שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי מועלם

שביתה בלי שליטה: רמב"ם ומאיר במתכונת שבת

כשברקע הקרע בין הרופאים להסתדרות שמייצגת אותם מול האוצר, בכל בית חולים נוקטים הרופאים עיצומים משלהם: בכפ"ס ובחיפה יעבדו מחר בצוותים מצומצמים. עמותת מרש"ם, המייצגת את המתמחים, קראה להם להגיע להפגנה בי-ם במקום לעבודה

ביום ה-108 לעיצומי הרופאים מסתמן אובדן שליטה בניהול המאבק: אחרי שהסטאז'רים והמתמחים יצאו נגד הנהלת הסתדרות הרופאים, על רקע ההסדר המתגבש בינה לבין משרד האוצר, הצטרפו אליהם אחר הצהריים (יום ד') כ-200 מנהלי מחלקות ורופאים בכירים מבית החולים מאיר בכפר-סבא, שקראו לראשי ההסתדרות להתפטר. מחר יעבדו במאיר ובבית החולים רמב"ם בחיפה במתכונת שבת בלבד, צעד שלא תואם עם שאר בתי החולים.

 

אחר הצהריים שלחו 200 מתוך כ-300 מנהלי מחלקות ורופאים בכירים בבית החולים מאיר מכתב חסר תקדים לראשי ההסתדרות הרפואית, וקראו להם להתפטר. במכתב הודיעו כי בימים הקרובים יעבדו במתכונת מצומצמת, אך עדיין ימשיכו לדאוג לבריאות החולים. יו"ר ועד הרופאים, ד"ר צבי קליין, הסביר כי "בהיעדר מתמחים, חדרי הניתוח עבדו היום בתפוקה של שני שלישים מהרגיל, ומחלקות שלא יוכלו לקלוט חולים יעבדו במתכונת מצומצמת ועלולות שלא לקלוט חולים".


מפגינים ברמת-גן. "נמשיך עד שנשיג תנאים הולמים" (צילום: אמיר לוי)

 

הערב הודיע ועד הרופאים בבית החולים רמב"ם שכחלק מהמחאה נגד ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית לאוצר, מחר יעבוד בית החולים במתכונת שבת בלבד: לא ייערכו בו ניתוחים מתוכננים שאינם דחופים, מרפאות החוץ והמכונים יהיו סגורים, ורופאי בית החולים יעבדו בצוותי חירום מצומצמים. עמותת מרש"ם, המייצגת את המתמחים, קראה להם להגיע מחר להפגנת מחאה בירושלים במקום לעבודה.

 

בינתיים תוכנית ההתנתקות של הרופאים הצעירים מההסתדרות הרפואית קורמת עור וגידים. נטישת בתי החולים וההפגנה הגדולה בצהריים ברמת-גן היו רק ההכנה לפצצה שהטילו המתמחים וחלק מהרופאים הוותיקים - נטישת ההסתדרות הרפואית והצטרפות לארגון מרש"ם, שייצג עד כה רק את המתמחים. עם זאת, בארגון המתחרה הסבירו כי הכוונה אינה לגרום לרופאים לעזוב את ההסתדרות, "אלא לחזק ולחשק אותה במשא ומתן", כהכנה אפשרית לצו מניעה לחזרתם לעבודה.

 

אחר-הצהריים הודיעו הרופאים המתמחים שבשעה 20:00 יתכנסו בבית החולים מאיר בכפר-סבא ומחר בשעה 08:00 יפגינו מול הכנסת. ד"ר יונה וייסבוך, מתמחה ברפואת אף-אוזן-גרון בבית החולים בילינסון, ציין שהרופאים דורשים תוספת מיידית של לפחות 1,000 שקל למשכורתם, מספר שפוי של חולים מונשמים בהם מטפל כל רופא בכל מחלקה ו-1,500 תקנים של רופאים שיהיו במשרה מלאה רק ברפואה הציבורית ולא

ייאלצו לנדוד בין מרפאות פרטיות. "זה הקו האדום", הבהיר.

 

לדברי הרופאים המתמחים, המחאה לא תיפסק "עד אשר יתעורר נתניהו ויעביר את התקציבים הדרושים להבראת מערכת הבריאות הציבורית בישראל". הם קראו לעמיתיהם להיכנס לעמוד הפייסבוק, לחתום שם על התמיכה במאבק, ולהשלים את החתימות החסרות לשם הפיכת מרש"ם לארגון עובדים המייצג את המתמחים.

 

ארגון מרש"ם (מתמחים לשיפור הרפואה בישראל) נוסד במקור כדי לייצג רק את המורדים המתמחים, אך עד כה החתימו "המורדים" בהסתדרות הרפואית כבר יותר מ-600 רופאים. על מנת שיוכר כאיגוד, עליו לכלול אלף רופאים. "אנחנו מתאגדים כדי לצבור כוח, כדי שאם ההסתדרות לא תוכל לשבות בשל צווי מניעה, נשבות ונשאיר את הרופאים הבכירים בעבודה", הסביר ד"ר וייסבוך, מראשי מרש"ם.

 

"עד עכשיו המאבק היה לייט"

על-פי החוק, גם אם בית הדין לעבודה יאשר את הקמת מרש"ם ויגדיר אותו כארגון עובדים מייצג, המבחן שלו יהיה ביכולתו לחתום על הסכמים קיבוציים מטעם הרופאים. כמו כן, כדי שיוכל לחתום על הסכם כללי עבור הרופאים, עליו לייצג את רוב הרופאים המאורגנים.


"מתאגדים כדי לצבור כוח" (צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

בינתיים ממשיכים המתמחים והסטז'רים לגייס את עמיתיהם לעבודה לארגון מרש"ם. עם זאת, הם מבהירים כי השאיפה שההסכם יושג על-ידי ההסתדרות הרפואית ולא ייאלצו לפתוח בעיצומים נפרדים. אולם, עדיין הם מכינים את הקרקע למקרה שיוצא צו מניעה.

 

בצהריים הגיעה מחאת הרופאים לשיאה, כאשר רופאים רבים ברחבי הארץ, מתמחים ומומחים, נטשו את מחלקותיהם ויצאו להפגין. מרביתם התייצבו מול בניין ההסתדרות הרפואית ברמת-גן ומחו על ההסכם המתגבש עם האוצר, למרות שהמשא ומתן פוצץ. "זהו מאבק לא רק על שכר", הדגיש רופא המתמחה במחלקה אורתופדית, "אנו נאבקים כאן על דמותו של המתמחה והרופא. אפשר להשוות את זה למאבק על קוטג' או על דירה ושכירות, הציבור היום נחשף לשכר אותו מרוויחים הרופאים".


רופאים מאיכילוב. "המאבק לא רק על השכר" (צילום: אמיר לוי)

 

הוא המשיך: "לצערי, אנו מעודכנים על תוצאות המשא ומתן רק מהתקשורת, והבנו כי למרות היותנו המתמחים בחזית, לא נעשה מספיק בשבילנו. מה שייחתם עכשיו, יישאר כאן בעשור הקרוב ולכן המאבק יימשך עד שנשיג תנאים הולמים לנו ובעיקר למטופלים".

 

ד"ר אביב שאול, שמתמחה במחלקה פנימית בבית החולים בילינסון בפתח-תקווה והשתתף בהפגנה, הוסיף: "עד עכשיו היה לנו מאבק לייט, שעתיים פה-שעתיים שם, זה לא הורגש וגם אנחנו לא הורגשנו".

 

הוא סיפר כי "אמרו שמתקבל משא ומתן סודי, אבל מרגע שהתגלו לנו פרטי ההסכם ורופאי איכילוב פשוט ירדו באופן ספונטני והתחילו להגיע לפה, התחילו לעבור טלפונים ופשוט כולם מכל בתי החולים הגיעו לכאן והצטרפו למאבק. כרגע המאבק בכיוון של החרפה כדי להביא לשיפור הרפואה הציבורית על-ידי תנאי העבודה של המתחים כדי שנוכל לתת טיפול נכון ונאות לחולים".

 

בין המשתתפים בהפגנה מול בניין ההסתדרות הרפואית, היו גם מתמחים ממחלקות שונות מבית החולים השיקומי לווינשטיין שברעננה. "אצלנו המצב אפילו קשה יותר", סיפר ד"ר קרן כיסמריו פוטש מוועד המתמחים, "יש רק בין מתמחה אחד לשניים בכל מחלקה. גם מחר יעבדו במתכונת מאוד מצומצמת אצלנו - מתמחים לא יהיו שם, רק בשעה 16:00 יגיעו התורנים, יש מחלקות שיתפקדו בהן רק מנהלים".

 

"הרפואה הפרטית נעלמה במלחמה"

בבית החולים רמב"ם בחיפה נטשו עשרות רופאים בכירים ומתמחים את מחלקותיהם וקיימו אסיפה גדולה ברחבת הכניסה. במהלך האסיפה הפגינו הרופאים נגד ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר.

 

בין הדוברים באסיפה היה מנהל בית החולים, ד"ר רפי ביאר, שהביע תמיכה במאבק: "יש לנו חולים שממתינים לעלות למחלקות ואין לנו איפה לאשפז אותם. הכסף הולך מהמערכת הציבורית למערכת הפרטית והתקנות שיוצאות מקשות על בתי החולים הציבוריים להעסיק את הרופאים בבתי החולים שלנו".


הפגנת הרופאים מרמב"ם. "אין איפה לאשפז" (צילום: אבישג שאר-ישוב) 

 

לדבריו, "המאבק היום להצלת הרפואה הציבורית, אני רוצה להזכיר לכם שפה לפני חמש שנים נפלו טילים. הרופאים והצוותים היחידים שהיו כאן בזמן המלחמה הם רופאי הרפואה הציבורית. הרפואה הפרטית נעלמה במלחמה". לאחר האסיפה, הם צעדו לכיוון צומת הדולפין בשכונת בת גלים וחסמו לזמן קצר את האזור.

 

גם בבית החולים כרמל בעיר הפסיקו עשרות רופאים ומתמחים את תעסוקתם וקיימו הפגנה בצומת חורב שבשכונת הכרמל. המפגינים גם חסמו את אחד מנתיבי הנסיעה, אך כעבור כחצי שעה פינו את האזור לבקשת המשטרה.

 

"אנו זוכים להבנה רבה מצד הנהגים שחולפים כאן ויודעים שזה לא מאבק פרטי שלנו", אמר ניסים ניסימוב, שמתמחה במחלקת כירורגיה כללית, "אנו רוצים עוד תקנים כדי לתת טיפול טוב יותר לחולים ולקצר את זמן ההמתנה. לצד זאת אנו מנסים גם להבהיר לכולם שהמשכורות המשולמות היום למתמחים ולרופאים בתחילת דרכם נמוכות הרבה יותר ממה שמתואר על-ידי משרד האוצר. המאבק שלנו לא מסתכם בהפגנה היום ומחר אנו צפויים להחליט איך תשתבש הפעילות בבית החולים".

 

היום אמר נשיא המדינה, שמעון פרס, כי על הצדדים לשבת על המדוכה ולהגיע לפיתרון, למען החולים ועתיד הרפואה. "המצב שנוצר פוגע בראש ובראשונה בחולים, וזהו מצב בלתי נסבל. אינני מעוניין להטיף מוסר לאף אחד מהצדדים, אך אני פונה לעוסקים בדבר. אני מציע לצדדים לשבת על המדוכה ולהגיע לפיתרון למען החולים ועתיד הרפואה", אמר הנשיא פרס.

 

בהכנת הידיעה השתתפו חגי עינב, בועז פיילר ואביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בבית חולים מאיר
צילום: נמרוד גליקמן
דורשים התפטרות
צילום: מתי אלמליח
מומלצים