי באופן בלתי-פרופורציונלי. לאחר כמה ניסיונות להשתחרר ממנה, במיוחד כשהייתי בדרכי החוצה ולא הייתה לי כוונה להישאר במליאה, דחפתי את ידי בניסיון להדוף את הסדרנית מגופי, ותו לא. מעולם לא ניסיתי לתקוף אותה, ובוודאי שלא להכות אותה, כפי שנאמר במכתבכם".