ארה"ב: הסיוע הכלכלי יותנה במאבק בטרור?
מחוקקים אמריקנים מנסים להתנות את הסיוע הכלכלי למדינות בעולם בשיתוף פעולה במאבק בטרור. על הפרק, בין היתר, הפסקת הסיוע בסך 550 מיליון דולר לרשות הפלסטינית, אם אנשי חמאס יפעלו במנגנוניה. גם לבנון ומצרים עשויות להיפגע
יתנו - יקבלו: יושבת ראש ועדת החוץ בבית הנבחרים בארצות הברית, אליאנה רוס-ליטנאן, יזמה מהלך שעלול לעצור את העברת הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית, לבנון, מצרים ופקיסטן. על פי הצעת חוק שהעלתה רוס-ליטנאן, הסיוע, בגובה מיליארדי דולרים, יועבר רק אם הממשל יודיע כי המדינות משתפות פעולה במאבק נגד הטרור.
ממשל אובמה ביקש מחברי הקונגרס לאשר תקציב בגובה 550 מיליון דולר, לסיוע לרשות הפלסטינית. ההצעה, שתובא מחר (יום ד') לדיון בוועדת החוץ של בית הנבחרים, מתנה את העברת הכספים בכך שאנשי חמאס לא
יפעלו במנגנוני הממשל של הרשות.
ארה"ב הודיעה בעבר לפלסטינים כי החוק האמריקני לא יאפשר העברת סיוע לגוף שחמאס שותף בו, כיוון שהוא נמצא ברשימת הטרור האמריקנית. הממשל האמריקני חושש מהפסקת הסיוע לרשות, שתגרום לרשות לאבד שליטה על המצב בשטחה, העדין ממילא.
ההצעה מתייחסת גם למצב בלבנון, שבה חיזבאללה שותפה בממשלה, וקיים חשש שנשק אמריקני יגיע לתנועתו של חסן נסראללה. במצרים המצב מסובך עוד יותר, בעקבות הדחתו של הנשיא לשעבר, חוסני מובארק. האמריקנים מעבירים למצרים, כמו לישראל, כמיליארד וחצי דולר מדי שנה, מאז חתימת הסכם השלום בין שתי המדינות.
הסיוע הוא אחד האמצעים המעטים שנותרו לארה"ב, באמצעותו הם יכולים להשפיע על מצרים. רוס-ליטנאן חוששת מהתחזקות תנועת האחים המוסלמים בבחירות הבאות, ומשינוי המדיניות כלפי ארה"ב וישראל. יו"ר ועדת החוץ מנסה להעביר חוק שיחייב את המצרים לחסל את מסלול הברחות כלי הנשק משטחם לרצועת עזה.
הנושא הבוער ביותר מבחינה אמריקנית הוא הסיוע לפקיסטן. מצד אחד, המשטר באיסלמבאד מקבל סיוע שנתי מיליארדי דולרים, אבל אינו מסייעו, כפי שארה"ב רוצה, במלחמה נגד אל קאעידה. העובדה שמנהיג הארגון, אוסמה בן לאדן, חי בשטח פקיסטן במשך שבע שנים, לא תרמה ליחסים בין שתי המדינות. אמנם לא ברור אם גם בכירי השלטון ידעו על מקום מגוריו של בן לאדן, אבל ידוע שגורמי מודיעין בדרגות ביניים סייעו לו. הפקיסטנים אף עצרו מקומיים שנחשדו בשיתוף פעולה עם האמריקנים במבצע החיסול של בן לאדן.
כל החלטה שתעבור בבית הנבחרים, תצטרך לעבור גם אישור של הסנאט,
שבו הרוב הדמוקרטי קשוב לעמדת ממשל אובמה.
בתוך כך, שיגרו בשבוע שעבר יו"ר ועדת הקצבות החוץ בבית הנבחרים, קיי גראנר הרפובליקנית, וניטה לואי סגניתה הדמוקרטית, מכתב לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, שבו איימו לפגוע בסיוע הכלכלי, אם הרשות תממש את כוונתה לפנות לעצרת האו"ם, ותבקש להכיר במדינה פלסטינית באופן חד צדדי. "אנחנו מתריעות מפני התוצאות החמורות של נטישת התהליך המדיני הישיר מול ישראל", ציינו השתיים במכתב.
Read this article in English