מנהל בילינסון למתמחים: "אטפל בכם אחד אחד"
ד"ר ערן הלפרין לא הכחיש שאיים על המתמחים ש"אשפזו" עצמם למרות צווי המניעה. "הסברתי שהם מפרים הוראת בית משפט", טען. במאיר ננטשו מחלקות, רופאים שובתים רעב. סגן השר ליצמן: "חבל שהם לא עשו את זה מהרגע הראשון"
מאבק הרופאים שובר שיאים, המתמחים מורידים את הכפפות - והקרע הפנימי מתרחב. מתמחים בבית החולים בילינסון בפתח תקווה שהשתתפו הבוקר בצעדי המחאה, על אף צווי המניעה, סיפרו ל-ynet כי מנהל בית חולים, ד"ר ערן הלפרן, איים "לטפל" בהם. לטענתם, ד"ר הלפרן אמר להם "אני אחפש אתכם שמית, אחד אחד, ואני אגיע אליכם ואטפל בכם".
ד"ר הלפרן לא הכחיש את הדברים בתגובה, אך הוסיף: "הסברתי שהם מפרים הוראה של בית משפט, אוי לחברה הישראלית אם כל אחד יעשה דין לעצמו".
ד"ר הלפרן, המשמש גם כיו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, הזהיר כי "מצב בשבו קבוצה מתוך ארגון יציג עושה דין לעצמה הוא מסוכן". לדבריו, "נחצו פה קווים אדומים, הם ירדו למיון ונטשו את המחלקות". הוא הוסיף כי השתיקה של הממשלה והכנסת לאורך כל התקופה היא דבר "לא סביר, ולכן נחצים קווים אדומים".
פעולות המחאה של המתמחים, לטענת הרופא הבכיר, הן בבחינת "הפרה של החלטה של בית הדין הארצי לעבודה. הם חושבים שהם לא מפירים ושהם עושים הכי טוב, אבל הייתה הוראה שאל להם לעשות צעדים והם עשו, יש פה בזיון בית המשפט ומשמעויות שמהמעסיקים יכולים לנקוט".
המחאה במאיר: על הרצפה עם שלט "רופא שובת רעב" (צילום: עידו ארז)
לדבריו, "דרשתי ותבעתי שיחזרו לעבודה זה לא נפל על אוזניים קשובות הם מצויים בהתלהבות". הוא הוסיף כי הוא מבין את התחושה של המתמחים "שעובדים קשה", אבל "אנחנו חיים במערכת של שלטון וכיבוד החוק". הוא קרא למתמחים לשוב לעבודה, ואמר שהוא מבין לליבם. "זה מיטב הנוער, זה אנשים נהדרים בדם ליבם כואבים את כאב המערכת ומרגישים שלא סופרים אותם".
ליצמן: "חבל שלא התחילו מהרגע הראשון"
מי שדווקא תומך בצעדי המחאה של הרופאים הוא סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. "חבל שהם לא עשו את זה מהרגע הראשון", אמר ליצמן. "היינו מגיעים הרבה יותר רחוק". ליצמן,
שמתחילת המשא ומתן ביקש לקצר את שעות התורנות של המתמחים, אמר "עובדה שהיום כולם רואים שצדקתי לאורך כל הדרך בדאגה למתמחים. עם זאת, גם כשצעקתי, לא קיבלתי מהם תמיכה. לא הרגשתי שהם מרוצים ממה שאני עושה".
לדברי ליצמן, בעקבות הכאוס שנוצר במערכת הבריאות בשל צעדי המחאה הספונטניים של המתמחים, ההסתדרות הרפואית עומדת למבחן חשוב. "נראה מה ההסתדרות הרפואית תביא לשולחן המשא ומתן. אם היא תבוא עם אפשרות לחתום על הסכם, או אם היא תבוא בלי ידיים ורגליים בגלל שהמתמחים מתנגדים. אם הם ירצו לפתוח מחדש את ההסכם המתגבש, נדע שהם לא שולטים במצב".
מוקדם יותר נטשו עשרות רופאים בבית חולים מאיר את המחלקות והתיישבו על הרצפה בכניסה לבית החולים. הם תלו על עצמם שלטים "רופא שובת רעב". אחד המתמחים הסתובב בבית החולים עם שלט עליו נכתב: "אתה מקבל טיפול מרופא עייף, מתוסכל ושובת רעב",
ואילו סטאז'רית בהריון מתקדם תלתה על עצמה שלט: "רוצה להיוולד לרפואה טובה יותר". מחאה דומה הייתה גם בבית החולים שערי צדק בירושלים, וגם בבית החולים שיבא שם הגיעו מתמחים רבים למיון מכיוון "שלא חשו בטוב".
המתמחים מוחים נגד ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר. לעומת זה, ההסתדרות הרפואית טוענת שמדובר בהסכם טוב וכי אין סיבה למחאה. בהחלטת בית הדין הארצי לעבודה אמש להוציא צווי מניעה למתמחים נקבע כי "כל פעולה שאינה בתוך פעולות ההסתדרות הרפואית תיחשב כבלתי חוקית ובלתי מוגנת".
מחאת המתמחים בשערי צדק. כאוס במערכת הבריאות (צילום: גיל יוחנן)
בבית החולים רמב"ם בחיפה נערכה אסיפת רופאים ומתמחים במשך שעתיים. הם שמעו מפיהם של ד"ר יצחק זיו נר, יו"ר ארגון רופאי המדינה, וד"ר נמרוד רחמירוב, סגן יו"ר ההסתדרות הרפואית, על עיקרי ההסכם המתגבש. למרות שהתקשורת נשארה מחוץ לאולם,
ניתן היה לשמוע את הטונים הגבוהים ואת חילוקי הדעות בין הצדדים.
ד"ר דנה יוספי, מתמחה במחלקת נשים ויולדות, סיפרה בתום המפגש כי לא השתכנעה. "הדברים הוצגו לנו בצורה מפורטת וניתן לומר שהתמונה שהתקבלה גרועה אף יותר ממה שהוצג עד כה בתקשורת". לדבריה, "אין ספק שהמאבק יימשך, תוך שמירה על החוק ועל הצו שהוצא לנו". מתמחים אחרים נשמעו מאוכזבים לאחר האסיפה ואמרו "מכרו אותנו", ו-"אסיפה של פשלונרים".