שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

הפנתר ביטון במאהל: "אופטימי, התמידו במאבק"

צ'רלי ביטון, שנמנה עם "הפנתרים השחורים" שהובילו את המחאה החברתית-כלכלית בשנות ה-70, בא לתמוך בצעירים החונים במאהל המחאה בירושלים. "הם באמת אוכלים אותה מכל הכיוונים", אמר, "מה הם כבר דורשים? גם להם מגיע בית"

כמעט 40 שנה חלפו מאז שצ'רלי ביטון הצעיר וחבריו טלטלו את המדינה כמי שנודעו בשם "הפנתרים השחורים". היום (ד'), מבוגר יותר אבל עם רוח מהפכנית לא פחות, הגיע ביטון לעודד את הצעירים שמתבצרים החל מאתמול במאהל המחאה בירושלים, במחאה על מצוקת הדיור.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

מוציא מהדעת. צ'רלי ביטון במאהל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"החבר'ה הצעירים האלה באמת אוכלים אותה מכל הכיוונים - גם מקבלים שכר נמוך, גם משרתים בצבא וגם נותנים את הנשמה למדינה, בעוד שהיא עצמה אומרת להם 'תלכו מפה, את שלכם נתתם, תמצאו לכם מקומות אחרים'", אמר ביטון. "זה מקומם, זה מוציא מהדעת. למה האנשים האלה לא צריכים לקבל את המינימום הנדרש? אין להם דרישה מעל ומעבר, הם בסך הכול רוצים דיור, שזה זכותם. המדינה חייבת לתת לאנשים האלה דיור".

 

"הפנתרים השחורים" הייתה תנועת מחאה ישראלית של צעירים ממוצא צפון-אפריקני, רובם יוצאי מרוקו. היא קמה בשכונה הירושלמית "מורשה" ב-1971, כדי להיאבק בקיפוח החברתי והכלכלי שממנו סבלו היהודים שעלו מארצות האיסלאם. אנשיה דרשו מהממשלה לשנות מדיניותה, כך שיזכו לשוויון מול הישראלים האשכנזים.

 

"הפנתרים השחורים" ערכו עשרות הפגנות, חלקן אלימות, וב"מבצע החלב" ב-1972 גנבו ביטון ופעילים נוספים בקבוקי חלב שהיו מיועדים לשכונת רחביה בירושלים, וחילקו אותם לשכונת אבסבסטונים הענייה. פעילות התנועה נתפשת כאחד הגורמים לגידול שחל בשנים הבאות בתקציב משרדי הרווחה ובמשאבים שהוקצו לשכבות חלשות בחברה הישראלית.

 

אסור להיכנע לעירייה

ביטון אמר היום במאהל כי כשהוא רואה את הצעירים המוחים, יש לו זיק של תקווה: "אני אופטימי. אני מלא דאגה רק בגלל שאולי ייווצר פה איזשהו מצב של ויכוחים שמאל-ימין, אבל אני מקווה שזה לא יקרה. אני מאמין שהאנשים האלה יתמידו במאבק שלהם ויגיעו בסופו של דבר לקבל דירה".


"הפנתרים השחורים", מודל 1975 (צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

על כוונתה של עיריית ירושלים לפנות את המפגינים מהמקום מחר, אמר: "אסור בשום פנים ואופן להיכנע לעירייה, אנחנו לא במדינה דיקטטורית. הייתי פעם ברוסיה, הלכתי לבקר, ואז כל בנאדם שהיה עני וישב בקרן רחוב וביקש את עזרתם של

האנשים - הכניסו אותו לבית סוהר. זה מה שאומרים לאנשים. אנחנו רוצים פנים יפות למדינת ישראל, שיהיה פה כמו גואטמלה - שיהיה בכל מקום אוהל, שהאנשים ייאבקו על הזכויות שלהם".

 

לדברי ביטון, "לא ייתכן שהמדינה הזאת תזלזל בחבר'ה הצעירים האלה ותפקיר אותם. זאת לא מדינה רק לעשירים, שיהיה גם לאנשים האלה בית לגור בו". על טענתה של עיריית ירושלים כי היא תומכת במאבק, ומתנגדת רק למקום שבו בחרו הצעירים לחולל אותו - מול חומות העיר העתיקה ושכונת ממילא - אמר: "הם יעשו את זה רק פה, כדי שהתיירות והעולם והתקשורת יראו את זה וייתנו להם גיבוי. הם לא רוצים את זה? בבקשה, תנו דירות. תתנו דירות, והם ילכו מפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ביטון. "המדינה מזלזלת בחבר'ה הצעירים"
צילום: אלכס קולומויסקי
מאהל המחאה בירושלים. העירייה רוצה לפנות
צילום: גיל יוחנן
מומלצים