שתף קטע נבחר

 

פרל-הארבור 2: ברשת

ארה"ב, נאט"ו וגם ישראל מקדישות יותר ויותר תשומת לב למתקפות סייבר, מנגנוני הגנה על מאגרי מידע ואולי גם תקיפה של האקרים. סין אינה מפגרת מאחור

<< עוד בעין השביעית: החור של הנעל

 

"ארה"ב לוקחת כיום חלק במלחמת סייבר, ואנחנו מפסידים", אמר בשנה שעברה ל"וושינגטון פוסט" האדמירל מייק מק'קונל, מי שהיה ראש הסוכנות האמריקאית לביטחון לאומי, ה-NSA. בשנה שחלפה נדמה כי אימת מלחמות הסייבר פשטה בכל – מארה"ב, דרך סין ואיראן ועד ישראל, כלי התקשורת מלאו ברטוריקה זורעת בהלה בנוגע לאיומים הטמונים ברשת.

 

במאי השנה הודיע נשיא ארה"ב ברק אובמה על "מדיניות סייבר חדשה", שבמסגרתה יגביר הממשל, בין היתר, את סמכותו על רשתות תקשורת שיוגדרו "תשתיות לאומיות". כמה ימים אחר-כך הודיע ראש ממשלת ישראל נתניהו על הקמת "מטה סייבר לאומי" שיתמודד עם "טרור קיברנטי". בחודש שעבר נפגשו שרי הביטחון של מדינות נאט"ו והחליטו להגביר את שיתוף הפעולה בהגנה על המרחב הווירטואלי. בתחילת ינואר השנה ערכה נאט"ו כנס בנושא הסייבר, המשך לכנס ליסבון שנערך אשתקד ועסק באותו נושא.

 

העיסוק התקשורתי במלחמות הסייבר גובר גם על רקע כמה התקפות שאירעו השנה: החל בחדירה של תולעת סטוקסנט למחשבים באיראן, וכלה בפעילות הנמרצת של חבורות האקרים שפרצו למאגרי נתונים באירופה של סוני, אפל וחברות אחרות. בישראל, מתקפה של האקרים על אתרים בעברית על רקע לאומני היא נפוצה למדי.

 


אנחנו נתפוס אותם. (צילום: רויטרס)

 

 

ליאון פאנטה, שר הביטחון האמריקאי ומי שהיה ראש ה-CIA, טען בשבוע שעבר כי התקפות סייבר עלולות להיות "העימות הבא נוסח פרל-הארבור". הסנטור האמריקאי קארל לווין הצהיר כי "התקפות סייבר ונשק סייבר עשויים להיות הרסניים ולהשתוות בהשפעותיהם לכלי נשק להשמדה המונית".

 

הצהרות ברוח זו מתממשות גם בצעדים מעשיים של הממשל. ה"וול-סטריט ג'ורנל" דיווח במאי כי על-פי הפנטגון, חבלה במחשבים במדינה אחת הנעשית על-ידי מדינה אחרת תיחשב אקט של מלחמה. כעת מדווח ה"ניו-יורק טיימס" כי הפנטגון חשף לראשונה מסמך המציג אסטרטגיה צבאית במרחב האינטרנטי.

 

במסמך מציג הפנטגון עמדה שעל-פיה בימים שבהם האינטרנט משמש במה לריגול, פשע ותקיפות ישירות, תוכנות מסורתיות להגנה פסיבית של מאגרי מידע צבאיים אינן מספקות בטחון מידע. עוד דווח על-ידי גורמים בכירים בפנטגון כי במהלך חודש מרץ סבלה מחלקת הביטחון האמריקאית מאחת ההתקפות הדיגיטליות החריפות ביותר בהיסטוריה שלה.

 

במסגרת המתקפה פרצו שירותי מודיעין זרים אל מערכת המחשבים של חברת קבלן שעובדת בשיתוף עם מחלקת הביטחון ודלו במהלך פריצה אחת 24 אלף מסמכים. הגורמים סירבו לחשוף את שמה של חברת הקבלן שהיתה נתונה למתקפה ואף סירבו לחשוף את שמות המדינות החשודות כיוזמות המתקפה.

 

ויליאם לין, סגן שר הביטחון האמריקאי, אף חשף כי במהלך השנים נגנבו מסמכים חשובים ממאגרי מידע בטחוניים ותעשייתיים. לדבריו, המסמכים שנגנבו כללו תוכניות של מערכות למעקב טילים, מכשירי ניווט לווייניים, מעקב מזל"טים ומטוסי קרב סילוניים מתקדמים. לין אמר ל"ניו-יורק טיימס" כי המושאים של רבות מהפריצות היו "המערכות הסודיות ביותר שלנו, ביניהן מערכות טיסה, טכנולוגיות מעקב, מערכות תקשורת לוויינית ומנגנוני אבטחת רשת".

 

על-פי ה"ניו-יורק טיימס", האסטרטגיה החדשה של הפנטגון תכונה "הגנה דינמית" ותתמקד בחיפוש וזיהוי תוקפים פוטנציאליים באינטרנט, במקום שימוש בתוכנות הגנה ו"חומות אש". הפנטגון צפוי גם לבנות מערך התאוששות מהיר, שיאפשר למאגרי המידע תגובה מהירה אם יותקפו. לין הוסיף והדגיש את חשיבותן של שותפויות מעבר לים כדי לאתר איומים ברחבי העולם לפני שהם מגיעים אל ארה"ב.

 

הפיקוד האינטרנטי בצבא ארה"ב הוקם ב-2009 במטרה לפקח על הגנה על רשתות מחשבים. גורמים צבאיים דיברו רק באופן עקיף על יכולותיו של הכוח לקיים התקפות אינטרנטיות בהוראת הנשיא. אולם נראה שלפחות כמה מאנשי הפנטגון אינם מרוצים מכך שגם האסטרטגיה החדשה, למרות השינויים, עודנה הגנתית בבסיסה, ומעוניינים לנקוט פעולות התקפיות נגד האקרים ותקיפות סייבר. הגנרל ג'יימס קרטרייט, סגן יו"ר המטות המשולבים, אמר ל"ניו-יורק טיימס" כי לדעתו על הפנטגון להתמקד בפעולות התקפיות – ביניהן גם אופציה לפעולה צבאית קלאסית כריאקציה להתקפת סייבר. לדבריו, הפנטגון זקוק לאסטרטגיה "שתגיד לתוקף, 'אם תעשה את זה, המחיר שתשלם יעלה ויחריף ללא הרף'".

 

ב-2008, עם העלייה במספר הפריצות למאגרי מידע של מערכת הביטחון האמריקאית, הופנתה האצבע המאשימה לכמה מדינות, ובעיקר לסין ולאיראן. אלו מצדן טענו כי ארה"ב תוקפת את מחשביהן שלהן. ההאשמות ההדדיות החריפו כאשר באפריל השנה חשף עולאם רזה ג'לאלי, מפקד בכיר במשמרות המהפכה האסלאמית של איראן, את דבר קיומה של תולעת סטוקסנט במאגר מידע איראני הקשור לתוכנית הגרעין של המדינה. מומחי קוד טענו כי מדובר בהתקפה ישראלית בגיבוי אמריקאי. ישראל וארה"ב לא הגיבו להאשמות.

 

סוכנות הידיעות הסינית הודיעה במאי האחרון על הקמתו של כוח משימה לאבטחה אינטרנטית כחלק מהמערך הצבאי של המדינה. בהצהרתם הכחישו גורמים סיניים כי הכוח החדש הוא "צבא פורצים אינטרנטי", כפי שטענו כלי תקשורת מסוימים, והדגישו כי מטרת הכוח היא לספק הגנה ולהדוף פריצות סייבר. "הערכת כוחה האינטרנטי של סין מוגזמת", נכתב בעיתון הסיני "'גלובל טיימס". "פעמים רבות מאשימים כלי תקשורת זרים את סין באחריות לתקיפות סייבר בארה"ב ואירופה, ללא ראיות ממשיות".

 

על-פי הדיווחים, הצבא הסיני השקיע עשרות מיליוני דולרים בפרויקט. "תקיפות סייבר הפכו לבעיה בינלאומית המשפיעה על תחומים אזרחיים וצבאיים כאחד", אמר דובר משרד הביטחון הסיני, גנג יאנשנג, ל"גלובל טיימס". הוא הוסיף כי "אבטחת האינטרנט הסינית חלשה יחסית, ועל כן סבלה המדינה מהתקפות לעתים תכופות. מטרת הפרויקט החדש היא לשפר את ההגנה שלנו מפני מתקפות כאלה".

 

עדכונים נוספים בפייסבוק של העין השביעית >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוקפים את המחשב. אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים