מרדוק נחקר בפרלמנט הבריטי: היום המשפיל בחיי
ועדת חקירה של בית הנבחרים בלונדון ערכה שימוע לאיל התקשורת ובנו בפרשת האזנות הסתר. "אני לא אחראי לשערוריה אלא חלק מהאנשים שעליהם אני סומך", אמר מרדוק. על יחסיו עם רה"מ אמר: "לאחר זכייתו בבחירות, שתינו יחד תה בדאונינג 10". מחוץ לבניין הפגינו עשרות: "קמרון, לך הביתה!"
איל התקשורת האוסטרלי, רופרט מרדוק, התייצב היום (יום ג') לשימוע בפרלמנט הבריטי בלונדון בפרשת האזנות הסתר שמסעירה את הממלכה בשבועיים האחרונים. "זהו היום המשפיל ביותר בחיי", אמר מרדוק, שקטע את דברי בנו כדי לספר לחברי ועדת החקירה את תחושתו האישית.
- מרדוק נחקר בפרלמנט הבריטי: עדכונים בפייסבוק של ynet
מאוחר יותר ציין מרדוק כי היה "בהלם, מזועזע ומבויש כששמע לראשונה על המקרה של מילי דאולר (הנערה הנרצחת שפרצו לטלפון הנייד שלה, י.ו.)". הוא הדגיש כי עודכן לראשונה על המקרה רק עם התפוצצות הפרשה לפני כשבועיים.
קטע את דברי בנו כדי לספר על תחושתו. רופרט וג'יימס מרדוק (צילום: AP)
לאורך סדרת השאלות הראשונה, אותה ניהל טום ווטסון ממפלגת הלייבור, נראה מרדוק מבולבל ואינו מעורה בפרטים. הוא לקח הפסקות גדולות לחשוב בטרם ענה ובמקרים רבים נחלץ לעזרתו בנו ג'יימס על מנת לספק תשובות. "ניוז אוף דה וורלד מהווה 1% מהחברה שלי", אמר מרדוק כשהוא מכה על השולחן בידו. "אני מעסיק 53 אלף עובדים שהם אנשים הגונים ואני מעסיק מנהלים במשרות אמון שמובילים את המחלקות השונות".
מרדוק הוסיף כי "אני עובד 10 או 12 שעות ביום. אינני יכול לומר לך מה גודל הנושאים שאני מטפל בהם אבל ניוז אוף דה וורלד הוא חלק קטן בקונטקסט הכללי. הוא סיפר כי לאורך השנים שוחח לעיתים רחוקות מאוד עם עורך הניוז אוף דה וורלד, אך הוא נוהג להתקשר לסאנדיי טיימס מדי שבת כדי לקבל עדכונים.
מרדוק לא הכיר את הכתב הבכיר של הצהובון שבבעלותו
במהלך סדרת השאלות הראשונה אירעו כמה מקרים מביכים בהם התברר כי מרדוק האב כלל אינו מכיר את הכתב הבכיר ביותר של "ניוז אוף דה וורלד", נביל טורבק.
הוא ענה בחיוב לשאלה אם בניוז קורפ קיימת מדיניות של אפס סובלנות לעבירות מסוג זה, והודה כי מישהו הוליך אותו שולל.
מדבריו של מרדוק בשימוע בלט מאוד הריחוק שבין המנהלים הבכירים של תאגיד "ניוז קורפ" (המרדוקים) לבין הנעשה בעיתונים שלהם בבריטניה, בהם הצהובון "ניוז אוף דה וורלד".
"לא ידעתי על האזנות הסתר בצהובון". בנו של מרדוק, ג'יימס (צילום: AP)
בעת השימוע הם הודו כי אינם מעורבים בפרטים, בחוזים ובפיצויים ששולמו או בהסדרים שהושגו ובמקרים מסוימים אמרו כי יש להפנות את השאלות למנהלים ב"ניוז אינטרנשיונל" (חטיבה של "ניוז קורפ" בבריטניה, י.ו.). מרדוק התייחס לעניין הזה ואמר: "יש לי מנהלים ואני סומך עליהם".
"קניית 'סקיי' בוטלה בגלל ההיסטרייה שיצרו יריביי"
מרדוק אמר כי "איננו אחראי לשערוריה אלא חלק מהאנשים שעליהם הוא סומך". הוא הוסיף כי ההחלטה לסגת מעסקת סקיי נבעה מ"ההיסטריה שגרמו יריביה של 'ניוז קורפ'" ולא משיקולים כלכליים.
קודם לדבריו של מרדוק, התנצל בנו על האזנות הסתר שביצע הצהובון "ניוז אוף דה וורלד" שהיה בבעלות תאגיד התקשורת של מרדוק, "ניוז-קורפ".
"המעשים האלה לא עומדים בקנה אחד עם הסטנדרטים שהחברה שלנו שואפת אליהם", אמר ג'יימס מרדוק. הוא הוסיף כי החברה שבבעלות אביו פעלה בשקיפות רבה ככל האפשר.
"קמרון חייב ללכת", צעקו עשרות מפגינים בלונדון (צילום: EPA)
ג'יימס מרדוק אמר כי לא הוא ולא רבקה ברוקס, העורכת הראשית לשעבר של "ניוז אוף דה וורלד" או לז הינטון (בכיר החברה בארה"ב), ידעו על האזנות הסתר שביצע הצהובון. "'ניוז קורפ' סיפקה למשטרה את כל המידע לו היא זקוקה כדי לפתוח מחדש את החקירות בעניין ההאזנות, זה מוכיח את הגישה שלנו נגד מה שהתגלה. מה שקרה ועצם העובדה שהוא לא עלה על פני השטח מוקדם יותר גורם לנו תסכול וצער רב", אמר מרדוק הבן.
מרדוק הבן גם הכחיש כי "ניוז קורפ" ידעה על התחדשות ההאזנות הסתר אחרי החקירה הראשונה שהובילה לכליאת אחד הכתבים שלהם, ואמר כי "המידע המשמעותי הראשון על התחדשות ההאזנות הגיע רק ב-2010. ברגע שהגיע אלינו מידע שמרמז על כך - פעלנו מיד".
"לא ראיתי ראייה לציתותים לקורבנות 11 בספטמבר"
בנו של מרדוק הודה כי "ניוז קורפ" שילמו את ההוצאות המשפטיות של החוקר הפרטי גלן מלקייר ששיבש את חקירת דאולר והורשע יחד עם כתב "ניוז אוף דה וורלד", קלייב גודמן, בהאזנות לא חוקיות לנסיכים הבריטים וויליאם והארי.
המוני עיתונאים צבאו על מכוניתו של מרדוק האב עם בואו לשימוע בבניין הפרלמנט בלונדון. איל התקשורת אמר כי לא ראה שום ראייה לגבי האזנות סתר לקורבנות פיגועי 11 בספטמבר 2001 בארצות הברית או לבני משפחותיהם.
מדבריו בלט הריחוק שלו מהעיתונים שבבעלותו. מרדוק, היום (צילום: AP)
במקביל, עשרות בני אדם הפגינו מחוץ לבניין וקראו לראש הממשלה דיוויד קמרון להתפטר. "קמרון, לך הביתה!", צעקו המפגינים, לאחר ששמו של ראש הממשלה נקשר לפרשה בעקבות יחסיו הקרובים עם מרדוק ואנשיו בתאגיד "ניוז קורפ".
במהלך השימוע סיפר מרדוק על יחסיו עם קמרון וסיפר כי הוזמן על ידו כמה ימים אחרי שזכה בבחירות "לכוס תה בדאונינג 10". מיד לאחר מכן אמר כי גם ביקר כמה פעמים בדאונינג 10 את ראש הממשלה הקודם גורדון בראון. הוא סיפר כי לפגישות עם קמרון הוא נכנס דרך הדלת האחורית. כשנשאל מדוע, ענה: "עשיתי מה שביקשו ממני". זה עורר צחקוקים בקהל.
"יש לנו קוד התנהגות"
מרדוק האב אמר שלכל עיתון בתאגיד שלו יש מנהל שצריך לאשר את הוצאותיו של כל כתב וכי "לכתבים אין סמכות לעשות זאת בעצמם". ג'יימס מרדוק הוסיף בעניין זה כי לניוז קורפ יש "קוד התנהגות שמועבר לחתימתם לכל העורכים והכתבים".
פרשת "ניוז אוף דה וורלד" הנוכחית החלה בחשיפה כי חוקר פרטי מטעם הצהובון שבבעלות מרדוק, חדר לטלפון הנייד של מילי דאולר, נערה בת 13 שנעלמה ב-2002 וגופתה נמצאה כחצי שנה אחר כך. הוא האזין להודעות במענה הקולי שלה ומחק חלק מהן לטובת אחרות בחיפוש אחר סקופ. חוקרי המשטרה הבחינו כי מישהו מתעסק עם הטלפון של דאולר והדבר הוביל אותם לחשוב כי קיים סיכוי שהנערה בחיים. תקווה זו הובעה גם באוזני ההורים המסכנים ואלה המשיכו להיאחז בה עד למציאת הגופה.
הצהובון פעל כמשרד חקירות. הגיליון האחרון של "ניוז אוף דה וורלד" (AP)
"ניוז אוף דה וורלד" פעל למעשה כמשרד חקירות, אלא שבשונה מחוקר המכבד את מקצועו, נראה כי עבור הצהובון חוקי הגנת הפרטיות היו בגדר המלצה בלבד. הצהובון האזין באופן בלתי חוקי כמעט לכל מי שהוא משהו בבריטניה ועל פי הערכה גסה ביצע לפחות כ-4,000 האזנות. מחיילים שנהרגו בעיראק ובאפגניסטן, ועד לקרובי הרוגי פיגועים וראש הממשלה לשעבר גורדון בראון. הפרקטיקה הזו, כך על-פי החשד, היתה נהוגה גם בעיתונים אחרים של מרדוק, בהם "סאנדיי טיימס" בעל המוניטין.
הצהובון שילם שוחד לשוטרים?
חמור מכך, בשבוע שעבר עלה חשד למתן שוחד מצד העיתון לשוטרים. ככל הנראה, גם אנשי היחידה לאבטחת אישים בסקוטלנד יארד, מאבטחי המלכה וחצר ארמון בקינגהאם, לא טמנו ידם בצלחת. החשד הזה הולך ומתבסס בימים האחרונים והוא אחת הסיבות העיקריות להתפטרותו של מפקד הסקוטלנד יארד, סר פול סטיבנסון, מתפקידו. סיבה אחרת היא העובדה שמינה את עורך הצהובון לשעבר, ניל וואליס, ליועצו.
בניסיון לעצור את כדור השלג, הודיע מרדוק על סגירת "ניוז אוף דה וורלד" ואף פרסם מודעות התנצלות בעיתונות על הנזקים שנגרמו. זה לא הספיק ומרדוק נאלץ להתחיל לשלם גם בכיסו. הוא נסוג מהכוונה להשלים את רכישת החטיבה הבריטית של רשת "סקיי", עסקה שעלותה נאמדת בכ-19 מיליארד דולר והייתה מכתירה אותו סופית לאיש המדיה המשפיע ביותר בממלכה.
גם זה לא הספיק. מרדוק התחיל "לשלם" גם במקורביו. ברוקס, עורכת "ניוז אוף דה וורלד" לשעבר ואחראית מטעם "ניוז-קורפ" על הפעילות בבריטניה, הודיעה על התפטרותה, למגינת לבו של הבוס, ויומיים אחר כך מצאה את עצמה בחקירה. גם לז הינטון, בכיר ניוז-קורפ בארה"ב והמו"ל של העיתון "וול סטריט ג'ורנל" נאלץ לפרוש.