שתף קטע נבחר

 

דגים מתים במקום בו היו מים: אגם ירוחם התייבש

האגם אמור לקבל את המים ממי שטפונות. אולם, בשנים האחרונות, נוכח מיעוט המשקעים באזור, לא זכה האגם למים ממקורות טבעיים, אלא ממכון השפכים של העיר. עכשיו הופסקה הזרימה והאגם התייבש. המים המטוהרים מופנים לנחל סמוך

יותר מ-20 מיליון שקלים הושקעו בעשור האחרון באזור אגם ירוחם, בתוכנית שאפתנית שכוללת הקמת מרכז מבקרים חדש, סלילת שבילי אופניים וגם פיתוח של אירוח תיירותי - אך בינתיים כל זה ייאלץ להמתין. הסיבה: בחודשים האחרונים הופסקה הזרמת המים אליו והאגם התייבש לחלוטין. כעת, כל שנותר ממנו הוא קרקעית סדוקה, צמחיית גדות מיובשת והרבה מאוד דגים מתים.

 

האגם, שהתנופה לפיתוחו התעצמה בתקופת ראש העיר הקודם עמרם מצנע, קיים באזור כבר עשרות שנים ואמור לקבל את המים ממי שטפונות. אולם, בשנים האחרונות, נוכח מיעוט המשקעים באזור, לא זכה האגם למים ממקורות טבעיים ומרבית המים שהוזרמו אליו - כ-800 קוב ביום - הגיעו ממכון טיהור השפכים הסמוך, שמטפל במים ומזרים אותם באיכות גבוהה לאגם.


האגם היבש (צילום: יטבת בר-אל)

 

"המים שאמורים לזרום לאגם ירוחם הם עודפי שפכים מטופלים, שמגיעים ממכון הטיהור של העיר. המכון מטפל בכ-1,800 קוב מים ליום. 1,000 מהם מנותבים להשקיה חקלאית - והשאר הם עודפים שאמורים לזרום לאגם", הסביר בשיחה עם ynet ראש אגף נחלים במשרד להגנת הסביבה, אלון זס"ק.

 

לאחרונה, בעקבות דרישת משרד הבריאות לוודא שלא תתקיים רחצה או דיג באגם, מטעמים בריאותיים, הגישו מנהלי המכון בקשה לרשות המים - להפסיק את הזרמת המים לאגם. במקום זאת, מופנים המים לערוץ נחל רביבים הסמוך. רשות המים סירבה לבסוף לבקשה, אך במשרד להגנת הסביבה טוענים שעוד בטרם התקבלה תשובתה הרשמית - החליטו במכון הטיהור על דעת עצמם לפעול ולנתב את המים לערוץ הנחל.

 

"מעבר לעובדה שרשות המים לא אישרה להם את הפעולה. גם אנחנו בפירוש לא מסכימים שהמים יוזרמו לנחל, כי מדובר בערוץ מדברי ויכולים להיווצר שם מפגעי יתושים", הדגיש זס"ק. "המים הללו אמורים ויכולים היו לקיים את גוף המים באגם, ועכשיו האגם כולו התייבש וכל המערכת האקולוגית בו נהרסה".

 

שימוע במשרד להגנת הסביבה

בימים אלה מתכוננים במשרד להגנת הסביבה לזמן את מנהלי מכון טיהור השפכים לשימוע במחוז הדרום, על מנת להפסיק את ההזרמה לנחל.


פעם היו כאן מים (צילום: יטבת בר-אל)

 

מצנע אמר בשיחה עם ynet: "באמת השקענו הרבה מאוד מאמצים, משאבים ותוכניות באגם ובאזור שלו - ועדיין ישנן תוכניות רבות. גם לפני 25 שנה האגם הזה התייבש, אך אני מקווה שבחורף הקרוב הוא יתמלא מחדש. מצד שני, זו הזדמנות טובה לנקות את הקרקעית שלו".

 

ראש המועצה הנוכחי, מיכאל ביטון, התייחס אף הוא למצב: "אגם ירוחם הוא פנינה ייחודית בנגב והיו לגביו הרבה מאוד תוכניות. לצערי, יש שנים קשות שבהן אין גשמים ואין שטפונות. מדובר בנתון טבעי וזה מקשה על כך שהאגם יהיה מלא כל השנה. כרגע האגם יבש ואין מים, זה מאוד קשה ומאוד בעייתי".


אגם ירוחם בימים יפים יותר (צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל)

 

ביטון הדגיש כי "הושקעו באגם מיליוני שקלים בשנים האחרונות, והוכנה גם תוכנית אב כוללת שקובעת לו שימוש פנאי ונופש רבים, כולל אורחן לילה, מרכז מבקרים, מרכז צפרות, שבילי אופניים - ואפילו בית מלון בעתיד. אבל כל זה מחייב בטיפול יסודי בגופי המים".

 

מנכ"ל תאגיד מעיינות הדרום, שעיה קרפ, מסר בתגובה: "האחריות על מי הקולחין והקצאתם הינה של רשות המים ולא של התאגיד.

 משרד הבריאות אוסר את הזרמת עודפי הקולחין לאגם, כי המקום משמש כמרכז דייג ויש סכנה בהזרמת מי קולחין למרכז שכזה. תאגיד אינו אחראי על אופי הפעילות באגם ואינו קובע את השימוש בו".

 

הוא הוסיף: "הסיבה להתייבשות המאגר אינה הפסקת ההזרמה של עודפי הקולחין, אלא בגלל חוסר במי שיטפונות בשנים האחרונות, שהם הגורם המזין העיקרי של האגם. זאת במקביל, לסחף שהצטבר במהלך השנים באגם, דבר שגרם להנמכת המאגר בצורה משמעותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אגם ירוחם
צילום: יטבת בר-אל
השקענו מאמצים. עמרם מצנע
צילום: שאול גולן
מיכאל ביטון. "פנינה ייחודית בנגב"
צילום: רועי עידן
מומלצים