פרוקצ'יה לא בעליון: חוק האזרחות יישאר על כנו?
השופטת שנחשבה למקדמת ענייני זכויות אדם פרשה מהעליון, והחל ממחר יצטרך שופט חדש להחליפה בדיונים על עתירות שנותרו תלויות ועומדות. המהלך עשוי למנוע את ביטול חוק האזרחות, שהעתירה נגדו כמעט התקבלה לפני 5 שנים
האם פרישתה של השופטת איילה פרוקצ'יה תטה את הכף נגד ביטול חוק האזרחות ? היום (ד') מלאו שלושה חודשים לפרישתה של שופטת בית המשפט העליון פרוקצ'יה, תקופה שבמהלכה יכולה הייתה לסיים את פסקי הדין שכתבה. ממחר, בדיונים שבהם השתתפה פרוקצ'יה ושלא נכתבו בהם פסקי דין שנחתמו על-ידה, יחליף אותה שופט אחר. הדבר עשוי להשפיע משמעותית על כמה נושאים רגישים מאוד שבהם דן העליון - גם בשבתו כבג"ץ - בשנים האחרונות.
הדיון הנפיץ ביותר שלו הייתה שותפה השופטת פרוקצ'יה הוא חוק האזרחות (חוק איחוד המשפחות). החוק קובע מגבלות קשות על כניסה לישראל של תושבים ממדינות אויב, כולל הרשות הפלסטינית, וההגבלות חלות גם במקרים שבהם הבקשה לכניסה או לתושבות מתבססת על נימוק של איחוד משפחות. החוק שולל בעצם אפשרות שבני זוג נשואים שאחד מהם ישראלי והשני ממדינת אויב או מהרשות הפלסטינית, יתאחדו במדינת ישראל.
ב-2006 דחה הרכב מורחב של 11 שופטי עליון, ברוב של שישה נגד חמישה, עתירה כנגד החוק. השופט אדמונד לוי, שהיה לשון המאזניים, תמך בעמדתו העקרונית של נשיא העליון דאז, אהרן ברק, לפיה יש לשלול את החוק, אולם קבע שייתן עוד הזדמנות למדינה לתקן מצב זה.
כמה חודשים לאחר מכן הוגשה עתירה נוספת לבג"ץ בבקשה לפסול את החוק. בשנת 2007 עבר החוק תיקון ונעשו בו כמה שינויים, כשהוקמה ועדת חריגים עם סמכויות מצומצמות שיכולה לאפשר במקרים אחדים את בקשת איחוד המשפחות.
פסק הדין יתעכב עוד
השופטת פרוקצ'יה תמכה בדעת המיעוט, וסברה שיש לבטל את החוק, ולכן אין ספק כי פרישתה מהרכב השופטים שיפסוק בנושא יכולה לפגוע בשאיפותיהם של אלה הסבורים שיש לבטל אותו. עם זאת, יש לציין כי המצב היום שונה מזה שהיה קיים ב-2006: אם אז סברו השופטים שהחוק הוא למעשה הוראת שעה שתשונה, בשנים שחלפו הוארך תוקפו שוב ושוב, ולפיכך ייתכן ששופטים שבפסק הדין הקודם התנגדו לביטולו - יתמכו הפעם בביטול.
החלפת שופטים אינה דבר נדיר, וגם בפסק הדין הקודם בעתירה הזו הוחלפו כמה שופטים. עם זאת, אין ספק שפרישתה של פרוקצ'יה תעכב את כתיבת פסק הדין, כיוון שכעת צריך להיבחר שופט חדש להרכב השופטים, והוא יהיה חייב ללמוד היטב את החומר.
מתוך 11 השופטים בהרכב הנוכחי, שלושה שופטים תמכו בפעם הקודמת בביטול החוק: הנשיאה דורית ביניש והשופטים אסתר חיות וסלים ג'ובראן. בניגוד אליהם, ארבעה שופטים אחרים הכלולים בהרכב גם היום התנגדו לביטול
החוק: אליעזר ריבלין, אשר גרוניס, אדמונד לוי ומרים נאור.
מקרה נוסף שבו יצטרך כעת הרכב שופטים אחר לתת פסק דין הוא העתירה של ארגון "יש דין", שביקש להפסיק את בנייתם של תשעה בתים בהתנחלות עופרה, בטענה שהבנייה היא על קרקע פלסטינית פרטית. הדיון האחרון נערך באוקטובר 2009, ובמהלכו הצהירה המדינה כי היא אינה מוכנה לאכוף את צווי ההריסה. הצדדים השונים מחכים לפסק דין כבר קרוב לשנתיים, וגורמים משפטיים מתחו היום ביקורת על העובדה שעם פרישת השופטת יידחה מתן פסק הדין. "לא מובן לנו מדוע השופטת פרוקצ'יה לא יכולה הייתה לסיים את פסק הדין בעניין זה", אמרו הגורמים.