שתף קטע נבחר
 

מכה ל"פטיש" של שטייניץ בוועדת הכספים

הוועדה דחתה את הצעת האוצר לרפורמה במס שבח, שנועדה לאלץ בעלי דירות למכור אותן וכך להגדיל את היצע הדיור. סטודנטים חברי מחאת האוהלים ניסו לפוצץ את ישיבת הוועדה, שיסו את הדוברים בצעקות וניפצו כוסות

מכה לשטייניץ: ועדת הכספים החליטה היום (א') בלחץ הביקורת הציבורית, שלא לאשר את הצעת האוצר להחמיר את דיני מס שבח , החל מ-2013, במסגרת הרפורמה שתתנהל בחסות מצוקת הדיור. קבוצת סטודנטים ממקימי מחאת האוהלים ניסו לפוצץ את ישיבת ועדת הכספים שנערכה בכפר המכביה.

 

 

הצעת חוק הרפורמה, מזהירה למעשה את בעלי דירות להשקעה משינויים לרעתם בדיני מס השבח החל מ-2013, זאת אם לא ימכרו את הדירות עד סוף 2012 בהטבות המס החריגות והזמניות במס שבח. הטבות אלה הוצעו בהוראת שעה להגדלת היצע הדיור, שעברה לא מכבר בכנסת ("חוק הפטיש" של שר האוצר יובל שטייניץ - צ.ל.). הרפורמה המוצעת היא בעצם חוק מס שבח חדש, שמבטל או מצמצם את תנאי הפטורים הוותיקים שמלפני חוק זה.

 

הצעת חוק הרפורמה לא הוגבלה בזמן, בניגוד להוראת השעה, שתוקפה יפוג בסוף 2012. הצעת החוק קוממה את חברי הוועדה בגלל שהאוצר הצדיק גם אותה כמכשיר להגדלת ההיצע של דירות מגורים במסגרת מאבקו להוזלת מחירי הנדל"ן, ולא כגזירות מס. זאת כאשר יעד הגדלת ההיצע מטופל בחוק החדש רק בסעיף אחד, וכל יתר הסעיפים הופכים על פיהם את דיני מס השבח הקיימים, בניסוח מסורבל שעלול לפגוע גם בבעלי דירות יחידות. "הפטיש של האוצר הוא לא יותר מאזמל", ציינו חברי הוועדה בדיון.

 

הועדה הגיעה למסקנה שלא ניתן לאשר את הנוסח המקורי של החוק לפי דרישת האוצר בתוך שבוע, כך שיתקבל לפני יציאת הכנסת לפגרה בשבוע הבא. לפיכך, היא החליטה להוציא את סעיפי הרפורמה מהחוק ולדחות את הדיון בהם לפחות לכנס החורף הבא, שייפתח בעוד 3 חודשים. בתגובה להחלטה הודיע מנהל רשות המיסים, יהודה נסרדישי , שימליץ לשר האוצר למשוך את כל הצעת החוק.

 

גפני הגיב על הודעת נסרדישי שיפעל למשיכת כל החוק באומרו, "יש לכם כישרון לצאת בהכרזות בומבסטיות ללא קשר למה שכתוב בהצעת החוק שאתם מגישים. בהצעה הזאת יש לדון בכובד ראש ולא בהליך מקוצר. אני אתכם רק במטרה לקדם פתרונות למצוקת הדיור. אינני אתכם אם כוונתכם להגדיל את הכנסות המדינה במסים מוגדלים".


ח"כ גפני בדיון (צילום: ירון ברנר)

 

עם זאת, הוועדה עשתה מחווה לאוצר ואישרה רק נוסח מתוקן, שמתמקד ישירות בהגדלת היצע הדירות. הוא מתייחס לעידוד בעלי משרדים ועסקים, השוכנים בדירות מגורים, במתן פטור ממס שבח אם יימכרו לאלתר, במטרה להסב אותן לייעודם המקורי. התיקון מאריך את תוקף ההטבה מסוף 2012 עד מחצית 2013. האוצר מעריך את מספרן בכ-40 אלף.

 

ביקורת מצד הקואליציה

הביקורת נגד החוק הוטחה באנשי האוצר בעיקר מצד נציגי הקואליציה. חברת הכנסת פאינה קירשנבאום (ישראל בתינו), אמרה לעברם, "תתעוררו! על מה אתם מדברים? מה אתם עושים פה היום מול ההפגנות של מחוסרי הדיור? הרפורמה זה מה שיפתור את בעיות הדיור? הרי המשכירים בגללה יעלו את שכר הדירה, למה שימכרו את הדירות? תתביישו אם אתם מנצלים את הרגע להטיל עוד מס. במקום לתמרץ בניית דירות, אתם מטילים מס שבח, ועל מי? זה לא הפיתרון".

 

חבר הכנסת, אמנון כהן (ש"ס) קרא להחזיר את החוק לממשלה, "המדינה צריכה לטפל בנושאים אחרים לפתרון מצוקת הדיור ולא להטיל מס נוסף על הציבור. היא צריכה לעודד בנייה במתן קרקעות באפס מחיר. לא מטילים מס נוסף על בעלי דירות במקום לעזור לצעירים בתשלומי שכר הדירה".

 

כהן הוסיף וטען שניסה ללמוד את החוק אך לא הצליח מרוב שהוא מסובך, ודרש מהממשלה להמציא פתרונות אחרים כדי לעודד בנייה מהירה. הוא גם תקף את הכוונה להכביד על מחזיקי דירות כמשרדים ועסקים אם לא ימכרו אותם מייד."הדבר בלתי אפשרי, יש להם חוזי שכירות לשנים והם לא יכולים להפר אותם מהיום למחר. למה האוצר לא לקח היבטים אלה בחשבון? החוק הזה מפעיל או לא חלק מהפיתרון הדרוש", אמר.

 

גם מרכז הקואליציה בוועדה, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), יצא נגד הכוונה לפגוע במחזיקי הדירות למשרדים. "האוצר מבקש לפגוע כאן גם ברשויות המקומיות, הארנונה שהן מקבלות מדירות המשרדים גדולה פי 7 מארנונה למגורים", אמר. עוד הוא ציין, כי רבבות משפחות השקיעו ברכישת הדירות במסגרת הדיור הציבורי עבור אבא ואמא זקנים. "איך אפשר לומר עליי ועל כל האחרים שרכשנו דירות להשקעה, למרות שמדובר בדירה שנייה שלנו. אלו לא דירות להשקעה שרובן ככולן נמצאות באזורי הפריפריה".

 

"לא באנו לשמוע דיבורים על מכירת דירות"

במהלך הדיון, שיסו הסטודנטים את הדוברים בצעקות וניפצו כוסות שהוטחו לעבר שולחן יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני. לאחר מכן עזבו הסטודנטים מרצונם את אולם הוועדה ולא חיכו שהסדרנים ירחיקו אותם. גלעד ארדיטי היה הראשון שהוצא מהאולם בראשית הישיבה כשהפריע לנציג האוצר, ראובן כוגן, אשר הסביר את מהות החוק והדגיש כי מדובר בהטלת מס על מי שנכנסו לשוק הנדל"ן בשלוש השנים האחרונות.  


הסטודנטים בדיון. ניפצו כוסות (צילום: ירון ברנר)

 

"לא באנו לשמוע דיבורים על מכירת דירות אלא איך תפתרו את המצוקה שלנו" אמר ארדיטי והתרומם ממקומו אבל סדרן הכנסת הוציא אותו מייד מהאולם. חבריו מחו על כך והוא הוחזר מייד לאחר שהבטיחו לומר את דברם רק בזכות דיבור. עוד צעקו הסטודנטים: "תתביישו. ממשלת ביזיון. בואו לבקר אותנו בערי האוהלים".

 

לאחר מכן, כשתוכן הדיון לא השתנה במתן תשובות למפגינים, התפרץ עופר רביב לעבר יו"ר הוועדה ואמר לו "אני מכיר אותך גפני, אם היית רוצה היית עושה משבר קואליציוני על מצוקת הדיור, אני מכיר את הכוח שלך ומצפה שתתנצל על כך שאתה עובד על חוק שהוא טלאי על גבי טלאי של המצב הקיים".

 

עוד לפני פיצוץ הכוסות אמר ניר חזקיהו: "אתם מדברים על מס שצריך להיות במדינה מסודרת ואני אומר לכם שבמדינה מסודרת לא הייתי גר באוהל יותר משבוע. למה אני לא יכול לקנות דירה. אני יכול רק לשכור דירה ואת רק מדברים על לקנות ולמכור".

 

איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, מסר: "הציבור אמר בקול ברור: העם דורש דיור בר השגה! לכן, אנו קוראים לראש הממשלה לדחות את ההצבעה המתוכננת בכנסת על חוק הוודלים עד להכנסת פרק דיור בר השגה".


פורסם לראשונה 24/07/2011 11:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטודנטים בדיון
צילום: ירון ברנר
מומלצים