הטבח בנורבגיה: אפשר לזהות טירוף רצחני?
אישיותו של אנדרס ברינג ברייויק, שהודה ברציחת כמאה בני אדם בסוף השבוע בנורבגיה, לא הצליחה להכיל את כעסו הגדול על העולם. מומחה לבריאות הנפש: "יש אנשים שמטפחים את הזעם לאובססיה של טירוף חסר גבולות"
מה הניע את הרוצח הנורבגי? דמותו של אנדרס ברינג ברייויק, שהודה כי טבח בכמאה בני אדם בנורבגיה בסוף השבוע, מעוררת שאלות רבות הקשורות לאישיותו ומצבו הנפשי. שעות ספורות לאחר האירועים העקובים מדם באוסלו ובסביבתה, פטרו דיווחים רבים את המעשה כאקט של טירוף, נגדו לא ניתן היה להתגונן. למרות זאת, האירוע הקיצוני מחייב העלאת שאלות חברתיות ופסיכולוגיות, שיסייעו בהבנתו.
טבח בנורבגיה - כל הידיעות ב-ynet:
- מלחמה כלל אירופית ויאסר ערפאת. הגיגי הרוצח
- שעה וחצי של טבח באי אוטויה
- חילץ נערים מהאי: "אמרו שמטורף יורה על אנשים"
- לפני הטבח: במחנה הנוער בנורבגיה דנו בפלסטין
מומחים שונים מתחום רפואת הנפש הדגישו כי על אף שניתן בחלק גדול מהמקרים לזהות מבעוד מועד התנהגות חריגה וקיצונית, הרי שביעבוע תחושות הדיכאון והנחיתות אינו תהליך הניתן לחיזוי. למעשה, שילוב של כעס כללי על העולם ואידיאולוגיה מהפכנית עלול להוביל לאקט קטלני כפי שאירע בנורבגיה. מבחינה זו, ברינג ברייויק אינו שונה מרוצח סדרתי מודע לעצמו, הממנף את מעשי הרצח להעלאת האגו האישי ולטיפוח תחושת שליטה על חייהם של אחרים.
"העולם מלא ברעיונות המבוססים על כעס ושנאה, אבל יש אנשים שמטפחים את הזעם לאובססיה של טירוף חסר גבולות", אמר ל-ynet פרופסור חנוך ירושלמי מהחוג לבריאות נפש קהילתית באוניברסיטת חיפה. לדבריו, לעתים קרובות יושבים אותם רוצחים על מערכת מעוותת של אידיאולוגיה ואמונה, המטופחת למדדים של שנאה ותיעוב חסרי פרופורציה. "אם רק היו מדברים על כך עם אנשים אחרים, אז קרוב לוודאי שניתן היה למתן את הקיצוניות, אך כיוון שרוב הרוצחים הללו שומרים את הרעיונות הללו בפנים אז קשה מאוד לרסן אותם".
ברינג ברייויק במהלך מסע ההרג באי אוטויה (צילום: רויטרס)
ירושלמי הדגיש כי ברוב המקרים אין מדובר במחלת נפש ובדחף "להציל את העולם". אלא באנשים "בעלי מערכת נפשית מעורערת, חריגה וקיצונית הפוגעת במוסריות ומאפשרת להם לטפח תחושות זעם ותסכול לא סבירות שלעתים נשענות על תחושות עלבון ונחיתות. לרוב, הם מתנהגים בצורה מוזרה בחיי היומיום ולפעמים בצורה כפייתית, אך הם לא נראים מזיקים - ולרוב הם אכן לא מזיקים. אם האדם לא היה מעורב במקרה של אלימות בעבר, לא ניתן יהיה לדעת שהוא עלול לבצע מעשה כל כך נתעב", סיכם ירושלמי.
לפחות 98 בני אדם מתו בנורבגיה בסוף השבוע כתוצאה מפיצוץ מכונית התופת במרכז אוסלו והטבח בעשרות נערים באי אוטויה. ברינג ברייויק הודה בטבח, אך אינו מתכוון להתנצל עליו. לדברי עורך דינו, גייר ליפסטד, "הוא אמר שמעשיו אכזריים, אבל נחוצים". פרקליטו הוסיף כי הרוצח יסביר את מעשיו בבית המשפט. גם אם יורשע, צפוי ברינג ברייויק לעונש של 21 שנות מאסר בלבד - המקסימום על פי החוק הנורבגי.
ביתו של ברינג ברייויק (צילום: AFP)
פרופ' צבי זמישלני, מנהל בית החולים גהה וראש החוג לפסיכיאטריה באוניברסיטת תל אביב, מדגיש כי מדובר במקרים נדירים מאוד ואין פרופיל מסוים לדמותו של הרוצח הסדרתי. "מרבית הרוצחים הסדרתיים סובלים מתחושת קורבן, כאב פנימי, דיכאון וכעס על העולם אשר מתלבש על אידיאולוגיה מהפכנית".
לדבריו, "מדובר באנשים בעלי הפרעת אישיות קשה שהאידיאולוגיה הקיצונית מארגנת להם את החיים והם מקדישים למענה את חייהם. לכאורה אלו לא אנשים רגילים וייתכן מאוד שההתנהגות שלהם תהיה מוקצנת, אבל עם זאת לא ניתן לקבוע מראש שהם יהיו רוצחים כי במרבית המקרים האנשים הללו לא נוקטים באלימות". זמישלני הסביר כי ישנם סוגים נוספים של רוצחים סדרתיים, חלקם בעלי פגם במערכת המוסר ולכן הם נוטים לעבור על החוק בצורה שתשרת
את האינטרסים שלהם. אחרים מאובחנים על ספקטרום האוטיזם ואין להם את היכולת לקלוט רמזים או קודים חברתיים.
מבחינת פרופסור יעקב רופא, מומחה למחלות נפש וראש החוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר אילן, אין רצח שנובע מתת-הכרה וכל מעשה נתעב נובע מתוך אינטרס. "מרבית הרוצחים הסדרתיים סובלים מבדידות, דיכאון קשה ותחושות שנאה עזות שיכולות לבוא לידי ביטוי בהתאבדות או ברצח של אדם או קבוצת אנשים. אלו אנשים שפועלים מתוך הכרה מלאה והרצח משרת אותם כך שהוא מעלה להם את האגו ונותן להם הרגשה טובה של שליטה על חיים של אחרים", אמר רופא.