דיווח: "הרוג ברעש בניו זילנד היה סוכן מוסד"
כלי תקשורת בניו זילנד העלו חשדות שהמטיילים הישראלים שנהרגו ברעש האדמה בכרייסטצ'רץ' בחודש פברואר היו סוכני מוסד. לפי אחד הדיווחים, עופר מזרחי ז"ל נמצא עם מספר דרכונים. שגריר ישראל: "זה מדע בידיוני"
חשדות של ממש או סיפורי בדיה? פרשת ריגול נוספת או עלילת שווא? כלי תקשורת בניו זילנד העלו חשדות שהמטיילים הישראלים שנהרגו ברעידת האדמה בכרייסטצ'רץ' בחודש פברואר היו סוכני מוסד. כך דיווח העיתון "סאות'לנד טיימס". שגריר ישראל בניו זילנד, שמי צור, דחה את החשדות והגדיר אותן "מדע בידיוני".
- הניו זילנדים המציאו פרשת ריגול חדשה? דעתכם בפייסבוק של ynet
צור סיפר כי הוא "מזועזע ומודאג" מהעובדה שהעלו בכלל חשדות מהסוג שפורסם בתקשורת המקומית.
הרכב בו היה עופר מזרחי (צילום רפרודוקציה: עידו ארז)
עופר מזרחי נהרג לאחר שגוש בטון נפל על מכוניתו בעת שעצר לקנות מצרכים במרכול. בדיווחים נאמר כי בחפציו של מזרחי נמצאו מספר דרכונים - אולי 5 או 6. השגריר צור אישר שברשותו של מזרחי, בן 23 מקיבוץ מגל, היה יותר מדרכון אחד, אך לא שמע על כך שהיו ברשותו 5 או 6, כפי שדווח בכלי התקשורת בניו זילנד.
"ברחו מהר מהמדינה? הם היו בטראומה"
השגריר הישראלי דחה את ההאשמות ששלושת חבריו של מזרחי, מיכל פריידמן, גיא יורדן ולירון שדה, נמלטו מהר מהמדינה משום שהיו סוכני מוסד. "הסעתי את שלושת החברים של מזרחי לשדה התעופה כדי שיוכלו לשוב הביתה. הם היו המומים ובכו, הם רק דיברו על החבר שלהם", אמר צור.
"זה כל כך תלוש שאי אפשר אפילו לייחס את זה לרמה של כוונות, כי למי שיש כוונות בוודאי יש תבונה ונתונים", אמר ל-ynet חיליק מגנוס, מנהל חברת "מגנוס איתור וחילוץ בינלאומי" שנסע לכרייסטצ'רץ' לחפש אחר הישראלים הנעדרים.
"בדיחה לא מוצלחת"
"מדובר בהוכחה חד משמעית שהבחור (כותב הדיווח על 'סוכני המוסד הישראלים') שתה ולא חיכה מספיק זמן לפני שכתב, ושטווח הזמן בין הבירה לכתיבה היה קצר מדי. מדובר באסון כבד שאירע לתרמילאים רגילים, ומדובר פה בבדיחה לא מוצלחת ובחוסר טקט", אמר.
יחסי ישראל וניו זילנד ידעו משבר לא פשוט, בעקבות "פרשת הדרכונים" ב-2004. אז ביקשו שני ישראלים להוציא במרמה דרכונים ניו-זילנדים, ובית המשפט הניו זילנדי קבע כי מדובר בסוכני מוסד. בעקבות זאת אף הכריז ראש ממשלת ניו זילנד על הטלת סנקציות נגד ישראל.
רק בתום כשנה וחצי, ולאחר התנצלות ישראלית וקבלת ערבויות שהדבר לא יחזור, הוכרז על סוף המשבר. השגרירות נפתחה מחדש באוגוסט 2005, אולם נותרה למעשה סניף של השגרירות בקנברה, והופקד עליה השגריר באוסטרליה נתי תמיר.
שר החוץ דאז, סילבן שלום, הודיע כי בכוונתו לפתוח מחדש את השגרירות באופן מלא ברגע שהדבר יתאפשר מבחינה תקציבית. שר החוץ הנוכחי אביגדור ליברמן המשיך בקו הזה, ובעקבות הנחייתו, חודשה בחודש מאי בשנה שעברה פעילות השגרירות בוולינגטון.
Read this article in English