פיצוי של 550 אלף שקל ליתומים בפיגועי טרור
ועדת העבודה והרווחה החלה לדון בחוק שיפצה יתומים ששני הוריהם נהרגו בפיגועים לפני שנת 2000, ולא היו זכאים עד כה לפיצויים. בנוסף, הם יזכו לקצבה חודשית מוגדלת, כפי שמקבלות אלמנות צה"ל. היתומים קיבלו את הבשורה ברגשות מעורבים: "עברנו שואות בחיים, וזה מה שמגיע לנו?"
יתומים ששני הוריהם נרצחו בפעולות טרור לפני שנת 2000 יקבלו מהמדינה כל אחד מענק חד-פעמי בסך 550 אלף שקלים, בנוסף לקצבה חודשית מוגדלת בסכום זהה לזו של אלמנות צה"ל. מדובר ביתומים שלא היו זכאים לפיצויים לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה שלא הוחל למפרע.
הפיצוי החד-פעמי אמור לכסות לפחות חלק מהקצבאות שהפסידו עד כה. מי שהתייתמו משני הוריהם בפיגועים משנת 2000 וקיבלו לפי החוק קצבה חודשית קטנה (כ-3,000 שקל) יזכו מעתה לקצבה מכובדת שוות ערך לזו שמקבלת אלמנת צה"ל.
הגדלת הקצבה החודשית תיעשה בתיקון החוק שהוגש ביוזמת הח"כים זבולון אורלב (הבית היהודי) ודליה איציק (קדימה). התיקון עבר השבוע במליאת הכנסת בקריאה ראשונה. היום (ה') החלה ועדת העבודה והרווחה להכין אותו לקריאה שנייה ושלישית.
יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) הודיע בפתח הדיון על הצלחתו להשיג אחרי משא ומתן עם האוצר והביטוח הלאומי את הפיצוי של 550 אלף שקל לכל יתום שלא היה זכאי עד כה לקצבה החודשית. הפיצוי יכסה גם מענקים שלא קבלו כמו לנישואין התארגנות וניידות.
לוועדה ידוע על כ-80 יתומים זכאים אשר רובם התייתמו לפני שנת 2000. עם אישורו הסופי של החוק יקבלו כולם את הקצבה החודשית המוגדלת לכל ימי חייהם ובנוסף את ההטבות שמקבלות אלמנות צה"ל כמו הנחות בתשלומי ארנונה.
המענק החד-פעמי צריך להיות מעוגן בחוק. לפיכך הוחלט כי הצעת החוק המעודכנת תוחזר לאישור נוסף של ועדת השרים לחקיקה, בישיבתה ביום ראשון הקרוב. זאת, במטרה לקבל את תמיכת הממשלה לכך שהיא לא תוגדר כ"חוק תקציבי" (אם עלותו מעל 5 מיליון שקל). העברת חוק כזה בכנסת, ללא תמיכת האוצר, מחייבת רוב של 50 ח"כים לפחות.
"אני מקווה שלא נופתע", אמר ח"כ כץ, "אבל גם אם הממשלה תערים קשיים ברגע האחרון, נאשר את החוק לקריאה שנייה ושלישית ונעלה אותו לאישור סופי במליאת הכנסת במהלך השבוע הבא". הוא מעריך כי ניתן לגייס את הרוב הדרוש גם ל"חוק תקציבי", בעיקר כשלא מדובר בעלות דרמטית נוכח מספר הזכאים הקטן יחסית.
הילדה שניצלה במעלה עקרבים לא נכללת
היתומים שהתבגרו בינתיים ונכחו בדיון, קיבלו את בשורת הפיצוי החד-פעמי ברגשות מעורבים. דני בושקניץ, שהוריו נרצחו בעודו ילד בפיגוע אוטובוס הדמים ב-1978 טען שהתשלום הרטרואקטיבי צריך להיות גבוה יותר. "עברנו שואות בחיים, וזה מה שמגיע לנו?", התרעם. מאיה שור, שגם הוריה נרצחו באותו פיגוע אמרה, "דני צודק, אבל אני רוצה לסיים את הסיפור וסומכת על חברי הכנסת, שתעשו החלטה נכונה וצודקת".לעומתם, עו"ד נעמה צורף, שהוריה נרצחו בפיגוע בקדומים ב-2006, הודתה על תיקון העוול מצד יוזמי החוק ועל ההתייחסות החמה של היו"ר כץ וחבריו לוועדה. תמכו בה יתומים אחרים שנכחו בדיון, בהם מירי פירסטנברג, שהיא הניצולה היחידה מהפיגוע במעלה עקרבים בשנת 1954, שהיתה אז בת 5. חייל שנהרג שם גונן עליה בגופו.
פירסטנברג, היום בת 64, לא נכללה בהגדרת "יתום שהוריו נרצחו בפעולות איבה", למרות ששכלה את שני הוריה בפיגוע הטרור החמור ביותר בעת ההיא. כץ התחייב למצוא בחוק פתרון הולם גם עבורה. "ללא פתרון כזה לא אעלה את החוק להצבעה", אמר.
הממשלה טרם החליטה אם לתמוך
צילום: שי שמואלי, כל הנגב
מומלצים