שאמה נזכר: צריך דיור בר השגה בסופרטנקר
אולטימטום לנתניהו? יו"ר ועדת הכלכלה, אשר משמש פרויקטור של רה"מ לחוק הנדל"ן, יקים צוות בנושא דיור, זאת אם פגישתם הערב לא תקדם דיור בר השגה בחוק. רק לפני שבוע סירבו חברי הוועדה בראשות שאמה לאשר הוראות מפורשות שיחייבו לכלול בתוכנית "תמהיל חברתי"
מחאת האוהלים מבלבלת את הפוליטיקאים: צוות של יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), ויו"ר ועדת המשנה לשוק ההון בוועדת הכספים, ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), ירכזו בכנסת צוות עבודה שיגבש תכנית לפתרון מצוקת הדיור, זאת אם פגישתו של ח"כ שאמה-הכהן עם ראש הממשלה, שר האוצר ושר השיכון, שנקבעה להערב (ב'), לא תביא להכללת דיור בר השגה ודיור בשכירות למיעוטי אמצעים לחוק ועדות הדיור הלאומי. בשבוע שעבר התנגד שאמה לכלול בתוכנית "תמהיל חברתי".
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
הצוות סבור כי יש להקצות 10% מיחידות הדיור המתוכננות לקום בעקבות חוק ועדות הדיור הלאומי עבור מעוטי האמצעים בשתי האפשרויות. התכנית שיעבד הצוות מבוססת על הצעת יו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט. בוחבוט קורא לה "סופר-ת'כלס".
בוחבוט בחר את השם כדי להביא לבינוי מהיר וזול יחסית של הדירות החסרות ברחבי הארץ בהיקף של 1,000 יחידות לפחות בכל ישוב מרכזי בפריפריה. היישום המוצע על ידו של תוכניות הבינוי הוא באמצעות החברות הכלכליות העירוניות הקיימות ליד העיריות ברחבי הארץ. מהלך דומה ריכזה עד כה חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד) שקיימה בשבוע שעבר כנס מיוחד עם ראשי החברות העירוניות, בחסות שר השיכון.
על קידום התכנית של בוחבוט הוחלט בתום דיון שנערך היום בוועדת הכלכלה, שנועד לבחון מודלים שונים לדיור בר השגה אבל התמקד ברובו שטענות שהשמיעו ראשי מחאת האוהלים, שמתפשטת בארץ. בוחבוט דחה את הטענות כאילו הפיתרונות למצוקת הדיור נמצאים בפריפריה. "אין דירות בפריפריה", אמר בוחבוט. "מחירי השכירות בפריפריה מתקרבים לאלה של מרכז הארץ. הגענו למצב של קטסטרופה ורצוי לתת לרשויות המקומיות יותר סמכויות כדי להתמודד עם הבעיה. הרשויות לא מושחתות כמו שחושבים".
"משכנתא בגובה של עד 80%"
לפי התוכנית של בוחבוט, בניית יחידות הדיור בכל יישוב תהיה על הקצאת קרקע של המדינה ללא תמורה, או בהנחה מקסימאלית, כולל סבסוד של 75% מעלות פיתוח התשתיות. תנאים נוספים: העמדת משכנתאות בגובה של עד 80% ממחיר הדירה, כדי לעודד משפחות ובייחוד זוגות צעירים לרכוש דירה ראשונה בפריפריה. כמו כן, הוא מציע הגדלת תקציב לשיקום שכונות ותיקות כדי להפוך אותן לאלטרנטיבה.
הסמכויות הנוספות שהוא מבקש לקבל עבור השלטון המקומי יתמקדו בועדות התכנון המקומיות בבחירת אמצעי המדיניות המתאים בכל יישוב, העדפת קריטריונים וגיוון התמהיל החברתי לפי צרכי כל יישוב לדיור בר השגה. הוא מאמין כי דרך זו תעודד יוזמות מקומיות להכניס שינוי משמעותי בשוק הדיור באמצעות החברות העירוניות באופן היתאים לקהלי היעד.
המשכנתא שתוכנית בוחבוט מציעה תהיה "משכנתא לפי מידה" בהתאמתה לקביעת הסבסוד עבורה לפי מצב הלקוח וצרכיו. החלוקה תהיה לפי שתי קטגוריות: בראש ובראשונה, לרוכשי דירה ראשונה שנכללים בה חסרי דיור, משפחות חד הוריות, זוגות צעירים שנישאו לראשונה.
קבוצה זו תקבל את מלוא הסיוע והסבסוד. בעדיפות שנייה יזכו ציבור משפרי הדיור המבקשים לעבור לדירות מרווחות יותר או לאזורי ביקוש עקב שינוי בצרכים או במצב הכלכלי. קבוצה זו מוכרת דירות קודמות ובכוחה לשחרר דירות למחוסרי דיור ולכן צריך לעודד אותה.
"יוזמות בנייה ציבורית"
כמו כן, מציע בוחבוט, לקדם חקיקה שתעדכן את חוק הגנת הדייר כך שיהיה פיקוח על מחירי השכירות, תוך מתן העדפה לשכירות ארוכת טווח. החוק הקיים מוגבל לשוכרים המשלמים דמי מפתח לבעל הבית בשכר דירה נמוך למדי. החוק המתוקן יביא להערכתו גם לריסון מחירי הדיור להשקעה, משום שהתיקון יקטין את פוטנציאל הרווח מהשכרה. בנוסף, הוא מציע לקדם הטלת מס על שכר דירה מעל 3,000 שקלים, שיוטל על המשכיר.
בנוסף, בוחבוט מבקש שהכנסת תקדם יוזמות בנייה ציבורית לזכאי משרד השיכון. זאת לאחר שהממשלה לא מימשה החלטה של ועדת הכספים להשקיע את ההכנסות ממכירת הדיור הציבורי, בהיקף של 200 מיליון שקל לבנייה או קנייה של יחידות דיור ציבורי.
בוחבוט טוען כי על בסיס התכנית הזו יש לו כבר רשימת יזמים שיהיו מוכנים לבניית 40 אלף יחידות דיור בתוך שנתיים. זאת בתנאי ראשוני שקרקעות המנהל שיימסרו להם יסובסדו והממשלה תכסה את עלות הסבסוד שהוא מעריך ב-150 מיליון שקל. בסיכום הישיבה, קרא בוחבוט לחברי הכנסת להצטרף לצוות בראשות שאמה-הכהן וקירשנבאום כדי לצאת לדרך עם התכנית. אם תתקבל הוא מקווה לראות תוך שנה את "האור בקצה המנהרה".
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה ונדל"ן