לשקר או לא לשקר בראיון עבודה? זו השאלה
רובנו לא יכולים לסלף את האמת ולהיות במיטבנו. אם נרצה או לא, הדבר משפיע על התקשורת שלנו עם המראיין וזה עוד לפני שהזכרנו שיש סימנים שמסגירים שקר. חוששים משאלה מסוימת? כנראה שאתם צריכים להתכונן אליה
אנשים רבים פונים לצוות היועצים שלנו ומבקשים עזרה בניסוח תשובה הולמת לשאלות שעליהן אינם רוצים לספק תשובה כנה.
- האם כדאי ללכלך על הבוס הקודם בראיון עבודה?
- איך תשכנע מראיין אם אתה לא בטוח בעצמך?
- ראיון עבודה באינטרנט - לספר על עצמך בבוקסר
- לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות
הבעיה עם שקרים טמונה בכך שאנחנו די שקופים - רובנו לא יכולים לשקר ולהיות במיטבנו כי אם נרצה או לא, זה משפיע על התקשורת שלנו עם המראיין. יש סימנים שמסגירים שקר; המבט שמתחמק, שפת גוף שמשדרת אי נוחות. גם אם זה שקר קטן, הוא גורם לנו לחוש לא טבעיים והתחושה שתעבור למראיין היא שהאדם שמולו מסתיר משהו.
עינת, בת 37, הגיעה אלינו להכנה לראיון עבודה לאחר שלא עברה כמה ראיונות. מדובר בבחורה מוכשרת, מרשימה וחכמה שהצליחה מאוד בעבודות קודמות ובלימודי התואר שלה.
בשיחה שערכנו התברר שעינת בעלת ניסיון תעסוקתי מגוון; אחרי השירות הצבאי היא למדה לתואר בכימיה ועבדה במעבדה. בעקבות מחלת פרקים כרונית שחלתה בה הומלץ לה לעזוב את התחום, בגלל החשיפה לכימיקלים ובגיל 30 היא סיימה תואר נוסף, בראיית חשבון, ופנתה לתחום הכספים.
עינת רצתה להדגיש בפני המעסיקים שהיא ממוקדת בתחום הכספים, אז בקורות החיים שלה היא השמיטה את התואר בכימיה והתמקדה בלימודי החשבונאות ובניסיון שרכשה כרואת חשבון. מבחינת קורות החיים, היא פעלה נכון על ידי השמטת נושא לא רלוונטי - עובדה שהיא קיבלה פניות רבות והתחילה ללכת לראיונות עבודה.
אך אליה וקוץ בה - כשהגיעה לראיונות עבודה שאלו אותה, "איך זה שבחורה פקחית כמוך עשתה תואר רק בגיל 30? מה עשית עד אז?"
לפעמים מדובר בשאלה תמימה
עינת מאוד נלחצה מהשאלה הזו. היא חששה שהעובדה שיש לה מחלה כרונית תפגע בסיכויים שלה ושיתקבל רושם שאינה יציבה ושהיא עוברת ממקצוע למקצוע. כמובן שמדובר היה רק בפרשנות של עינת, אבל כך היא ראתה את הדברים ועבורה זו היתה האמת.
בסך הכול, מדובר בשאלה תמימה מצד המראיין, שרק רוצה להכיר את המועמדת שמולו עד הסוף. עינת המציאה סיפור: היא סיפרה שעד גיל 30 היא התלבטה לגבי מקצוע, טיילה בעולם ובין נסיעה לנסיעה עבדה בעבודות מזדמנות. זו היתה דרכה להתחמק מלספר על המחלה שלה, אך עצם ההיתקלות בשאלה שמלחיצה אותה, גרם לה להתפתל ולהישמע לא אמינה ומרוחקת.
בהכנה לראיון עבודה, המאמנת שיקפה לעינת איך הסיפור שלה נשמע - שהשקר מחבל ברושם הטוב שהאמת יכולה לעשות: זה הרי מאוד מרשים שהיא הצליחה לסיים שני תארים. זה מראה שהיא בחורה שמחויבת לקריירה ולהצלחה ולכן לא נתנה למצבה הבריאותי לחסום אותה אלא שהעדיפה לעבור הסבה לא פשוטה - דבר שמעיד על תושייה ועל כוח רצון.
אני מציעה להתמודד עם שאלות בעייתיות באופן הבא
חוששים משאלה מסוימת? כנראה שאתם צריכים להתכונן אליה. יכול להיות שהתקבעתם בתוך נקודת מבט שלא בהכרח נכונה, אז כדי לברר זאת, נסו להתייעץ עם אנשים שאתם מעריכים את דעתם כדי לבדוק איך האמת נשמעת להם. לדעתי, האמת תמיד עדיפה על שקר, בעיקר בראיון עבודה. עם זאת, חשוב שתביאו את האמת, ללא פרשנות. אם החלטתם לצרף פרשנות משלכם, חשוב שזו תהיה פרשנות חיובית.
לסיפור של עינת היה סוף טוב. היא הבינה שיש צורך באימוץ נקודת מבט חדשה ובחשיבה אחרת על הדברים. לפני שבוע קיבלנו מייל תודה מעינת, שבנוסף על שינוי החשיבה, התקבלה לעבודה.
יעל פרימק היא מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים