המתמחים: אלף תקנים או שננטוש בתי החולים
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה אמרה כי צווי מניעה לרופאים השובתים לא עומדים כעת על הפרק. בינתיים מאיימים המתמחים להחריף את הצעדים ולנטוש את בתי החולים: "הפעם נלך עד הסוף". בוגרי הפקולטות לרפואה מאיימים שלא להתחיל סטאז'
בית הדין הארצי לעבודה דן הערב (יום ג') בבקשת המדינה להוציא צווי מניעה לרופאים השובתים, וממש במקביל מאיימים המתמחים בהחרפת צעדי המחאה. בין היתר הם מאיימים לנטוש בהמוניהם את בתי החולים: "אנחנו לא עושים את זה בשביל עצמנו, אלא בשביל החולים, ואנחנו מתכוונים ללכת עד הסוף הפעם", אמר ל-ynet ד"ר יונה וייסבוך, ממובילי מחאת המתמחים.
המתמחים דורשים להוסיף אלף תקנים לבתי החולים. במקביל, מאיימים בוגרי ארבע הפקולטות לרפואה בישראל שלא להתחיל את הסטאז'. הם העלו לאינטרנט עצומה, שעליה חתמו עד לשעה 21:00 בערב כ-140 איש מתוך כמה מאות בוגרים.
"כרגע אנחנו מחכים לראות מה יכלול ההסכם, אבל אם לא יתווספו באופן מיידי אלף תקנים, נתארגן בצורה מסודרת לצאת מבתי החולים", אמר ד"ר וייסבוך, והוסיף שטענות המתמחים אינן מכוונות להסתדרות הרפואית, אלא לאוצר ולממשלה שדוחקת את ההסתדרות לפינה: "אנחנו יודעים שההסתדרות הרפואית עושה את המיטב ושהם יושבים מול האוצר שדוחק אותם לפינה ואומר שאין לו תקציב. אנחנו בסך הכל הרוח הגבית שלהם, כי אנחנו יודעים שהמקור לבעיה והפתרון זה ראש הממשלה ושר האוצר, שיכולים לסיים את המשבר".
וייסבוך, מתמחה ורופא לאף אוזן גרון בבית החולים בילינסון ויו"ר אגודת "מרשם", הסביר מה הם צעדי המחאה האפשריים של המתמחים בימים הקרובים: "בשבת אנחנו מתכננים אולי ריצת מחאה של המתמחים, ומבחינתנו אם נצטרך להשבית את כל המערכות, אז יש סבירות גבוהה שתהיה שביתה. מבחינתנו אנחנו יכולים לעזוב את בתי החולים ולהשאיר שם את הרופאים הבכירים, כי הנוכחות שלנו שם לא משנה כלום והחולים נפגעים מההזנחה המשוועת.
מחאת המתמחים באיכילוב (צילום: מירי גטניו)
"אנחנו בסך הכל צועקים את צעקת החולים כמי שרואים את סבלם. התקנים לא שונו מ-1977 ואין תקציבים למיטות בזמן שהאוכלוסייה הופכת לחולה יותר", אמר וייסבוך. הוא אמר כי המתמחים לא יזנחו את עמדתם גם במחיר מצב שבו בשנה הבאה לא יהיו סטאז'רים במערכת הבריאות: "אנחנו מודעים להשלכות, אבל הדור החדש לא מוכן יותר שמערכת הבריאות תהיה מוזנחת כמו שהיא הייתה כאשר תקציבים לא עוברים אליה במשך עשור. אלף התקנים שאנחנו מדברים עליהם הם קריטיים, ועל פחות מזה לא נתפשר".
בלי סטאז': "לא להכניס ראש בריא למערכת חולה"
הערב נמשכו המגעים בין הרופאים לאוצר, ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, הפתיעה אותם כשאמרה שהבקשה להוצאת צווי מניעה אינה עומדת כעת על הפרק בשל הדיווח שלהם על התקדמות במשא ומתן. "הייתי עדה לתהליך יוצא מן הכלל ולהתמסרות של כל הצדדים המעורבים", אמרה השופטת, והציעה לצדדים לקחת פסק זמן של שלוש שעות ולעדכן אותה לקראת חצות על לוח הזמנים לקידום המשא ומתן. היא אישרה להם לקיים פגישות בימים נוספים עד יום ראשון.
השופטת אמרה לצדדים: "אתם נמצאים במקום שבו חשוב שתגידו שעשיתם כל מאמץ, אתם בשיא של משימה לאומית חשובה". שני הצדדים הסכימו להמשיך לדון בצוות מצומצם שכולל שלושה נציגים של ההסתדרות הרפואית ושלושה נציגים מטעם משרד האוצר. הממונה על השכר באוצר, אילן לוין, אמר במהלך הדיון שלהערכתו במתכונת כזו הם יוכלו להגיע להסכמות בתוך שלוש שעות. "ההערכה שלי היא שאם נצא היום מבית הדין מבלי הסכם, הנושא עלול להתפרק", אמר.
היום נטשו המתמחים את המחלקות בבתי חולים רבים בארץ: שיבא, איכילוב, רמב"ם ומאיר. הם מחו על ההסכם המתגבש בין הצדדים, וזכו לעידוד מצד מנהל איכילוב, פרופ' גבי ברבש: "הצעתי לרופאים להישאר מאוגדים. אף אחד לא יכול להכריח אותם לחתום על שעון. הרופאים שלנו עובדים עד 18:00-19:00 בערב והאוצר אומר לי: 'תגיד להם מתי ללכת'.
"אני לא אגיד למתמחים שלי ללכת מוקדם כי אין לי כסף לשלם להם. אני כבר רואה איך האוצר מגלגל את ההוצאות של ההסכם הזה אל בתי החולים, גם בתי החולים וגם הקופות ייכנסו לגרעונות ענק. אני לא ישן בלילות כי אני רואה לאן זה הולך. המערכת הולכת להידרדר תקציבית, וזה יהיה קטסטרופה".
העצומה שהועלתה לאינטרנט
עודד מטס, אחד מיוזמי העצומה הקוראת לסטודנטים לרפואה שלא להיכנס לסטאז' בשנה הבאה אם ההסכם בין האוצר להסתדרות הרפואית ייחתם כמו שהוא, אמר הערב ל-ynet: "אני חושב שהסנקציה הזאת של אי כניסה לסטאז' בשנה הבאה
היא סנקציה מספיק משמעותית, אבל אני מניח שההשפעה של זה בינתיים היא מינורית. אבל אין לנו ברירה ואנחנו לא יכולים להסכים שתבוטל הזכות שלנו לשבות בעתיד, שהתורנויות של המתמחים יישארו כמו שהן ושהשכר יישאר כמו שהוא".
און רוזן, סטודנט לרפואה בשנה שישית באוניברסיטת תל-אביב, סבור כי מחאת המתמחים וצעדיהם יביאו לקריסת מערכת הבריאות: "כיוון שאנחנו עדיין רופאים אין לנו אפשרות לשבות, ולכן הכלי היחידי שלנו הוא לא להכניס את הראש למערכת החולה הזאת. חשוב להבין שמערכת הבריאות תלויה בנו ככוח עבודה, ואם 130 מתמחים לעתיד חתמו על העצומה הזאת בתוך שעתיים מתוך מחזור של 400 מתמחים - וזה רק הולך וגודל - אז גורלה של מערכת הבריאות לקרוס".
מהתאחדות הסטודנטים לרפואה בישראל נמסר כי היא "מביעה דאגה עמוקה מפרטי ההסכם בין האוצר להסתדרות הרפואית, שהתפרסמו בכלי התקשורת. כרופאים המתמחים והמומחים של המחר, לא נוכל לקבל הסכם שכזה ואנו חוששים שתוחמר התופעה של עזיבת מקצוע הרפואה, שאנו רואים סביבנו יום יום. אנו קוראים להסתדרות הרפואית לא לחתום על הסכם שכזה, ולהמשיך במאבק למען עתיד הרפואה הציבורית בארץ". הם קראו לראש הממשלה להתערב, "בטרם יהיה מאוחר מדי".