שתף קטע נבחר

 

הטרור בנורבגיה: ימין קיצוני או טרור איסלאמי?

ארגון בשם "עוזרי הג'יהאד העולמי" הודיע כי הוא עומד מאחורי שני הפיגועים, שבוצעו לטענתו כנקמה על מעורבות נורבגיה במלחמה באפגניסטן והעלבת הנביא מוחמד. זמן קצר אחר כך דווח כי העצור בחשד למעורבות בפיגועים קשור לימין הקיצוני

מי עומד מאחורי מתקפת הטרור בנורבגיה ? ארגון טרור בשם "עוזרי הג'יהאד העולמי" קיבל אמש (יום ו') אחריות לשני הפיגועים שגבו את חייהם של לפחות 17 בני אדם - כך דווח ב"ניו יורק טיימס" וברשת CBS. לפחות שבעה בני אדם נהרגו בפיצוץ סמוך לבניין ממשלתי באוסלו, ועשרה נורו למוות באי אוטויה במהלך כינוס צעירי מפלגת השלטון.

 

ואולם, כמה שעות לאחר מכן דיווחה רשת הטלוויזיה הנורבגית TV2 כי הגבר בן ה-32 שנעצר בחשד למעורבות בפיגועים קשור לארגון ימין קיצוני. הרשת, שלא מסרה מי הן מקורותיה, הוסיפה כי משטרת נורבגיה עורכת חיפושים בדירה באוסלו שבה מתגורר העצור. על-פי החשד, האיש פוצץ את מטען החבלה באוסלו ואז המשיך לאוטויה כשהוא ככל הנראה לבוש בבגדי שוטר ופתח באש. הגורם הוסיף כי נראה שהאיש פעל לבדו, אולם הדגיש כי החקירה נמצאת עדיין בראשיתה.

 

הערכה דומה השמיע גורם משטרתי בנורבגיה גם בשיחה עם סוכנות הידיעות AP. לדבריו, הפיגועים "דומים יותר לפיגוע באוקלהומה סיטי מאשר לפיגועי 11 בספטמבר". הגורם התייחס בדבריו לפיגוע שביצע הטרוריסט אמריקאי טימותי מקווי באפריל 1995 בבניין הממשל הפדרלי באוקלומה סיטי, בו נהרגו 168 בני אדם. מקווי הוצא להורג בזריקת רעל ביוני 2001.

 

עדי ראייה מספרים על הפיצוץ באוסלו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הארגון האיסלאמי שלקח אחריות לפיגוע הכפול נקרא "אנסר אל-ג'יהד אל-עלאמי". בהודעתו הוא ציין כי מדובר בנקמה על הנוכחות הצבאית של נורבגיה באפגניסטן ועל העלבת הנביא מוחמד. "מאז הפיגוע בשטוקהולם הזהרנו מפני מבצעים נוספים", מסר הארגון. "מה שאתם רואים זה רק ההתחלה, צפוי עוד בהמשך". 

 

הארגון האיסלאמי התייחס בהודעתו ככל הנראה לפיגוע התאבדות שאירע בשטוקהולם

בדצמבר 2010. בפיגוע זה לא נהרגו אזרחים מפני שמטען החבלה התפוצץ מוקדם מדי וגרם רק למותו של המחבל, שמחה על המלחמה באפגניסטן. כמה חודשים אחר כך סוכלה מתקפת טרור בדנמרק במחאה על איורי מוחמד.

  

גורמי ביטחון וסוכנויות ביון מערביות מנסות בשעה זו לברר אם ארגון "עוזרי הג'יהאד העולמי" קשור לאל-קאעידה ואם יש קשר בינו לבין שלושה אנשי אל-קאעידה שנעצרו לאחרונה בנורבגיה.

 

"פיגוע נגד הדמוקרטיה"

בפיצוץ שהחריד את אוסלו אחר הצהריים נהרגו שבעה בני אדם. נזק רב נגרם לבנייני הממשלה הסמוכים ולמשרדי העיתון VG. שעות ספורות לאחר מכן פתח אדם חמוש באש באי אוטויה, בו התקיים מחנה קיץ של צעירי מפלגת השלטון. עדי ראייה דיווחו מוקדם יותר על בין 25 ל-30 הרוגים במקום, אך במשטרה טענו כי מניין ההרוגים עומד על עשרה. באי נמצאו מטעני חבלה שלא התפוצצו.


הרס ברחובות אוסלו (צילום: עינב ברזני)

 

אמילי ברסאס, צעירה שהשתתפה בכינוס הפוליטי באוטויה, סיפרה בראיון לרשת סקיי על תקרית הירי: "הסתתרתי מתחת לשולחן בבניין ושמעתי ירי רב בקרבת מקום. אנחנו הרבה אנשים על אי קטן ואני חוששת לשלום חבריי".

 

ראש ממשלת נורבגיה, ינס סטולטנברג, הזהיר כי מספר ההרוגים בפיגוע הכפול עלול לעלות. במסיבת עיתונאים שכינס אמש הבהיר סטולטנברג כי עמו מאוחד בזמנים קשים וציין כי מחשבותיו נתונות למשפחות הקורבנות. "יש לי מסר למי שתקף אותנו, זה מסר מכל נורבגיה - לא תצליחו להרוס אותנו, את הדמוקרטיה שלנו, ואת המחויבות שלנו לעולם טוב יותר", אמר.

 

צפו בהרס באוסלו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר המשפטים, קנוט סטורברגט, אמר כי מדובר ב"מתקפה נגד הדמוקרטיה שלנו" וציין כי החשוד היחיד שנעצר עד כה הוא אזרח נורבגי. הוא הוסיף כי נורבגיה תפעל להעמיד לדין את האחראים לפיגוע הכפול.

 

רונן גולן, ישראל המתגורר בקרבת אוסלו כבר 25 שנים, סיפר כי מראות הפיצוץ

הזכירו לו תמונות מפיגועים בישראל. בשיחה עם ynet אמר כי התושבים חווים הלם ופחד. "חבר אמר לי אחרי הפיצוץ כי הוא מבין יותר טוב את מה שקורה בישראל", סיפר גולן.

 

ארה"ב, האיחוד האירופי ונאט"ו גינו את מתקפת הטרור. הנשיא האמריקני, ברק אובמה, אמר כי מדובר בתזכורת למאבק בטרור והביע תנחומים, ואילו מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן, כינה את הפיגועים "מתקפה אכזרית". שר הביטחון, אהוד ברק, הציע לנורבגים סיוע. באוסלו הודו לו, אך השיבו כי אין להם צורך בעזרה.


פורסם לראשונה 22/07/2011 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הפיצוץ באוסלו
צילום: AFP
פינוי פצועים באוסלו
צילום: AFP
נזק רב נגרם למבנים
צילום: רויטרס
ראש הממשלה סטולטנברג
צילום: AFP
מומלצים