הצבעה שמית על חקירת השמאל: "שלא יתקפלו"
על פי הערכות, שינוי שיטת ההצבעה אמור לגרום למבוכה בקרב חברי כנסת מהימין שמתכוונים להתנגד. ח"כ קירשנבאום: "חשוב לשקף לציבור היכן בדיוק נמצא ליבו של כל נבחר"
יומיים לפני הדיון במליאת הכנסת על חקירת ארגוני השמאל, הפכה ההצבעה הצפויה בנושא לשמית, עם איסוף עשרים חתימות חברי הכנסת הנדרשות לשם כך על ידי התקנון. במקביל, גוברת הדריכות במערכת הפוליטית בהקשר זה, עקב התנגדותו הצפויה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והעימות הפוטנציאלי עם שר החוץ שלו, אביגדור ליברמן.
יוזמי ההצעה, ח"כ דני דנון (ליכוד) וח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו), הבהירו כי איסוף החתימות נועד להבטיח את
אישורה, אולם ביטול ההצבעה האלקטרונית נועד גם לגרום למבוכה בקרב חברי הכנסת מהימין. למרות זאת, הערכות רבות במערכת הפוליטית גורסות כי להצעה אין סיכוי ממשי לעבור בכנסת.
"אני מקווה שחברי הליכוד לא יתקפלו מול הלחץ של האליטות״, אמר דנון על שינוי שיטת ההצבעה. לדברי קירשנבאום, ״חופש הצבעה משמעו כי כל אדם מצביע על פי מצפונו. במצב כזה חשוב לשקף לציבור היכן בדיוק נמצא ליבו של כל נבחר ציבור״.
על פי ההצעה, תוקם בכנסת ועדת חקירה בהרכב של חמישה נציגים, שתוכל לחקור את מקורות המימון של ארגוני השמאל והליך רכישת הקרקעות על ידם. ראש הממשלה הודיע כבר כי יפעל נגד היוזמה. "אנחנו לא צריכים חקירות בכנסת,
אנחנו לא צריכים ועדות חקירה. אבל יש כאלה שלא מסכימים, ולכן אעניק להם חופש הצבעה", הבהיר נתניהו בסוף השבוע שעבר. הוא אמר גם כי להבדיל מחוק החרם, אז נעדר מההצבעה, הפעם הוא יצביע נגד.
דברי ראש הממשלה הובילו לתגובה זועמת מצד ישראל ביתנו. ליברמן קרא לתמיכת הממשלה ביוזמה וקבל על מה שכינה "ניסיון לעשות דה-לגיטימציה למפלגה וליוזמת ועדות החקירה שלה". הוא הבהיר כי אמנם לא יכריז על משבר קואליציוני במקרה שלא יקבל תמיכה שכזו, אך יראה בכך פגיעה בסיעה.