ליברמן: לא מחפש משבר, צריך יציבות
אחרי הדברים הקשים שהטיח ליברמן בנתניהו, אמר שר החוץ ל-ynet כי אין בכוונתו לזעזע את הקואליציה: "דווקא בעת הזו אנחנו זקוקים ליציבות קואליציונית". גם בקרבת רה"מ מרגיעים את הגזרה: "ליברמן שותף בכיר"
ההצבעה על כינון ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת מימון ארגוני השמאל - שנפלה בכנסת - העלתה את רף המתח בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שהתנגד להצעות, לבין שר החוץ, אביגדור ליברמן. עכשיו עושים בסביבת נתניהו מאמצים להוריד את מפלס המתח. ליברמן אמר אמש (יום ד') לפני ההצבעה בכנסת: "אם אחפש לפרוש, יש לי הרבה סיבות. אני רק מקווה שלא ידחקו אותנו לפינה". הוא גם אמר שראש הממשלה נהג בצורה לא קולגיאלית.
אחר כך, בשיחה עם ynet, הבהיר ליברמן: "אני שומע בפרשנות על מאבק בין בנימין נתניהו לשר החוץ שלו וזה פשוט לא נכון. מדובר במאבק על הדרך, על תפישת העולם". הוא ציין כי מפלגתו לא מחפשת תירוצים לייצר משבר או לזעזע את הקואליציה. "אם הייתי מחפש סיבות", אמר, "יש למכביר, בכל יום. דווקא בעת הזו אנחנו זקוקים ליציבות קואליציונית וליציבות שלטונית מול כל האתגרים".
ליברמן הזכיר שבהצבעה הראשונה, זכתה הצעת ישראל ביתנו לרוב גדול, בזכות תמיכת הליכוד: "מה השתנה מאז ועד היום? רק דבר אחד - לחץ של הקהילה הבינלאומית, לחץ של התקשורת. אני לא חושב שזה נכון לאותת דווקא בעת הזו שאנחנו לחיצים".
בזמן ההצבעה ישב ליברמן בכסאות הח"כים במקום בשולחן הממשלה, וזה כנראה לא היה מקרי. 28 ח"כים תמכו בהצעות של חבר הכנסת דני דנון מהליכוד ופאינה קירשנבאום מישראל ביתנו לחקירת ארגוני השמאל ו-57 התנגדו להן.
לא בשולחן הממשלה (צילום: AFP)
כמו בהצבעה על חוק החרם, גם הפעם לא נכחו במליאה שרים רבים: אהוד ברק, ישראל כץ, יולי אדלשטיין, גלעד ארדן, יצחק אהרונוביץ', אריאל אטיאס, לימור לבנת, סילבן שלום, יוסי פלד ואלי ישי נעדרו. בליכוד בלטה העובדה שבעוד שהשרים מהסיעה התנגדו להצעות או לא נכחו, בעקבות הלחץ שהפעיל עליהם נתניהו. מנגד, חברי כנסת מהסיעה הצביעו בעד החקירה.
"לנתניהו לא היתה ברירה"
אחרי ההצבעה, מנסים בליכוד לצנן את הרוחות בגזרת ליברמן: "נתניהו גילה מנהיגות שקטה, לא מתלהמת, שאין בה שום כוונה לערער על ליברמן כשותף בכיר בקואליציה", אמרו ל-ynet בכירים בליכוד המקורבים לראש הממשלה. "לנתניהו לא היתה ברירה לנוכח מצבה הבינלאומי של ישראל אלא לפעול כך. הוא היה צריך לפעול מתוך אחריות למעמדה הבינלאומי של ישראל בעולם, ומתוך אחריות לדמוקרטיה הישראלית, ולהפרדת הרשויות: הכנסת מחוקקת והמשטרה חוקרת. אי אפשר היה להביא להקמת ועדת חקירה בכנסת".
גורם בכיר בקואליציה ציין כי "זו לא מדינה בולשביקית, ואת החוק הזה היה צריך לעצור מתוך אחריות לאומית". גורמים מדיניים ציינו כי "העיתוי של החוק הזה מבחינת ישראל אינו טוב", בשעה שישראל מנסה לאותת על רצון בחידוש השיחות לשלום וממשיכה בשיחות עם הטורקים לקראת פרסום דו"ח פאלמר.
בליכוד מאמינים כי למרות הדברים של ליברמן במסיבת העיתונאים, יו"ר ישראל ביתנו לא מעוניין להוביל לפי שעה למשבר פוליטי ממשי, אולם הוא ממשיך לעקוץ את נתניהו ולפזול לעבר הימין. לא מן הנמנע, סינן בכיר בליכוד, כי ליברמן אוסף לעצמו "תיק של כעסים לעתיד לבוא". אלא שהעתיד הזה אינו נראה לפי שעה באופק, וראש הממשלה מעוניין לשמור על יציבות הקולאיציה שלו.