שתף קטע נבחר

 

האו"ם הכריז: רעב בסומליה, רבבות גוועים

הבצורת הקשה בקרן אפריקה עקרה ממקומם עשרות אלפי בני אדם והביאה את האו"ם להכריז רשמית על רעב בדרום סומליה. המורדים הצהירו כי ישתפו פעולה עם העברת הסיוע. "אם לא נפעל עכשיו, המשבר יתפשט, בכל יום מתים שישה אנשים"

לאחר רבבות מתים ואזהרות חוזרות ונשנות, הכריז היום (יום ד') האו"ם באופן רשמי כי קיים רעב בדרום סומליה וכינה את המצב "משבר המזון החמור בדור האחרון". קרן אפריקה כולה סובלת מבצורת מתמשכת, המוחרפת באזורים מסוימים בשל לחימה, הזנחה והאמרת מחירים.


ילד בסומליה. חלק מפליטי הרעב צועדים כחודש למחנות, ומתמוטטים (רויטרס)

 

רעב מוגדר רשמית כמצב שבו מתקיימים מספר תנאים:

  • שני מבוגרים או ארבעה ילדים מתוך עשרת אלפים מתים כל יום מחוסר מזון.
  • לפחות 30 אחוזים מהילדים סובלים מתת-תזונה חריפה.
  • לפחות 20 אחוזים מהאוכלוסיה ניזונים מפחות מ-2,100 קלוריות מדי יום.

 

בוודן טוען כי באזורים מסוימים בסומליה גוועים מדי יום שישה בני אדם ולמעלה מחצי מהילדים סובלים מתת-תזונה חריפה. בשנה החולפת זינקו מחירי המזון הבסיסי באזורים הללו ב-270 אחוזים.

 

"סומליה מתמודדת עם משבר המזון הגרוע ב-20 השנים האחרונות", אמר מרק בוודן, הממונה מטעם האו"ם על הסיוע ההומניטרי בסומליה, "המצב הנואש מחייב פעולה מיידית להצלת חיים". לדבריו, הארגון זקוק ל-300 מיליון דולרים בחודשיים הקרובים (העונה היבשה). האזורים שבהם הוכרז רעב הם בּקוּל ושבֶּלֶה התחתונה, אך למעלה מ-11.3 מיליון בני אדם במזרח אפריקה זקוקים לסיוע, על פי סוכנות המזון העולמית.


גמלים מחכים למים בסומליה. 90% מהמקנה מת (רויטרס)

 

"אם לא נפעל עכשיו, הרעב יתפשט לשמונה אזורים נוספים בדרום סומליה בתוך חודשיים, בשל היבול הדל ומחלות מידבקות", אמר בוודן, "עדיין אין בידינו את כל המשאבים הדרושים לספק מזון, מים נקיים, מחסה ושירותים רפואיים להצלת חייהם של מאות אלפי סומלים".

 

על פי ארגון הסיוע העולמי אוקספם, הבצורת הביאה למותם של 90 אחוזים מהמקנה באזורים מסוימים. אוכלוסיות נוודים גדולות בקרן אפריקה מסתמכות על בקר למחייתן.


בתור לסיוע (רויטרס)

 

אך גם המצב הפוליטי הרעוע באזור תורם את חלקו למשבר. סומליה נתונה במלחמת אזרחים עקובה מדם מאז התמוטטות הממשלה ב-1990. הממשלה הנוכחית לא שולטת בחלקים ניכרים במדינה,

וארגוני המורדים האסלאמיים בדרום מנעו מארגוני הסיוע מלפעול באזורם. מוקדם יותר החודש הם חזרו בהם מהאיסור ואחד הארגונים המרכזיים, א-שבאב, הודיע כי הוא מברך על הכרת האו"ם ברעב במדינה ומוכן לשתף פעולה בהעברת הסיוע.

 

סוכנות המזון העולמית של האו"ם (WFP) טוענת כי סומליה היא המדינה שמסוכן ביותר לעבוד בה. התקפות על שיירות סיוע וביזתן מתרחשות לעתים קרובות והסוכנות איבדה 14 מאנשיה שם בשנים האחרונות. עם זאת, אנשי הסוכנות אמרו כי הם מוכנים לשוב ולעבוד בדרום אם המורדים יערבו למעברם הבטוח.

 

"אנחנו מחויבים לחלוטין ללכת למקום שבו נמצאים הרעבים", אמרה ראש הסוכנות, ג'וזט שירן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם מציגה את תינוקה במחנה סיוע
צילום: EPA
פליטים בסומליה. "למעלה מחצי מהילדים סובלים מתת-תזונה"
צילום: AP
מומלצים