שתף קטע נבחר
 

מוסדות תרבות: "מודאגים מקיצוצים של מיליונים"

הודעות שקיבלו בשבועות האחרונים הנהלות מוסדות תרבות מבשרות על קיצוצים בהיקף של מיליוני שקלים. בנוסף טוענים מנהלי המוסדות: "ההתנהלות נעשית שלא בשקיפות ואנחנו לא מקבלים תשובות לשאלות". משרד התרבות: "טענות מופרכות"

בהנהלות מוסדות תרבות רבים בישראל טוענים כי הודעות שהתקבלו בשבועות האחרונים מטעם משרד התרבות בגופים השונים, מבשרות על מגמה מדאיגה של קיצוצים נרחבים בכלל תחומי התרבות.

 

 

הגופים השונים טוענים עוד כי לצד ההודעות המאוחרות על גובה התקציב השנתי, (כשבעה חודשים לאחר תחילת שנת הפעילות), למרות פניות חוזרות ונשנות בעניין, ממשרד התרבות לא הועברו עד כה נתונים המסבירים את הקיצוצים. גם נתונים על חלוקת התקציב בתוך התקנות השונות - מחול, מוזיאונים, תיאטרון, תזמורות ועוד, טרם התקבלו, זאת למרות בקשות חוזרות ונשנות מצד הגופים.


הקאמרטה הישראלית. גם התזמורות נפגעות (צילום: דן פורגיס) 

 

"אנחנו לא מקבלים תשובות מאף אחד, אז החלטנו לפנות אל ראשי המערכת", אמרו ל-ynet בכירים בתחום שמעדיפים לא להזדהות ומציירים תמונה של חששות כבדים ששוררת בשטח. "יש חשש אמיתי לפתוח את הפה, מפחד שיבולע לנו", נאמר, "זה יכול להוביל למלחמה אישית נגד מוסדות".

 

מקצצים בלי הסברים

ב-7 באוגוסט עתידים נציגי פורום מנהלי מוסדות התרבות להיפגש עם שרת התרבות לימור לבנת, ועם ראש מנהל תרבות, שמעון אלקבץ. בפורום מקווים כי בפגישה יובהרו הנתונים.


תקנת המוזיאונים תביא לפיחות של כ-500 אלף שקל? (צילום: זיו ריינשטיין) 

 

ראש פורום מנהלי מוסדות התרבות, איתמר גורביץ, אמר ל-ynet: "מהנתונים שיש בידינו עולה מגמה ברורה של קיצוצים. גם את הנתונים האלה קיבלנו רק לפני שלושה שבועות, כאשר יש גופים מסוימים שעדיין מהלכים בחשיכה".

 

"בתקנת היוזמות לפרויקטים בתחום התרבות, למשל, כלל לא התקבלו החלטות, למרות שישנם פרויקטים רבים שלמעשה כבר בוצעו", מוסיף גורביץ. "זה אבסורד. מנהלי מוסדות שביקשו ממנהלי מחלקות במינהל התרבות הסברים על מה ולמה קוצץ, זכו למענה מגומגם. לא היתה כל אמירה ברורה לגבי חלוקת התקנות והחלוקה הפנימית בתוכן.

 

"אנחנו לא מבינים במה דברים אמורים אבל יודעים שלא ייתכן שתקציב התרבות גדל, בעוד שתקציבי המוסדות יורדים. אם מדובר בקיצוצים שקשורים לעמידה בקריטריונים - אז שהמשרד יציג את המודלים לפיהם נבנו התקציבים. ביקשנו להיפגש עם השרה בגלל התחממות השטח וההתרעמות של המוסדות על הקיצוצים. אנחנו חושבים שראוי שהגופים ידעו בדיוק מה התקציב המוקצה לכל תחום ותחום, איך מתחלק הכסף ומדוע קוצץ, כדי שנוכל לערער".


האם תקנת המחול תספוג פיחות של כמיליון שקלים? (צילום: גדי דגון) 

 

לדברי גורביץ, בתקנת התזמורות מדברים על קיצוץ של כ-1.6 מיליון שקלים, בתקנת המוזיאונים על קיצוץ של כ-500 אלף שקלים, ובתקנת המחול על כמיליון שקלים. "בתחום התיאטרון איננו יודעים במדויק את היקף הקיצוץ. אנחנו כן יודעים שתיאטרון היידיש והתיאטרון הארצי לנוער עברו מתקצוב כתיאטרונים קטנים לתקצוב של תיאטרונים בינוניים, מה שיקטין את עוגת התקציב הכוללת שתתחלק על פני יותר מוסדות", אומר גורביץ ומדגיש, "גם כאן אנחנו לא מקבלים תשובות ברורות ומכאן שאין לנו היכולת לנתח את הנתונים. הסודיות הזו מעוררת מחשבות". עם זאת, חלק מההנהלות כבר קיבלו את הבשורה: להבימה הודיעו על קיצוץ של 270 אלף שקלים, תיאטרון החאן ייאלץ להתמודד עם 550 אלף שקלים פחות ותיאטרון באר שבע עם קיצוץ של 250 אלף שקלים.

 

"לא מבקשים את סודות האטום, רק את חלוקת התקציב"

עופר סלע, מנכ"ל תזמורת הסינפונייטה הישראלית באר שבע ואחד מנציגי התזמורות בפורום, אומר ל-ynet: "בתקנת התזמורות יש פיחות משמעותי. בשנה שעברה תקנת התזמורות עמדה על 39.6 מיליון שקלים בעוד שהשנה על פי הנתונים שהוצגו לנו מדובר בתקציב של 37.4 מיליון שקלים. "יכול להיות שתזמורת כזו או אחרת רשמה היקף פעילות מופחת אבל כשמדובר בהיקף גדול כל כך של תזמורות שסופגות קיצוץ, מצטיירת מגמה". לתזמורת הפילהרמונית הישראלית, אגב, יקוצצו 740 אלף שקלים.

 

"הנתונים שניתנים לנו מבולבלים ומבלבלים, והשאלה היא מי מסתיר מה, ולמה? מאיתנו דורשים במסגרת המינהל התקין להגיש אין קץ דוחות כספיים שאני מספק בחפץ לב. למה אינני יכול לקבל את כל המטריצות ממינהל תרבות באופן גלוי? למה אינני זכאי לדעת כמה כסף ניתן לכל תקנה? ואיך התבצעה החלוקה הפנימית? אנחנו לא מבקשים לדעת את סודות האטום של ישראל, אנחנו מבקשים נתונים".

 

סלע שמח על המפגש המיועד עם השרה ואמר: "במשך חודש נותרנו, מנהלי התזמורות, ללא מענה מצד המשרד בהקשר לנתונים שביקשנו על הקיצוצים. אנחנו מלקטים כל הזמן מידע ממי שמוכן לנדב לנו. זה לא רציני. אנחנו עומדים מול שוקת שבורה ומבקשים שיגידו לנו את הדברים נכוחה. זה לא כסף פרטי".

 

"שיפסיקו לבלבל אותנו"

דורית ווליניץ, יו"ר איגוד המוזיאונים, אמרה ל-ynet בתגובה: "יש פה עניין תמוה. במסגרת ההסכם שנחתם עם האוצר על תקציב התרבות הכולל, צריכה היתה להיות השנה תוספת של חמישה מיליון שקלים. למרות זאת, הדבר לא בא לידי ביטוי בתקנות השונות. כמעט בכל תקנה חל פיחות.

 

"בתקנת המוזיאונים מדובר בפיחות של כ-500 אלף שקל ואין דיבורים על תוספות לסוף שנה, מה שנהוג בדרך כלל להסתמן בתקופה הזו. 500 אלף שקל הם

לכאורה סכום לא גדול אבל כיוון שהמוזיאונים ממילא נמצאים בתת תקצוב, כל שקל הוא משמעותי. כל קיצוץ ולו הקטן ביותר יפגע בפעילות שלנו".

 

מנכ"לית להקת בת שבע, דינה אלדור, אמרה בתגובה: "בשנה שעברה חולקו לגופי המחול 30.4 מיליון שקלים. השנה, לדברי ראש מדור מחול שאיתה שוחחנו ארוכות בעניין, מדובר בסכום של 29.4 מיליון. בדיוק מיליון שקל פחות.

 

"בלהקת בת שבע, על פי הודעה שקיבלנו לפני כמה שבועות, התקציב שעמד אשתקד על 5.9 מיליון יצטמצם במאה אלף שקלים. יש כאן תופעה שנוגעת לא רק ללהקת בת שבע אלא להיקף גדול של גופים מכל התחומים. המשרד הודף את המילה קיצוצים ואומר לנו שבסיס התקציב לא קטן, אבל איך ייתכן שמוסד ציבורי, הנסמך על כספי ציבור ותרומות, ואמור להתנהל ביעילות כלכלית ובאחריות, יידע רק באמצע תוכנית העבודה כמה כסף עומד לרשותו? יש לנו התחייבויות כלפי הקהל שלנו, כלפי יוצרים וספקים. מה אנחנו אמורים לעשות? לפני שאנחנו עולים על בריקדות, אנחנו רוצים שיסבירו לנו מה בדיוק קורה. שיפסיקו לבלבל אותנו עם מילים כמו "תוספת" או "עודפים". ברור לנו שקורה פה משהו". 

 

משרד התרבות: "טענות מופרכות"

קרוב לעשרים שעות אחרי הפנייה למשרד התרבות, התקבלה התגובה הבאה: "הטענות המועלות בכתבה בנוגע לקיצוץ כביכול בתקציבי התמיכה השוטפת במוסדות תרבות מתחומי המוזיקה, המחול והתיאטרון, הן טענות מופרכות ומשוללות כל בסיס ואחיזה במציאות. מדובר בניסיון בוטה וחמור של גורמים מסוימים להתערב בהליך חלוקת תקציבי התמיכה של המשרד תוך הטעיית הציבור והצגת מצג שווא.

 

"יודגש כי ועדות התמיכה של המשרד, המדורים ויתר הגורמים האחראים על חלוקת התמיכות מצויים עדיין בעבודה וטרם גיבשו באופן סופי את היקף תקציבי התמיכה. לכן, המשרד אינו יכול למסור, בשלב זה, בעיצומו של תהליך העבודה נתונים מדויקים לגופי התרבות אודות גובה התמיכות הסופי שיועברו להם. עם סיום תהליך העבודה, ימסור המשרד, כמתחייב וכפי שנהג עד היום, את נתוני התמיכה המלאים והסופיים למוסדות התרבות.

 

"לגופו של עניין, משרד התרבות לא קיצץ בתקציבי התמיכה של מוסדות התרבות ולו שקל אחד. ההיפך הוא הנכון: נכון לעכשיו בסיס תקנת המוזיקה הוגדל בכמעט מיליון שקל מ-44,900,000 בשנת 2010 ל-45,840,000 בשנת 2011, וזאת כאמור עוד טרם הושלם תהליך העבודה במשרד. בתוך כך התזמורות נהנות השנה מגידול של 900 אלף שקל בבסיס התמיכה שמעניק להן המשרד והן זוכות ל-38,850,000 בשנת 2011 לעומת 37,750,00 בשנת 2010. במשרד בוחנים בימים אלה את האפשרות להעניק לתזמורות תוספת נוספת, שאומדן מדויק שלה יתקבל עם סיום הליך העבודה. יצוין כי בנוסף לתמיכה השוטפת, יועברו השנה לתזמורות בפריפריה עוד תמיכה תקציבית משמעותית במסגרת תקנת פריפריה, וזאת כחלק ממדיניות המשרד לעודד ולחזק מוסדות תרבות המצויים בפריפריה.

 

"בסיס תקנת התיאטרון עמד השנה בדיוק כמו ב-2010 על סך 79,100,000 שקל. אך המשרד כבר מסר לפני עשרה ימים לתיאטראות הודעה על ההחלטה להוסיף להם 900 אלף שקל בבסיס בעקבות התווספות מספר גופים למעגל התמיכות. כך שב-2011 יעמוד בסיס התקנה על 80,000,000 שקל.

 

"בנוסף לכך, תיאטראות המצויים בפריפריה כדוגמת תיאטרון באר שבע צפויים לקבל תוספת תקציב משמעותית במסגרת תקנת הפריפריה, וזאת כחלק ממדיניות המשרד לקדם ולחזק את מוסדות התרבות הפועלים בפריפריה.

 

"בסיס תקנת המחול נותרה השנה 29,400,000 בדיוק כמו ב-2010. בנוסף לכך, להקות המחול בפריפריה צפויות לקבל תוספת תקציבית משמעותית במסגרת תקנת פריפריה, כחלק ממדיניות המשרד לעודד ולחזק את מוסדות התרבות הפועלים בפריפריה.

 

"בסיס תקנת המוזיאונים ב-2010 היה 37,300,000 שקל, בחודש יולי קיבלו המוזיאונים תוספת והתקציב עמד על 38,500,000 שקל. ביולי 2011 עומד תקציב המוזיאונים על 39,500,000 מיליון שקל. כך שהשוואה תקציבית לשנה שעברה מעידה כבר על תוספת של מיליון שקל, וזאת כאמור מבלי שהליך העבודה הסתיים. בנוסף לכך גם המוזיאונים המצויים בפריפריה צפויים השנה לתמיכה תקציבית משמעותית נוספת לתמיכה השוטפת, וזאת במסגרת מדיניות המשרד לקדם ולחזק את מוסדות התרבות הפועלים בפריפריה.

 

"הטענה בדבר בלבלול ואי ודאות של המוסדות היא מופרכת וחסרת כל בסיס. בכל שנה בשלב הזה אין המוסדות יודעים מה יהיה גובה תקציב התמיכה הסופי בהם. הסיבה לכך היא שעד לסוף השנה ועדות התמיכה, המדורים ושאר הגורמים האחראים על חלוקת המשאבים והתמיכות של המשרד מצויים עדיין בעבודה ומרכיבים את תקציב התמיכה בהתאם לבסיס התקנות, התווספות של גופים, ביצועים ושדרוגים של גופים, ערעורים שונים שמתקבלים ועוד. כך מתנהל תהליך העבודה בכל שנה ומוסדות התרבות מודעים ומכירים אותו היטב. כל טענה אחרת היא תמוהה בלשון המעטה.

 

"תמונת העודפים (אם יהיו) מתבהרת תמיד רק לקראת סוף השנה בחודשים נובמבר-דצמבר. ב-2010 היו העודפים תולדה של העברה תקציבית גבוהה מ-2009.

 

"כל ניסיון לקשור בין תקציבי התמיכה השוטפת של המשרד במוסדות התרבות לבין כספי עודפים שמועברים אליהם בסוף השנה (במידה והם קיימים), יוצר תמונת מצב מסולפת ומעוותת.

 

"חשוב להדגיש: היקף התמיכה למוסד תרבות אינו תלוי רק בתקציב הכולל של התקנה ממנה מועברת אליו התמיכה, אלא גם במספר הגופים הנתמכים מאותה תקנה וכן מתפוקות הגופים, מביצועיהם ומניקוד שהם מקבלים על פי אמות המידה. התוצאה היא שגם אם לא חל שינוי בבסיס התקנה או שאף ניתנה תוספת, גובה התמיכה יכול לעלות או לרדת בהתאמה לעמידתם של המוסדות בפרמטרים השונים.

 

"לכן, כל טענה בנוגע לקיצוצים של מיליונים הן משוללת כל בסיס. בפועל, משרד התרבות הוסיף השנה לתקציב מוסדות התרבות כ-10 מיליון שקל על פי החלוקה הבאה: 5 מיליון במסגרת הסכם התרבות ו-5 מיליון שקל נוספים שיועדו במסגרת התוכנית "נותנים במה" שמטרתה לחזק את מוסדות התרבות בפריפריה וביניהם תיאטראות, תזמורות, להקות מחול ומוזיאונים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לימור לבנת. מחכים לתשובות השרה
צילום: עידו ארז
לאתר ההטבות
מומלצים