שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

כנסיית המשיח בי-ם: האוצר של קהילות ישראל

בכנסיית המשיח בי-ם קיים אוסף תמונות מהמאה ה-19, ובו יהודים מקהילות ישראל השונות, שצולמו ע"י כמה מהצלמים הראשונים בעולם. נשמח אם תוסיפו פרטים אודות התמונות

כנסיית המשיח בירושלים, הידועה גם כ"כנסיית עמנואל", נחנכה בשנת 1849. השטח נרכש בידי ממשלת בריטניה ב-1838 צורך הקמת קונסוליה בריטית בא"י.

 

הקהילה הפרוטסטנטית באנגליה ביקשה להקים במתחם כנסייה. קהילת נוצרים זו ידועה ביחסה הטוב ליהודים ולכן גם מבנה הכנסייה מבפנים הכיל סממנים יהודיים רבים. בתכנון מבנה הכנסייה היה מעורב קונרד שיק (שביתו נמצא ברחוב הנביאים - בית תבור). הייתה זו כנסייה ראשונה שנבנתה בא"י מאז ימי הצלבנים. שיק הביא בנאים וסתתים ממלטה, והבניית הכנסייה נחשבה באותם הימים כמהפכת בנייה בא"י.

 

שיק הגיע לא"י כמיסיונר גרמני אבל החל ללמוד ולחקור את ארץ ישראל באופן עצמאי, וכך הפך להיות ארכיטקט, בנאי, נגר וחוקר במסגרת הקרן הבריטית לחקר א"י (P.E.F). בנוסף לכנסייה, נבנה במתחם בית-ספר שבו פנימייה ונגריה להכשרה מקצועית. שיק לימד נגרות במקום, ואת הידע הרב שרכש בחקר ירושלים הביא לידי ביטוי בדגמי עץ של העיר על תקופותיה השונות. ניתן לראות כיום במתחם חלק מאותם דגמים שנבנו בידיו. בית ספר כבר לא קיים במקום, אבל מלון דרכים ומסעדה עממית פועלים כאן, ומי שנכנס בשערי המקום - כאילו נכנס לעולם אחר, ממוזג ומוצל בימים של קיץ ירושלמי לוהט.

 

לאחרונה התחלתי לסרוק ולתעד אוסף של כמה אלפי זכוכיות צילום (תשלילים ושקופיות) הנמצא במקום, בספריית הכנסייה.

אוסף זה הגיע למקום ממקורות שונים, כנראה מהמבקרים שבאו למקום, מרחבי כל העולם, במשך 160 שנות קיומו של המתחם. אמנם האוסף נבנה לאורך שנים רבות ומכיל מראות מכל העולם, אבל הנושא המשותף בו הן קהילות ישראל באירופה, אסיה, אפריקה וארץ ישראל בפרט.

 

חלק מהתצלומים נעשו בידי הצלמים הראשונים מאז המצאת הצילום: בונפיס, UnderWood, P.E.F, אמריקן קולוני ונוספים. הבעיה העיקרית לאחר הסריקה תהיה לתת זיהוי לנראה בתצלומים. רבים מהזכוכיות ללא כל תווית או שיש תווית בכתב יד בלתי קריא.

 

אביא בפניכם בכתבה זו כמה זכוכיות צילום ממתחם כנסיית המשיח מסוף המאה ה-19, וכמה תצלומים שנעשו אצל קהילת ישראל במרוקו - זה הדבר היחיד שניתן לזהות ברישום של הזכוכיות. אין שם עיר או כפר, גם לא תאריך. אולי יודעי דבר מבין הקוראים יוסיפו לנו ידע.


1. הכניסה לירושלים בשער יפו. והטורקי אז בארץ.


2. ליד שער יפו הייתה סוכנות "קוק" למכירת כרטיסי תיור בעולם, מאז 1837 ועד ימינו אנו 1897.


  • הגדלה של השלט מצילום 2, המציין את משרדי סוכנות קוק.


3. שער יפו, מתוך העיר. צילום: בונפיס (כנראה לפני 1898, לפי הסככה לאורך חפיר מצודת דוד שהוסרה עם ביקור הקיסר וילהלם ה-2 בעיר)


4. מצודת דוד, החפיר והכניסה לכנסיית המשיח.


  • הגדלה (מצילום 4) של השלטים מעל שער הכניסה למתחם כנסיית המשיח.


5. עבודות שיפוץ במבנה הכניסה לכנסיית המשיח. על הגג נראה מגן-דוד.


6. צל ומרגוע בחצר כנסיית המשיח.


7. בתוך מבנה הכנסייה היפהפיה: מלפנים על הקיר (המביט עליו פניו למזרח לעבר הכותל המערבי) דימוי של לוחות הברית ועליהם כתובות בעברית עשרת הדיברות.


8. תלמידים עומדים לפני בית הספר במתחם הכנסייה.


9. חדר במבנה בית הספר.


17-10. סדרת תצלומים עליהם נכתב שהם קשורים לקהילה היהודית במרוקו.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א-ז. צילומים של הקהילה היהודית במרוקו
ב.
ג.
ד.
ה.
ו.
ז.
מומלצים