נדבקים בהפטיטיס C בסקס? מיתוסים על צהבת
היא מתקדמת בשקט וללא סימנים, אך כשהנגיף הפטיטיס C מתפרץ - המחלה עלולה להיות קשה ולהוביל אף להשתלת כבד. איך נדבקים, איך מטפלים במחלה ומתי יימצא חיסון? 10 עובדות חשובות על דלקת כבד נגיפית לרגל יום המודעות
דלקת כבד (הפטיטיס) נגיפית C ידועה בכינוי "המחלה השקטה". היא מתקדמת ללא תסמינים הנראים לעין, ובעקבות זאת נקשרו סביבה מיתוסים רבים על האופן שבו נדבקים במחלה ועל הטיפול הדרוש. הנה העובדות הנכונות על דלקת כבד נגיפית - המונח הרפואי ל"צהבת" שהשתרש - מחלה שבארצות הברית ובאירופה מהווה את הסיבה המובילה לצורך בהשתלת כבד.
1. אפשר להתחסן כנגד הפטיטיס C.
לא נכון. להבדיל מנגיפי הפטיטיס A ו-B, עדיין לא פותח חיסון נגד הנגיף C, אבל מדענים עובדים על זה, והפיתוח נמצא בשלב התחלתי.
2. מחלת הפטיטיס מתקדמת מסוג A ל-B ואז ל-C
לא נכון. ישנם חמישה נגיפי הפטיטיס שונים - A, B, C, D, E - וכל אחד גורם למחלה אחרת. הנגיפים שונים זה מזה במבנה שלהם ובמהלך המחלה, והמכנה המשותף לכולם הוא שמדובר דלקת בכבד.
3. מי שנושא את הנגיף מודע לכך
לא נכון. אף שמדובר באבחון באמצעות בדיקת דם פשוטה, ההערכות הן ש-90% מהנדבקים אינם מודעים לקיום הנגיף בגופם.
4. אפשר להידבק בהפטיטיס C ביחסי מין
נכון חלקית. הדבקה בנגיף במהלך קיום יחסי מין ללא אמצעי הגנה אפשרית, אך היא נדירה ביותר ביחסי מין מונוגמיים. הדרכים הנפוצות להידבק הן: מתן של עירוי דם ותוצריו (נדיר ביותר מאז 1992), דקירה ממחט מזוהמת והדבקה של עובר על ידי האם (נדיר).
5. אלכוהול גורם להפטיטיס C
לא נכון. המחלה נגרמת רק בעקבות הידבקות בנגיף, וצריכה מופרזת של אלכוהול אינה גורמת למחלה. המיתוס צמח על רקע העובדה ששכיחות הנגיף גבוהה יותר בקרב אלכוהוליסטים. חשוב לציין שאצלם המחלה אכן מתקדמת בקצב מואץ יותר.
6. רק נרקומנים הם נשאי הפטיטיס C
לא נכון. שימוש בסמים הוא גורם סיכון משמעותי, בשל סכנת ההידבקות מדם נגוע במזרק משומש. בהתאם לכך, כ-50% מהחולים החדשים הם משתמשי סמים, אך כיוון שישנם עדיין 50% שנדבקו בנסיבות אחרות. אי אפשר לקבוע שכל מי שנושא את הנגיף הוא נרקומן.
7. כל מי שקיבל עירוי דם בעבר חייב להיבדק
לא נכון. רק מי שקיבל עירוי דם לפני 1992, הזמן שבו התגלה הנגיף, צריך להיבדק. משנה זאת ואילך נבדקות כל מנות הדם המתקבלות בבנק הדם לגילוי נוכחות של הנגיף, לכן האפשרות להדבקה נדירה ביותר.
8. אם אין סימפטומים - אין בעיה
לא נכון. אמנם המחלה מקננת בשקט, אך אצל יותר מ-20% מהחולים המחלה תתקדם תוך 30-20 שנה והם יפתחו שחמת של הכבד. חלקם הקטן יפתח כשל כבדי שיצריך השתלת כבד.
הקבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר להידבקות בהפטיטיס C הן:
- אנשים שקיבלו עירוי דם ותוצריו לפני שנת 1992
- חולים שעברו השתלות איברים בארץ לפני 1992
- מכורים לסמים
- תינוקות שנולדו לנשים הנושאות את הנגיף (הדבקה נדירה)
- מי שקיים יחסי מין עם בן זוג הנושא את הנגיף (הדבקה נדירה)
- עובדי רפואה שנדקרו ממחט מזוהמת בדם נגוע בנגיף
בנוסף, המחלה שכיחה יותר בקרב:
- חולי איידס
- חולי המופיליה
- מטופלי דיאליזה
- אנשים עם עלייה בלתי מוסברת ברמת אנזימי הכבד
- עולים ממדינות חבר העמים
אם אתם שייכים לקבוצה הנמצאת בסיכון להדבקות, אתם מוזמנים לפנות לרופא המשפחה ולבקש הפנייה לבדיקת דם פשוטה לנוכחות נגיף ההפטיטיס C.
9. החולים נאלצים לקבל טיפול כל חייהם
לא נכון. ישנם שישה גנוטייפים שונים למחלה, ומשך הטיפול משתנה בהתאם לסוג הגנוטייפ. לרוב החולים (כ-70%) יש גנוטייפ 1, ומשך הטיפול אצלם הוא 48 שבועות. עבור חולים עם גנוטיפ 2, 3, משך הטיפול 24 שבועות.
10. אין טיפול יעיל למחלה
לא נכון. הטיפול הסטנדרטי הקיים היום הוא שילוב של זריקה תת-עורית של פג אינטרפרון אחת לשבוע וטבליות ריבאוירין. שיעור הצלחת הטיפול בגנוטיפ 1 עומד על כ-42%, ובגנוטיפ 2 ו-3 עומד על 80%.
כיום נמצאות בפתח תרופות חדשות ופורצות דרך המעכבות את שכפול הנגיף ומשיגות החלמה מלאה אצל יותר מ-70% מהחולים עם גנוטייפ 1. תרופות אלה הן ממשפחה סלקטיבית המעכבות את האנזים הנגיפי הפרוטיאזה החיוני לפעילות הנגיף ולשכפולו, ובכך משיגות החלמה מלאה אצל יותר מ-70% מהחולים עם גנוטייפ 1. התרופות החדשות, שקיבלו את אישור ה-FDA במאי השנה, ניתנות רק בשילוב הטיפול הסטנדרטי הקיים.
הכותבת היא יו"ר החברה הישראלית לחקר הכבד. יום המודעות הבינלאומי לדלקת הכבד (הפטיטיס) יצוין בישראל ובעולם ביום ה', 28 ביולי. פרטים נוספים באתר עמותת החולים .