יוגבר הפיקוח על הובלת עופות לשחיטה
ועדת החינוך בכנסת אישרה את התקנות שנועדו להסדיר את הובלת העופות המיועדים למאכל אדם, במטרה להגביר את הפיקוח על תנאי ההובלה ולצמצם את סבל העופות בדרכם למשחטה. בארגונים למען בע"ח בירכו על החלטה אך ביקרו את הסחבת רבת השנים עד לאישור התקנות
האם המראות הקשים של משאיות המובילות בצפיפות מאות בעלי כנף, בדרכם לשחיטה עומדים להשתנות ולצמצם את סבל החיות בדרכן האחרונה? ועדת החינוך של הכנסת אישרה היום בתום דיון קצר את תקנות צער בעלי חיים שנועדו להסדיר את נושא הובלת העופות המיועדים למאכל אדם. התקנות החדשות אמורות לצמצם את סבל העופות מהלול אל המשחטות ולהעניק להם תנאי רווחה נאותים בעת ההובלה.
בדיון בו נכחו נציגי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד להגנת הסביבה, ארגונים למען בעלי חיים, נציגי חקלאים ווטרינרים, הצביעו הנוכחים פה אחד עבור סעיפי התקנות. התקנות אמורות להפחית את סבל העופות ממינים כדוגמת: תרנגולות, תרנגולי הודו, שלווים, ברווזים ומולרדים, כשהדגש הוא על עופות שנועדו למאכל ולא עופות בר. כמו כן, הדבר נועד גם להגן על כל האפרוחים מהמינים המדוברים.
בין סעיפי התקנות, ניתן לציין מגבלות על מספר השעות בהן יותר להוביל את העופות, חובה לספק צל והגנה מפני תנאי מזג אוויר קשים, כדוגמת חום או גשם. כמו כן, התקנות מחייבות את המובילים ובעלי הלולים והמשחטות, לספק אמצעי צינון ובידוד לעופות במהלך ההובלה, למנוע מהם לסבול מרעשים חזקים ולהעניק להם תאורה מיוחדת.
תרנגולות מובלות לשחיטה (באדיבות אנונימוס)
הקפדה על תנאי הובלה ועונשי מאסר
בנוסף, תהיה הקפדה על אופי האחיזה בעופות שלא יגרום להם לנזק בראש, צוואר בכנף או בזנב. כמו כן, מחייבות התקנות שתיכנסנה לתוקף בעוד כשישה חודשים, הוא לספק לעופות כלובים שיבטיחו את שלום העופות, מבלי שייפצעו או יימעכו, ויאפשר להם תזוזה במהלך ההובלה.
על פי התקנות, על המובילים למנוע מהעופות, עד כמה שניתן, טלטולים, חבטות, זעזועים, האצה ועצירות פתאומיות. כל העובר חלק על מהתקנות, עלול להישלח לכלא עד לשישה חודשי מאסר ולבית המשפט ניתנה אפשרות להמירם לקנס מנהלי עד לסכום של 14,400 שקל. משרד החקלאות יהיה האחראי לאכיפתן התקנות.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) אמר בתום הדיון כי הוא מברך על אישור התקנות לאחר שנים רבות של דיונים חילוקי דעות בין הצדדים. "הגיע הזמן להסדיר אחת ולתמיד את הנושא ולקבוע תנאים נאותים להובלת עופות ולשמירה על רווחתם. הנוסח שאושר היום הוא חדשני ונוגע בסוגיות חשובות כמו הכשרת המשגיחים ותנאי הכלובים והוא אף מהמתקדמים וההומניים בעולם".
נציגי החקלאים בירכו על אישור התקנות, אך הביעו חש כי "עצם הכוונה להעניש את כל העוסקים בענף החקלאות בעבירות פליליות הוא חמור. החקלאים לא עוסקים בהתעללות בבעלי חיים, אלא בגידול של חיות למטרות מאכל אדם. אנחנו נוהגים בהם עד לרגע השחיטה בצורה הומאנית ביותר ולכן אם יווצר מצב בו הכלוב היה מוטה בזווית חדה מדי, או אירע איחור בהובלה והדבר יחשוף אותם לעונשים פליליים, מן הראוי שהענישה צריכה להיות בדמות קנסות ולא פלילית".
בארגונים למען בעלי חיים שלקחו חלק בניסוח התקנות, הגיבו ברגשות מעורבים נוכח אישורן הסופי. בעמותת "אנונימוס לזכויות בעלי חיים" הדגישו כי כי חלפו "17 שנה מאז נחקק החוק עד שמשרד החקלאות התקין את התקנות שיקבעו כללים לאכיפתו", וכי עד היום "לא היה כל פיקוח על הובלת העופות", אומרת רעות הורן, נציגת הארגון.
לדבריה, "במידה והתקנות ייאכפו, הן עשויות לצמצם מעט את סבל התרנגולים. אולם לנוכח השמטת המלצות חשובות של הוועדה המקצועית שמינה משרד החקלאות עצמו, זהו רק צעד קטן וראשוני ליישום חוק צער בעלי-חיים...עד השחיטה סובלים 20 מיליון עופות משעות ארוכות של הרעבה וטלטול".
בעמותת "תנו לחיות לחיות" ציינו בתגובה לאישור התקנות כי הן אושרו אחרי "סחבת של 11 שנה" ולאחר שהעמותה הבהירה כי תעתור לבג"ץ. בעמותה בירכו את שרת החקלאות ששמה קץ לסחבת. "עם זאת, גם לאחר שהתקנות ייאכפו, סבלם של העופות ישאר נורא. למעלה ממיליון עופות מתים בישראל מדי שנה רק במהלך הובלתם ממשק הגידול למשחטה. גם העופות שנותרים בחיים עוברים סבל חריף", אמרה אתי אלטמן, דוברת העמותה והוסיפה כי אסור להתעלם ממצוקת העופות.