שתף קטע נבחר

 

עשרות אלפים מפגינים: "העם דורש צדק חברתי"

"יום הזעם של מעמד הביניים" הגיע לשיא: נציגים מערי האוהלים ברחבי הארץ התכנסו בתל-אביב, ודרשו מהממשלה למצוא פתרון מיידי למצוקת הדיור. גם הרופאים הפגינו בסמוך. "זו השפה שהממשלה מבינה"

המחאה הכלל-ארצית נגד מחירי הדיור מתנקזת לעצרת מרכזית בתל-אביב: המפגינים במאהל בשדרות רוטשילד בעיר כבר החלו את השבוע שני שלהם באוהלים, והערב (שבת) הם קיבלו זריקת עידוד מצד פעילים מרחבי הארץ, שהצטרפו אליהם להפגנה ברחבת מוזיאון תל-אביב לאמנות. כחלק מ"יום הזעם של המעמד הבינוני", גם הרופאים - מתמחים ומומחים - הפגינו באיכילוב לאחר שגם אחרי 110 ימים של שביתה, פריצת דרך עדיין אין. ynet העביר שידור חי מהצעדה.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

 

מטרת מפגן המחאה, כך ציינו במטה המאבק, "היא לומר לראש הממשלה שהם מאוכזבים ולדרוש ממנו למצוא פתרון מיידי ויסודי למצוקת הדיור הקשה". אלפים הגיעו לכיכר הבימה, הסמוכה למתחם האוהלים, כשהם נושאים דגלים ושלטים "מדינת רווחה עכשיו", ויצאו לכיוון המוזיאון. במהלך הצעדה, שחלפה דרך הרחובות הוברמן, דיזנגוף, אבן גבירול ושאול המלך עד לפינת ויצמן, הצטרפו אליהם עוד רבים, בהם חברי הכנסת נינו אבסדזה, רחל אדטו, אילן גילאון, דב חנין ומוחמד ברכה.


יוצאים לדרך מרחבת הבימה. מאחדים כוחות (צילום: ירון ברנר)

 

בין רבבות הצועדים, פעילים של תנועת הנוער העובד שצעקו במגפונים "לחם ודירות זה לא מותרות", "דיור ראוי במחיר שפוי". אחרים קראו: "רוצים צדק, לא רוצים צדקה", "דור שלם דורש עתיד" ו-"הם חיים במגדלים, אנחנו באוהלים". גם נציגים של מאבק הקוטג' הניפו שלטים על גביהם נכתב: "מצילים את ענף

החלב בישראל". יואב צור, רפתן בן 56 מבאר טוביה, אמר ל-ynet: "הכל התחיל ממחאת הקוטג' וזה זורם הלאה גם למחאת הדיור. אנחנו הרפתנים לא מתכוונים לשלם למדינה על חגיגת הקוטג', ובאנו להביע הזדהות עם מאבקם הצודק של כל המוחים על מצוקת הדיור".

 

בנצי נאור, בן 51, שכבר העתיק מגוריו למאהל בכפר סבא, הגיע לעצרת כדי להראות שלא מדובר במחאה של צעירים: "יש לי שני ילדים שצריכים להסתדר לבד עם סוגיית הדיור. הם עובדים עכשיו, ואני פה עם אשתי כדי לייצג את המשפחה. אמנם אומרים שזו מחאה של צעירים, אבל לצעירים האלה יש הורים. בזמננו היה לא קל להשיג דיור, אבל הייתה דרך - היום זה נעלם. לאנשים אין תקווה, כשהם מחזיקים בתואר שני ויושבים ברחוב".


לא רק מחאה של צעירים. "היום אין דרך להשיג דיור" (צילום: ירון ברנר)  

 

משה, בן 64, שהגיע מרמת השרון, הצטרף לדעתו: "אנחנו עשינו את שלנו. במדינה שלנו, אם הצעירים לא ייקחו כיום את גורלם לידיים, לא יהיה להם כלום. אנחנו כבר רגל וחצי בקבר. הם, הצעירים, חייבים לעבור לפסים אלימים, כי זו השפה שהממשלה מבינה".

 

"יותר חשוב מגמר 'כוכב נולד'"

מפגינים אחרים סיפרו כי ניצלו את העצרת כדי להראות לילדיהם מהי מחאה אמיתית. "בני הדודים שלי אף פעם לא היו בהפגנה ואמרתי להם שהגיע הזמן שהם יבואו", אמר גיל מגני תקווה, שהגיע להפגנה עם בן דודו בן ה-11. "הם אמרו לי 'מה זה יועיל עוד שלושה אנשים?', אז אמרתי להם שכדי להגיע ל-10,000 צריך שכל אחד ייצא מהבית". איתן בן ה-11 כבר הפנים את חומרת הבעיה: "הצעירים בימינו עובדים קשה ואין להם כסף לממן שכר דירה".

 

 

אליעד גוטמן, בן 22, נסע כשעה וחצי מעכו לתל אביב בשביל להשתתף במחאת הדיור: "למרות שהייתי צריך ללכת לגמר של 'כוכב נולד', הגעתי לכאן כי הרגשתי שזה חשוב. זה כמו שסטודנט מפספס משהו בשביל מבחן - זה שווה את זה, וזה מרגש שציבור קם ועושה משהו".


חולדאי שותה קפה בשדרות רוטשילד, לפני העצרת (צילום: בן קלמר)

 

יו"ר מטה המחאה, דפני ליף, הובילה את המצעד, לצד קשישים וניצולי שואה שביקשו להביע תמיכה. בעצרת שתתקיים ברחבת המוזיאון, יישאו דברים נשים בלבד: מלבד ליף, ינאמו נציגת המאהל של קריית שמונה, סטודנטית המשתתפת בעיר האוהלים, עובדת סוציאלית ורופאה.

 

במטה המחאה ציינו מוקדם יותר כי יצרו קשר עם כ-20 מאהלים שהוקמו ברחבי הארץ, ומצפים לעשרות אוטובוסים של מפגינים מהערים השונות. "הגיע הזמן שהממשלה תתעורר ותפסיק לפעול נגד הציבור", אמר רועי נוימן, ממארגני המחאה. אנו מצפים שאנשים יגיעו באוטובוסים ובמכוניות, ברכבות או ברגל".


ההכנות להפגנה, בשעות הצהריים (צילום: ירון ברנר)

  

במאהל הירושלמי כבר אישרו הגעה. סיוון ורדי, סטודנטית וסמנכ"לית של עמותת "רוח חדשה", אמרה: "אני מקווה שבהפגנה ישתתפו אנשים מכל רחבי הארץ, שיעבירו מסר חשוב שלא מדובר במאבק תל-אביבי או ירושלמי מקומי, אלא במאבק רחב ועמוק של אנשים מגוונים". גם בבאר שבע שילחו לכיוון המרכז מספר אוטובוסים, הנושאים מסר של סולידריות: "יש כאן איחוד של תושבים מכל רחבי הארץ, סטודנטים ותושבים שדורשים דיור בר השגה לכולם", ציינה הדר שטרן מאגודת הסטודנטים, ממובילות המאבק בדרום.

 

צילום וידאו: יהונתן צור, עוז מרון ואסי כהן. הפקה: רוני גל ושמרית שי.

 

Read this article in English

 

 

השתתף בהכנת הידיעה חסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההמונים ברחוב, הערב. "מדינת רווחה עכשיו"
צילום: ירון ברנר
דפני ליף, יו"ר מטה המאבק. הובילה הצעדה
צילום: ירון ברנר
מומלצים