שתף קטע נבחר

 

ניו זילנד והמוסד: "השתיקה - עקב תרבות הקיבוץ"

ממשלת ניו זילנד הבהירה כי לא נמצאו עדויות לפיהן הישראלים שנקלעו לרעש בכרייסטצ'רץ' היו סוכני מוסד, אולם היעדר תגובה מישראל ממשיך לעורר את תיאוריות הקונספירציה. בכיר בעמותת פרו ישראל הסביר: "זה בגלל התרבות בקיבוץ"

לאחר שחשדו כי המטיילים הישראלים שנקלעו לרעידת האדמה הקטלנית בניו זילנד הם בעצם סוכני מוסד , מתפלאים במדינה: מדוע בישראל לא הכחישו את הטענות? "זה בגלל תרבות הקיבוץ", הסביר היום (שבת) בכיר בעמותת ידידי ישראל בניו זילנד.

 

ברעידת האדמה שאירעה בכרייסטצ'רץ' לפני כחמישה חודשים נהרג עופר מזרחי, בן 23 מקיבוץ מגל, כשגוש בטון קרס על מכוניתו. חבריו, גיא יורדן ומיכל פריידמן, גם הם בני קיבוץ מגל, ולירון שדות, ממושב גן יאשיה שבעמק חפר, הצליחו להימלט מהרכב ברגע האחרון. ימים חלפו לפני שאישרו כוחות החילוץ כי מזרחי נהרג ברעש האדמה, ורק אז חבריו שבו לישראל.


הרכב בו היה מזרחי. נמחץ על-ידי גוש בטון (צילום רפרודוקציה: עידו ארז) 

 

אולם עזיבתם המהירה עוררה חשד בניו זילנד. ראש ממשלת ניו זילנד, ג'ון קי, אישר השבוע כי שירותי הביטחון בארצו חקרו את "ההתנהגות המוזרה" של הישראלים אחרי רעש האדמה. "הנסיבות החריגות שהובילו לחקירה היו עזיבתם המהירה של שלושה ניצולים מהקבוצה הישראלית", ציין. בנוסף, לפי הדיווחים, בחפציו של מזרחי גם נמצאו מספר דרכונים - אולי 5 או 6. עם זאת, הדגיש קי: "סוכנויות הביטחון לא מצאו הוכחות לכך שהאנשים היו משהו מלבד תרמילאים".

 

התגובה היחידה שנמסרה מצד ישראל לדיווחים הייתה זו של מזכירת קיבוץ מגל, סמדר כץ, ששימשה נציגת המשפחות ודחתה את ההאשמות: "לשלושה לא הייתה שום סיבה להישאר במדינה", אמרה כץ לעיתון "דומיניון פוסט", ביום למחרת הדיווח על החקירה. "הם לא יכלו לעזור עוד לעופר, ולא היה ספק שיחזרו מיד הביתה. הם ילדים טובים מאוד, אני לא יודעת מאיפה הם הגיעו לחשדות האלו", הוסיפה.


מימין: מזרחי, פריידמן ויורדן. "ילדים טובים" (צילום רפרודוקציה: עידו ארז)

 

השתיקה הישראלית ליבתה, ככל הנראה, את תיאוריות הקונספירציה שפשטו בניו זילנד, אולם נציג עמותת ידידי ישראל, ג'ון מקורמיק, ניסה להציע לה הסבר: לדבריו, האתוס הקיבוצי שלאורו גדלו שלושת החברים, מונע מהם להשמיע קול בפומבי. "זוהי מערכת מרקסיסטית, בה כל אחד תורם כמיטב יכולותיו וזוכה לתמורה בהתאם לצרכיו", אמר לעיתון "סאות'לנד טיימס".

 

מקורמיק ציין עוד כי "הריסון" שמאפיין את הקיבוץ, בולט עוד יותר על רקע נכונות משפחות שני הצעירים האחרים שנהרגו בניו זילנד, גבי אינגל ועופר לוי, לשוחח עם כלי התקשורת. לטענתו, הסיבה לכך היא ש"מדובר במשפחות עירוניות שלא מוגבלות על-ידי חוקי הקיבוץ".

 

"הבורות לגבי התרבות בקיבוץ וכן לגבי השירות הצבאי הנהוג בישראל היא שמעודדת את תיאוריות הקונספירציה", ציין מקורמיק. "בישראל, גברים שמסיימים תיכון, הולכים ישר לצבא למשך שלוש שנים. בנות עושות שנתיים. הם יכולים להילחם ולמות כבר בגיל צעיר, ועוד עושים מילואים עד גיל 50. מבחינתם הסכנה היא חלק מהיום-יום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזרחי. ברשותו נמצאו 5-6 דרכונים
צילום רפרודוקציה: עידו ארז
שלושת החברים שניצלו. מיהרו לשוב?
צילום: ג'ורג' גינסברג
ראש הממשלה, ג'ון קי. אישר החקירה
צילום: AFP
מומלצים